27.10.2016

ВМА с кампания за младежкото акне

90 на сто от тийнейджърите имат акне или младежки пъпки, но само 15 на сто се консултират с дерматолог, каза пред "Хоризонт"  д-р Айлин Шеф, дерматолог във Военномедицинска академия (ВМА). Много от младите хора имат психологически проблеми заради това. В сряда екип от шестима дерматолози на военната болница ще преглеждат безплатно пациенти с акне. Така лечебното заведение се включва в Националната образователна кампания "Заедно сме в борбата срещу акнето". Лечението на младежките пъпки не е сложно, но изисква преглед при специалист и продължава средно до 6 месеца, като резултатите са видими още на третата седмица:Акнето е едно от най-честите кожни заболявания. 85% от всички хора в някакъв период от своя живот страдат от това заболяване. То засяга районите на кожата, които са с по-голямо количество мастни жлези. Това са: областта на лицето, гърдите, горната част на раменете, гърба - каза д-р Айлин Шеф.В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Гергана Хрисчева.

Още

Светило от ВМА разкри какви са първите симптоми на рак

Нарастването на раковите заболявания у нас се дължи на недобрата профилактика. Профилактиката е необходимо нещо, за да бъдат открити в по-ранна фаза подобни заболявания. Това каза проф. Никола Владов от ВМА в ефира на БНТ. 

ВМА отбеляза Европейската седмица на донорството

Военномедицинската академия отбеляза Европейската седмица на донорството. Пет чернодробни трансплантации са направени тази година във военната болница. "Дървото на живота" в памет на донорите във Военно-медицинска академия беше допълнено с пет имена на хора, изгубили живота си от началото на 2016-та година и чийто дарени органи са дали шанс за живот на пациенти от болницата, каза директорът генерал Николай Петров:Всички ние тук да кажем едно голямо благодаря на близките, които са дали съгласие за донорство. Това е един добър повод да мислим все повече в тази посока, защото всеки един донор дава живот на не по-малко от четири човека. Общественото отбелязване на седмицата на донорството е да се подтикне  обществото към вземане на информирано решение за органно донорство, посочи професор д-р Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология: За да се случва всичко това, освен нас, хирурзите, има и много други хора и ние сме един много силен и сплотен екип, който за наша радост, има много добри резултати. Донорството е един високо хуманен акт, който трябва да бъде поощряван и трябва да бъде не само задължение на Изпълнителната агенция по трансплантация, а на всички нас, които се занимаваме с трансплантология, да го прокламираме, за да се случват трансплантациите.

ВМА отбелязва Европейската седмица на донорството

В централно фоайе на Военномедицинска академия ще бъде отбелязана Европейската седмица на донорството. Целта на общественото отбелязване е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността, за да се подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органно донорство, съобщи БГНЕС. „Дървото на живота” в памет на донорите ще бъде допълнено с 5 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2016 г., и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия. На събитието ще присъства ръководството на ВМА; представители на Агенцията по трансплантации, проф. д-р Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА, пациенти. 

Д. Кралева: Агресивното и затвореното поведение на децата обикновено са признаци на преживяна травма

Децата и младежите, превели травмиращи събития,представляват предизвикателство за младежите, работещи в образователните и педагогически институции и  понякога  конвенционалната педагогическа практика се оказва безсилна. Затова и сдружение ФИЦЕ–България- неправителствена организация, част от ФИЦЕ Интернационал – Международна федерация на възпитателните общности, организира днес обучение по темата. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Дашенка Кралева председателя на УС на сдружение ФИЦЕ–България, сподели че травмата изцяло зависи от личността на човека, който я изживява едни и същи събития се отразяват по-леко на едни деца, а при други могат да прераснат в психическо разстройство, допълни тя: При всички положения, травмата е нещо , което се отразява на цялостния живот на човека – смърт на близки хора, преживяно насилие, деца, които са свидетели на насилствени действия, а дори и на убийства или природни катастрофи. В България, децата с образовани родители и тези, чиито учители са преминали през подобно обучение имат по-голям шанс да получат психологическа помощ. Децата от семейства с по-нисък социален статус, където често се извършва насилие или има зависимости, както и децата в центрове от семеен тип, също имат нужда от помощ, но техният шанс, да я получат е по-малък. Агресивното и  затвореното поведение на децата  обикновено са признаци на преживяна травма, уточни Кралева. Огромна травма за всяко дете е и когато родителите му се развеждат и всеки от тях се опитва да го настрои срещу другия.

След травмата на Кличко: Очакват бой между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа

Бой между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа отново стои на дневен ред. Причината е контузията на Владимир Кличко и пропадането на звездния мач между украинеца и Джошуа на 10 декември. Промоутърът обясни, че травмата на Кличко и малкото време за организиране на бой от такъв ранг е довело до отлагането му за март или април.

Травма извади Валбуена от игра за три седмици

  Плеймейкърът на Лион Матьо Валбуена ще отсъства от игра в следващите три седмици, съобщиха от клуба. Причина за това е травмата на футболиста, получена по време на съботния двубой с Гингам, загубен от неговия тим с 1:3. Валбуена влезе като резерва през второто полувреме, но само няколко минути, след като се появи на терена, извади рамото си и бе откаран директно в болница, предаде БГНЕС. Това бе поредният лош епизод за халфа през годината, която се превръща в една от най-кошмарните в неговата кариера. 32-годишният Валбуена не попадна сред избраниците на селекционера на Франция Дидие Дешан за Евро 2016 след скандала, че е бил изнудван за пари със секс запис. В шантажа бе намесен и неговият съотборник в националния отбор Карим Бензема, който също се прости с шансовете да играе на първенството на Стария континент.