27.10.2016

Подхвърлиха няколко милиона за да бъде превърната България в бежански лагер - "приемна" на Европа

Няколко пъти през живота си съм виждал на живо бежанци от война. В Босна през 1995 г. бежанците от Сребреница бяха настанени в класни стаи - по десетки легла във всяка, на два или три етажа - или в палаткови лагери, включително през зимата.

Още

Огнян Минчев: Да говорим открито за бежанците

Да, бедна страна е, което не означава, че не може да й бъдат подхвърлени няколко милиона за да бъде превърната в бежански лагер - "приемна" на Европа Няколко пъти през живота си съм виждал на живо бежанци от война. В Босна през 1995 г. бежанците от Сребреница бяха настанени в класни стаи - по десетки легла във всяка, на два или три етажа - или в палаткови лагери, включително през зимата. Трудно се забравят впечатленията от контактите с тези хора, видели и преживяли лично войната, изгубили семействата си... Хора с празни очи - изплакали всички сълзи и преживели цялата възможна скръб по загубените си близки, по похабения си живот. Помня децата бежанци. По-големите от тях - на по 10-15 години, носещи ужаса на преживяното, които буквално отскачаха назад когато непознат човек им подаде ръка - не знаеха какво да очакват от него... И малките, на по 5-7 години, за които войната беше нормата, единственият свят, които те познаваха - "Чичо, ела да ти покажа къде падна мината..." Помня как изглеждаше бежанския квартал на босненските сърби в Белград... Спомням си за всичко това когато чета за недоволството на бежанците във "Враждебна", чиито очаквания за комфортен хотел в България били излъгани още в Гърция. Знам, че не е политически коректно да се говори критично за бежанци, но явно се налага да го направим. Истинските бежанци от ужасяващата война в Сирия са в други - относително по-сигурни части на страната, в Йордания, в Ливан и разбира се - в Тур...

Завърши изслушването Кристалина Георгиева пред ООН

Повече от 2 часа продължи изслушването на Кристалина Георгиева пред Общото събрание на ООН.  В словото си, новият кандидат на България за генерален секретар на световната организация изброи приоритетите, които ще следва, ако бъде избрана.  Георгиева подчерта, че за две години в Еврокомисията е увеличила драстично броя на жените и винаги е държала на резултатите от работата в институциите, в които е заемала ръководни длъжности.  Аз мога да постигам резултати, заяви тя. Провеждала съм успешно реформи, които са направили организации по-жизнени, подчерта тя, като добави, че при всеки от тези случаи е съчетавала стремежа към включване на всички страни с фокусиране върху резултатите. И във всеки един случай беше необходима дипломация, за да се обединят чрез преговори разнообразните национални интереси в името на обща цел, заяви  Кристалина Георгиева при изслушването си пред общото събрание на ООН.На въпрос: "Ако вие бяхте генерален секретар, какво послание бихте отправили към европейските страни, в това число и вашата, които издигат огради срещу бежанците?".   Георгиева отговори:  Като източноевропейка, бих погледнала на част от страните от Източна Европа с известна изненада. И се питах защо се поставя там моята страна, България, която е много гостоприемна, дала е убежище на арменците, на белогвардейците и е от твърде малкото държави, които са спасили евреите от изпращането им в лагери по време на Втората световна война? Защо тя се смята за по-малко гостоприемна за деца, жени и мъже, които бягат, за да спасят живота си?  Според Кристалина Георгиева, животът отвъд Желязната завеса е оказал влияние върху начина, по който източноевропейците гледат на бежанците. Георгиева беше категорична, че не трябва да се поставя знак за равенстро между тероризма и бежанците:  Това, което разбрах като източноевропейка е, че трябва да работим с тези страни, което за нас в България е съвсем естествено - да бъдат мили хора, да успокоят страховете си, да се справят с популизма и с тези, които поставят знак за равенство между бежанците и тероризма. Защото повечето от бежанците бягат точно от такива терористи. Сега в Европа виждаме признанието за начина, по който защитаваме външните граници, така че вътрешните граници да бъдат елиминирани. И трябва да признаем, че не можем да изградим доверие у нашите хора, ако самите ние не знаем кой идва в Европа, заяви 63-годишната Кристалина Георгиева.

Деца и ИТ инженери заедно на празника „Отново на училище с Луксофт”

 Общо 20 деца от приемни семейства и стипендианти по дигитално рисуване от семейства в неравностойно положение получиха подаръци за новата учебна година от служители на Луксофт България - раници с ученически пособия, както и ваучери с абонамент за сайта ucha.se. Тази година спортен дух в инициативата внесе Тити Папазов. Известният баскетболен треньор бе посланик на добрата двигателна култура и активните физически занимания през учебната година. Децата се вдъхновиха от примерите, разказани от колоритния треньор и заедно с ИТ инженерите усвоиха практики за раздвижване, които с лекота ще могат да упражняват и в клас. Надпреварата между смесени отбори, съставени от деца и от служители на Luxoft, допринесе за доброто настроение.  „Радваме се, че превърнахме „Отново на училище с Луксофт” в традиционен празник и ще продължим да сме част от него и през следващите години. Стремим се да създаваме възможности за нашите служители да повлияят положително върху живота на общността. Като част от ИТ бранша се радваме на всяка възможност да споделим натрупаните знания, да допринесем за подобряване на образователната система и достъпа до нея, особено за най-уязвимите членове на общността” – сподели по време на събитието Илияна Геошева, Маркетинг мениджър на Луксофт за България и Централна Европа. Инициативата се провежда за трета поредна година и е част от политиката на компанията за активно съдействие при подобряване на социалната среда в страните, където Луксофт развива дейност. Събитието бе реализирано съвместно с Асоциацията за приемна грижа и Фондация Be Cr e ative. Подкрепата за местните общности, както и стимулиране на образованието, са сред  приоритетите на Луксофт в глобален мащаб.

Германският канцлер ще осигури материална подкрепа за България

Германският канцлер Ангела Меркел обеща "конкретна материална подкрепа" за България, съобщава Нова телевизия. Припомняме, че тя се срещна с премиера Бойко Борисов в събота. Кризата с мигрантите и бежанците бе основна тема на разговорите. Борисов пристигна в германската столица след посещението си в Турция. Той бе в Берлин заедно с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова по покана на канцлера Меркел, която предприе дипломатически маратон, срещайки се с 15 свои колеги от ЕС, за да подготви срещата на върха, насрочена за 16 септември в Братислава.  „За мен е важно да имаме добри отношения с нашите съседи и същевременно всички страни-членки на ЕС да бъдем солидарни и заедно да се справим с този проблем, осъзнавайки опасността и усилията, които полагат фронтовите държави като България, изтъкна в Берлин”, Борисов. По време на работния обяд премиерът поиска подкрепата на ЕС за защита на външната граница. На разговора си с Меркел той е изложил опасенията на България от бежански поток и е получил уверения за подкрепа. В бежанската криза София е с Берлин и Брюксел, но не и срещу Анкара, стана ясно след края на двучасовата срещу между правителствените ръководители. Премиерът Борисов е информирал колегите си за разговорите в Турция. Страната ни настоява за поддържане на тесен диалог с Анкара, за да не се стигне до нова бежанска вълна към Европа, където България е първа приемна страна. Вътрешният министър Румяна Бъчварова също коментира визатата в Германия по време на внезапната нощна визита в "Слънчев бряг". Тя заяви, че целта е представяне на българската позиция във връзка със ситуацията с мигрантската криза в Европа. По думите й двамата с премиера са получили уверение и разбиране, че в рамките на ЕС трябва да има обща политика, която се одобрява и изпълнява от всички държави.  „Това, което нашите партньори в Германия ни казаха е, че винаги са възприемали България като една сигурна страна, която се справя с проблемите си. Ние продължаваме да се справяме, но отчитаме и рисковите фактори, които могат да усложнят ситуацията. Затова решихме и това, което направи премиерът с посещението си в Истанбул и с визитата в Германия, да обясним кои са рисковите фактори и да обясним колко е важно споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила и за започне да се изпълнява”, обясни Бъчварова. „Имаме абсолютното разбиране от нашите партньори и от канцлера Меркел за подкрепата, която трябва да бъде дадена на българската гранична полиция и на българските власти. Тя трябва да бъде и техническа, и подкрепа с човешки сили, и политическа, което е изключително важно. Това беше и същността на нашия разговор. Че тук не става въпрос само за определен брой автомобили, за определен брой офицери, става въпрос за една цялостна политика, която да бъде възприета от другите европейски държави, за да можем да се справим с това предизвикателство”, добави още Румяна Бъчварова.