28.10.2016

МАЕ: Петролният пазар е по-близо до връщането към баланс

Все още обаче не може да се направят конкретни изчисления, преди да се постигне сделка за намаляване на добива

Още

Петролният министър на Алжир продължава да се надява на споразумение между основните производители от и извън ОПЕК

Има значителни проблеми, които членовете на ОПЕК и Русия трябва да разрешат преди сключване на сделка за ограничаване на производството на петрол, но въпреки това се очаква постигането на напредък за едно всеобхватно споразумение, заяви алжирският министър на енергетиката Нуредин Бутерфа. Той посочи, че все още има шанс за споразумение през настоящата седмица, когато членовете на Организацията на страните износителки на петрол и тези извън картела се срещнат в кулоарите на стартиращия от днес в Алжир тридневен Международен енергиен форум. Нуредин Бутерфа, който е един от най-големите привърженици за налагане на ограничения за производство на ОПЕК, обаче призна, че срещата може да произведе само някои "елементи" на едно бъдещо споразумение. Ние не можем да приключим предстоящите разговори с празни ръце, посочи алжирският министър и предупреди, че цените на петрола могат да паднат от нива около 45 долра за барел обратно към 30 долара, ако ОПЕК не успее да постигне напредък в стартиращите неофициални преговори. Коментарите на Бутерфа сигнализират, че дори ако през тази седмица ОПЕК не успее да постигне споразумение, картелът на 14-те страни - членки ще продължи да разговаря през есента за ограничаване на производството преди следващата официална среща във Виена на 30-и ноември. През миналата седмица генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви, че неформалната среща в Алжир е само за провеждане на консултации, а не за взимане на окончателно решение. После той уточни, че картелът може да стигне до сделка на по-късен етап, ако има почва за консенсус. Изразената от алжирския министър надежда за постигане на напредък относно едно предстоящо споразумение ограничи част от драматичния спад на петролните цени в края на миналата седмица. В петък цените на "черното злато" се сринаха с близо 4% след сигнали, че Саудитска Арабия и Иран са постигнали много слаб напредък за постигане на предварително споразумение относно замразяване на добивните нива. Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември се повишават с 0,13% към 44,54 долара за барел, а тези на петрола сорт брент са без съществена промяна около 45,89 долара за барел, след като в края на предходната седмица те се обезцениха съответно с 3,7% и с 4,0%.

Мегадалавера: Петролният бос Тобиев скрил 535 000 лв. дългове с фирма бушон

Петролният бос Иван Тобиев, който е в ареста за неплатени акцизи, е укривал и данъци. Това пролича в дълъг списък с борчлии към ТД на НАП-Пловдив, които с години не са плащали налози в особено големи размери, пише "Марица" . Бизнесменът бе задържан през февруари, а сега настоява съдът да го пусне на свобода. Срещу Тобиев са повдигнати обвинения  за неплатен акциз за над 3,4 млн. лв., двойно счетоводство и фиктивни доставки на гориво.

Петролният добив може да бъде замразен на нива от юли, август или септември

Обсъжданият срок на замразяване е от 3 до 6 месеца, а може и по-дълг, заяви руският енергиен министър Александър Новак

Петролният пазар се нажежава: Brent прескочи $50 за барел!

Цените на петрола марка Brent след неголямо понижение отново тръгнаха нагоре на сутрешните търгове в петък. Седмицата приключва с рекорден през последните 5 месеца ръст, съобщава Интерфакс.

Петролният пазар ще се балансира през второто полугодие

Международната енергийна агенция (МЕА) очаква пазарът на петрол да се балансира през втората половина н 2016 г., съобщава CNBC. Агенцията ревизира нагоре прогнозата си за търсенето на петрол в световен мащаб и отбелязва, че през миналия месец е отчетен най-значимият спад в производството от три години. Според обновената прогноза на МЕА търсенето на петрол в глобален мащаб ще нарасне с 1.3 млн. барела дневно през 2016 г. Експертите на агенцията очакват през 2017 г. потреблението да...

Morgan Stanley: Петролният срив не е приключил

Цените ще спаднат отново до диапазон от между 30 и 50 долара заради прекомерното свръхпредлагане, смята инвестиционната банка