26.10.2016

Министър Петкова: Искаме да бъдем публични и прозрачни за концесиите

  Предприехме сериозни стъпки да осигурим прозрачност и яснота за даването на разрешения за търсене и проучване, за даване на концесии. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на дискусията „Бизнес на светло” по темата „Прозрачност и ефективност на концесиите в България”, предаде БГНЕС. Във форума участие вземат вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Николина Ангелкова и Ивелина Василева, както и представители на институциите и бизнеса. Трябва да осигурим прозрачност и устойчивост на сектора. Този документ е важен и ключов за това каква ще бъде визията за минеролно-суровинната индустрия, която е в основата на много други отрасли, каза тя. С приемането на стратегията за минерално –суровинната индустрия е дадена ясна визия как ще се развива този сектор и как ще привличаме все повече чуждестранни инвеститори. Изградихме информационна система с база данни на какъв етап е всеки един от тези процеси. Това че искаме да бъдем публични и прозрачни, е ясна гаранция как правителството вижда развитието на този отрасъл, подчерта Петкова. Друга важна част от нашата работа в последните две години е незаконният добив, който е сериозен проблем. Полагаме сериозни усилия да се преборим с този порок, посочи Петкова. През миналата година са постъпили 11 сигнала за незаконен добив, има съставени актове и издадени наказателни постановления. Работим в тази посока, защото искаме този бизнес да е на светло и нашият конструктивен диалог ще продължи , за да има успешно развитие на този отрасъл,заключи Петкова. 

Още

Страната ни обжалва размера на лихвата за АЕЦ "Белене"

България оспорва размера на лихвите, които Арбитражният съд в Женева определи да плащаме на Русия за оборудването за АЕЦ „Белене“. Информацията съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Съдът постанови НЕК да плати на „Атомстройекспорт“ 620 милиона евро за поръчаното, но неплатено ядрено оборудване, както и лихва в размер на 167 хиляди евро на ден. Според министър Петкова има допусната грешка при определянето на лихвата: Ние имаме претенции по отношение на лихвата, която е начислена от Международния арбитражен съд, тъй като се е получила според нас техническа грешка и е допуснато да бъде начислена лихва върху лихва, т.е. получила се е сложна лихва - нещо, което е недопустимо, съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено. Затова ние искаме прецизиране на тази сума и оттук нататък ще уточняваме и размера на финалното плащане. При всички случаи мисля, че ще има намаление на това задължение, с оглед на нашите мотиви за определяне размера на лихвата.

Петкова: Оспорваме размера на лихвата за реакторите за "Белене"

България оспорва размера на лихвите, които Арбитражният съд в Женева определи да плащаме на Русия за оборудването за АЕЦ "Белене". Информацията съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Съдът постанови НЕК да плати на "Атомстройекспорт" 620 милиона евро за поръчаното, но неплатено ядрено оборудване, както и лихва в размер на 167 хиляди евро на ден. Според министър Петкова има допусната грешка при определянето на лихвата: Ние имаме претенции по отношение на лихвата, която е начислена от Международния арбитражен съд, тъй като се е получила според нас техническа грешка и е допуснато да бъде начислена лихва върху лихва, т.е. получила се е сложна лихва – нещо, което е недопустимо, съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено. Затова ние искаме прецизиране на тази сума и от тук нататък ще уточняваме и размера на финалното плащане. При всички случаи мисля, че ще има намаление на това задължение, с оглед на нашите мотиви за определяне размера на лихвата. 

Не изключваме нито един вариант за проекта "Белене", твърди министър Петкова

Анализираме всички варианти за проекта "Белене" и не изключваме нито един. Искаме с консенсус между всички парламентарно представени партии да вземем най-доброто решение. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг в министерството по повод пресконференция на АБВ и "Гергьовден", дадена по-рано днес. АБВ и "Гергьовден" предлагат проектът "Белене" да бъде обявен на търг Министър Петкова посочи, че сумата, която арбитражът е признал и отсъдил е 553 546 000 ев...