22.10.2016

Осъдиха трима телефонни измамници, изнудвали възрастни хора от Разложко

Съдът одобри споразуменията, сключени между Районна прокуратура - Разлог и защитата на обвиняемите Димитър Атанасов, Марин Илиев и Димитър Петров. В периода от 26 март 2016 година до 27 март 2016 година обвиняемите, с цел да набавят за себе си имотна облага чрез телефонна измама, причинили вреди на трима души в общ размер от 4000 лева. За по-голяма убедителност при възбуждането и поддържането на заблуждение те изтъквали пред доверчивите хора различни доводи. В един от случаите Илиев се представил за зет, който се нуждае от парични средства за з...

Още

138 години от Кресненско-разложкото въстание

На 5 октомври 1878 г. избухва Кресненско-Разложкото въстание на македонските българи срещу османската власт с цел присъединяване към Княжество България. 

Детето, пострадало при катастрофа в Разложко, е с опасност за живота

Състоянието на детето, което пострада в катастрофа край Разлог е тежко, има реална опасност за живота му. Това каза пред журналисти говорителят на УМБАЛСМ „Пирогов“ Мария Пойразова във връзка с настаненото в болницата 7-годишно момче, което пострада при катастрофа на 24 август около 20:00 часа. Инцидентът стана на пътя между селата Юруково и

Детето, пострадало при катастрофа в Разложко, е в реанимация

7-годишното дете, което пострада при катастрофата на пътя между Разлог и Юндола в сряда вечерта, е в реанимация в „Пирогов”, информира Нова тв.  Момченцето е с мозъчен кръвоизлив, две счупени бедра и счупена подбедрица. Пострадали са четирима души. Виновен за катастрофата е шофьор на 34 години, който според полицията няма книжка.

Художници пресъздадоха уникалното разложко хоро от дървени фигури с рисувани народни носии

Композиция от дървени човешки  фигури, украсени с рисувани народни носии, е новата арт придобивка на Разлог. 12 художници пресъздадоха своята  представа за за уникалното разложко хоро.   Идеята за  артистичната композиция е своеобразно продължение  на културните събития  „Хиляда носии на едно място“ и „ На армане с тъпане“, превърнали се в  една от най-силните и радващи се на изключителен интерес местни традиции. Първоначалният  замисъл известни художници от Италия, Полша, Украйна и България да украсят танцуващите  дървени фигури с народни облекла от Разложко е  допълнена с  национални носии от родните държави на  майсторите на четката. Женските и мъжки силуети  рисуваха  професорите от Полша Марека и Дороти Сак, преподаватели в Академията в Лодз, Олексий Ковал и  Оксана Стратячук, възпитаници на Киевската школа, Оксана Миловразова от Академията  за изобразително изкуство в  Урбино, Италия, българските художници проф. Лаура Димитрова, проф.Стефан Алтъков и Иван Арабаджиев. Към утвърдените имена в  това изкуство се присъедини и  талантът на студентката  Мария Бонкова, родом от Разлог.  Стотици жители и гости на Разлог имаха възможността да наблюдават творческия процес и  монтирането на фигурите в неуморното българско хоро, което ще остане  пред Дома на културата в града.