29.10.2016

Отново напрежение в рудник "Бобов дол"

Над 650 миньори се опасяват от масови съкращения в частния рудник

Още

Клане в Бобов дол! Известен побойник посече с брадва Атанас пред очите на съпругата му

25-годишният Атанас Кирилов от Бобов дол стана жертва на популярен в града побойник, известен като "Пейчев". Снощи младият мъж е бил посечен с брадва пред очите на съпругата си. Двамата се прибирали от заведение, където чествали празника на Бобов дол.

Миньорите от Бобов дол получиха ваучери на стойност 80 лева

Миньорите от Бобов дол казаха, че са получили заплатите си за септември месец, които им дължеше от ръководството на „Въгледобив Бобов дол”. Изплащат се и ваучерите за храна, които повече от шест месеца не бяха получавали работещите в рудниците. Хората разказаха, че обстановката в мините за сега е спокойна, но се притесняват, че след няколко месеца отново ще се заговори за затваряне на рудник „Бабино”, където работят около 650 човека.

ОмбудсМая при миньорите от "Бобов дол" с ваучери

Вдъхна им кураж да не се тревожат за хляба си утре

Изплатиха заплатите на миньорите от Бобов дол

„В съответствие със задълженията, поети от ръководството на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД, са изплатени заплатите и са предоставени ваучерите на миньорите“. Това съобщи ръководството на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД. Освен раздадените ваучери, миньорите получиха и ваучери за 153 560 лв. от омбудсмана Мая Манолова във връзка с поетия пред миньорите от рудник „Бабино“ ангажимент да предостави непотърсените ваучери от националната кампания „Великден за всеки“. Така 1 814 семейства на работещите там получиха общо 7 678 талона, на стойност 153 560 лева, с които ще могат да пазаруват до 31 декември т.г. в 5 000 магазина в цялата страна, съобщава БГНЕС. От ръководството на предприятието заявиха, че за сега няма да се затваря рудник "Бабино", както и че се прави всичко необходимо, за да може да има рестарт на рудника и процесът на работата да продължи нормално. Ръководството на „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД изрази благодарност за съвместната работа между тях и министерството на енергетиката, производителите на електрическа енергия и синдикатите и припомни, че миналата седмица бе проведена, на която се взе решение да бъде създадена работна група към Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, която да обсъди и изработи стратегия за бъдещото развитие на въгледобива у нас. Беше уточнено, че в работната група ще бъдат включени експерти от министерството на енергетиката, от синдикалните и работодателски организации. От „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД се надяват и занапред да продължи съвместната работа с министерството на енергетиката, производителите на електрическа енергия и синдикатите, за да може с общи усилия да се работи за развитието на въгледобива в България. "За подобряване на диалога с гражданите и работниците се планира и да бъде открита приемна в Бобов дол“, допълниха от „Въгледобив Бобов дол“ ЕООД. 

Платиха заплатите на миньорите в Бобов дол

Миньорите от Бобов дол са получили всички забавени заплати. На работниците на "Въгледобив Бобов дол" са били предадени и дължимите им...