25.10.2016

Шефът на Роснефт се противопостави на замразяване на добива на петрол

Игор Сечин изказа съмнения за успеха на сделка в ОПЕК

Още

Как Путин спаси "Роснефт" и какво получи в замяна

Πpeди двe гoдини pycĸият eнepгиeн гигaнт "Pocнeфт" бeшe yдapeн oт cpивa в цeнитe нa пeтpoлa и нaлoжeнитe oт Зaпaдa caнĸции cpeщy Mocĸвa. Toгaвa пpoизвoдитeлят бeшe изпpaвeн пpeд 20 милиapдa дoлapa дългoвe.

Русия все пак е избрала Роснефт за купувач на контролния пакет на Башнефт

Компанията ще плати не повече от 5,3 млрд. долара за дела в по-малкия си конкурент, според източници на Bloomberg

Роснефт и Газпром нефт увеличават добива на трудновъзобновяем петрол

Производствените разходи в този случай са между 10 и 35 долара на барел

Китай купува 19,5% от гиганта “Роснефт”

Суперсделката ще бъде осъществена до края на годината До края на годината ще се осъществи приватизацията на държавния пакет от 19,5% от акциите на най-голямата руска петролна компания “Роснефт”. Това съобщи министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев пpeд жypнaлиcти в гpад Kepч, цитиран от специализирания сайт “Финанц”.

"Роснефт"е допусната до приватизацията на "Башнефт"

Няма законови пречки държавна компания да не участва в приватизацията на "Башнефт", обясни Алексей Улюкаев

Русия готви продажба на 1/5 от „Роснефт“

  Русия планира да продаде една пета от държавната компания „Роснефт“ като приватизацията може да стане до края на тази година. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската агенция „Блумбърг“, предаде БГНЕС. Продажбата на дялове в размер на 19,5% ще се осъществи през 2016 г., ако бъдат намерени „подходящи стратегически инвеститори“. Дялът може да достигне сумата от 11 млрд. долара, като цел на продажбата е правителството да попълни бюджетния дефицит. Продажбата на дялове в „Роснефт“ е втората такава, след като преди това властите в Москва обявиха, че пускат на пазара 50,8% от по-малкият производител на петрол „Башнефт“. Покупката на дялове в компанията обаче беше забавена заради спорове около потенциалните купувачи. По думите на Путин продажбата на „Роснефт“ показва решението на Русия да намали ролята на държавата в икономиката на страната. „Руското правителство няма нужда да държи такива големи дялове и ние сме ангажирани с осъществяването на нашите планове“, посочи Путин, допълвайки, че продажбата няма да се осъществи на всяка цена. Вместо това ще се търси максималната възможна печалба за руската икономика. В своето интервю руският държавен глава посочи също, че би искал ОПЕК и Русия, които общо произвеждат половината от петрола в света, да постигнат споразумение за замразяването на добива на „черно злато“. „От гледна точка на икономическия разум и логика би било правилно да постигнем някакъв вид компромис“, каза държавният глава. „Уверен съм, че всички разбират това. Ние вярваме, че това е правилното решение за световната енергетика“, допълни той. Президентът също така заяви, че въпреки провала на петролните преговори с Иран през април, страните осъзнават, че Техеран трябва да получи разрешение да увеличи продукцията си и да се завърне на световния пазар след свалянето на международните санкции. Путин посочи също, че е възможно да препоръча изпълнение на този план по време на срещата си със саудитския представител принц Мохамед бин Салман на срещата на Г-20 в Китай следващата седмица. Русия разчита до голяма степен на петрола и природния газ, като енергийните източници съставят близо 40% от приходите в бюджета. След падането на цените на суровия петрол под 50 долара за барел, военните и други разходи правителството се опитва да намери начини за облекчаване на тежестта върху бюджета преди парламентарните избори в края на тази година и президентския вот през 2018 г., пише още „Блумбърг“.