28.10.2016

Още

Българите са пътували повече в чужбина този месец в сравнение с миналата година

Пътуванията на български граждани в чужбина през септември 2016 г. са 510.3 хил., или с 13.2% над регистрираните през септември 2015 година. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Сърбия - със 168.4%, Чешката република - с 81.4%, Руската федерация - с 69.0%, Австрия - с 55.9%, Италия - с 48.1%, Германия - с 19.6%, Франция - с 10.7%, и други. Същевременно намаляват пътуванията към Обединеното кралство - с 6.4%, Испания - с 3.7%, бившата югославска република Македония - с 2.6%, Турция - с 2.4%, и други, пише БГНЕС. Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през септември 2016 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) - 46.8%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 33.0%, и пътуванията със служебна цел - 20.2%. В сравнение със септември 2015 г. e регистрирано увеличение при пътуванията с други цели - с 32.1%, и със служебна цел - с 3.4%, докато тези с цел почивка и екскурзия намаляват с 1.2%. През септември 2016 г. с други цели са били 74.8% от пътуванията към Турция. Пътуванията със служебна цел към Полша са 50.5%, а тези към Испания и Италия с цел почивка и екскурзия са съответно 68.2 и 51.6% от всички реализирани пътувания на български граждани към тези страни. През септември 2016 г. посещенията на чужденци в България са 1 192.3 хил., или с 12.9% повече в сравнение със септември 2015 година (фиг. 3). Регистрирано е увеличение при всички наблюдавани цели: със служебна цел - с 31.1%, с цел почивка и екскурзия - с 15.5%, и с други цели - с 3.7%. От общия брой чужденци, посетили България през септември 2016 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 64.8%, или с 15.0% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Увеличават се посещенията на граждани от Германия - с 28.2%, Белгия - с 26.2%, Чешката република - с 22.4%, Гърция - с 22.3%, Австрия - с 18.0%, Нидерландия - с 14.7%, Обединеното кралство - с 12.9%, Полша - с 12.1%, и други. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Дания - с 16.3%, Швеция - с 5.9%, Испания - с 3.5%, Италия - с 3.4%, и други. Увеличават се и посещенията на граждани от групата „Други европейски страни” - с 10.3%, като най-голям е ръстът на посещенията на граждани от Руската федерация - със 73.0%. През септември 2016 г. преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия - 48.0%, следвани от посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - 36.5%, и със служебна цел - 15.5%. Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 98.2% от всички посещения на граждани от Израел и 93.8% - от Руската федерация. Служебните пътувания са 56.7% от всички посещения на граждани от Швейцария и 55.6% - от Испания, а с други цели са 65.3% от посещенията на граждани от Турция и 62.9% - от Гърция. 

НСИ: Поредно увеличение на пътуванията на българи зад граница и на посещенията на чужденци у нас

Пътуванията на български граждани зад граница и на посещенията на чужденци в нашата страна бележат поредно добро увеличение през септември спрямо година по-рано въпреки края на летния туристически сезон, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Пътуванията на българи в чужбина през септември 2016 година са нараснали с 13,2% на годишна база до 510,3 хиляди (спрямо септември 2015-а), след края в края на летния туристически сезон през месец август те достигнаха 590,6 хиляди, достигайки най-високо ниво от 2008-а година насам. Най-солиден ръст на пътуванията на българи зад граница е отчетен в посока Сърбия (ръст с цели 168,4%), следвана от Чешката република (с 81,4%), Руската федерация (с 69%), Австрия (с 55,9%), Италия (с 48,1%) и Германия (с 19,6%). Същевременно са намалели пътуванията към Обединеното кралство (понижение с 6,4%), Испания (с 3,7%), бивша югославска република Македония (с 2,6%) и Турция (с 2,4%). Посещенията на чужденци в България през септември са отбелязали повишение с 12,9% (спрямо септември) и са достигнали 1,1923 милиона, след като през август те достигнаха рекордните 1,9175 милиона. Делът на гражданите от ЕС, посетили нашата страната от общия брой чужденци е достигнал 64,8% през септември, или с 15% над същия месец на миналата година. Увеличени са посещенията от Германия (скок с 28,2%), Белгия (с 26,2%), Чешката република (с 22,4%), Гърция (с 22,3%), Австрия (с 18%) и други. Най-солидно намаление е регистрирано при посещенията в нашата страна на граждани от Дания (спад с 16,3%0, Швеция (с 5,9%), Испания (с 3,5%) и Италия (с 3,4%). Увеличение с 10,3% регистрират и посещенията на граждани от групата "Други европейски страни", като на най-солиден ръст от цели 73% бележат посещенията на граждани на Руската федерация.

Миграцията, търговията и отношенията с Русия са водещите теми на срещата на върха на ЕС

Миграцията, търговията и отношенията с Русия са водещите теми на срещата на върха на ЕС днес и утре в Брюксел. Страната ни ще представлява премиерът Бойко Борисов.  Ефективното връщане на повече нелегални имигранти в родината предстои да бъде разгледано на първата сесия от заседанието на държавните и правителствени ръководители. Очаква се те да одобрят плановете на ЕС за нова серия от двустранни спогодби със страни от Африка по подобие на тези с Турция и Афганистан за финансова и икономическа помощ в замяна на реадмисия и борба с трафика на хора. Спорен остава въпросът дали страни като Германия, Австрия или Дания да продължат временните проверки по вътрешните си граници в Шенген. Ще се търсят начини и за съживяване на квотната система за разпределение на бежанци от Италия и Гърция, която се бойкотира от повечето източноевропейски страни, въпреки, че юридически отдавна влезе в сила. На вечеря лидерите ще търсят обща позиция за това как да продължат отношенията си с Русия на Владимир Путин. Част от правителствата призовават за нови санкции срещу Москва, заради бомбардировките й в Сирия на страната на президента Асад. Ударите в град Алепо граничат с военни престъпления, според европейските външни министри. Ще бъде обсъден и замразения конфликт в Източна Уктрайна, а премиерът на Холандия Марк Рюте ще представи ситуацията, след референдума в страната му срещу споразумението за асоцииране с Киев. Това ще бъде и първата среща на върха, на която сред 28-те лидери ще бъде и новият британски премиер Тереза Мей. В петък престои труден дебат относно СЕТА - търговското споразумение с Канада, което все още 3 държави отказват да подкрепят. До последно европейски представители ще убеждават регионалното правителство на Валония да даде мандат на Белгия за сключване на договора, но засега франкофонската област не е доволна от гаранциите предлагани в допълнителен анекс към споразумението. От отпадането на белгийското вето до голяма степен зависи и това на България и Румъния. Те очакват писмено потвърждение за включването им в програмата за безвизово пътуване, което Канада едва ли ще даде, ако знае че заради Белгия СЕТА така или иначе не може да се реализира.

В. Търново стана част от колоездачна обиколка, символизираща връзката между България и Италия

Велико Търново стана част от колоездачната обиколка „Челе ди Булгерия”, символизираща връзката между България и Италия. Групата от шестима колоездачи бе посрещната от кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев. Той поздрави спортистите от името на кмета Даниел Панов и ги запозна с историята, културно-историческото богатство и съвременния живот в града. Турът „Челе ди Булгерия” представлява 1333-километров преход с велосипед на територията на Италия, Гърция и България. Началото му бе поставено в началото на миналата седмица в градчето ...

Бъчварова: Не приемаме мигранти от Италия, които не са семейства

  Към момента има 21 човека, които са релокирани, всичките са от Гърция. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на блиц-контрола в парламентарната вътрешна комисия, пише БГНЕС. Ние имаме ангажимент да приемаме мигранти от Италия, но понеже от там списъкът на хората, които ни предлагат не отговарят на изискванията ни, ние отказваме да ги приемем. Сред изискванията ни са те да бъдат семейства, заяви Бъчварова. Според Бъчварова като цяло се запазва тенденцията за снижаване на натиска по българо-турската граница. Тя посочи, че това не означава, че не регистрираме преминавания - обикновено през територията на граничните пунктове те се осъществяват чрез укриване в МПС. Последната седмица имаше случай на укриване на по-голяма група във влакова композиция, припомни вицепремиерът. Бъчварова коментира, че в последната седмица се наблюдава тенденция хора да опитват многократно да преминават границата към Сърбия. „Потретвани и подесетвани” са опитите да се пресече границата, обясни Бъчварова и продължи: „Ние полагаме много усилия там, от сръбска страна също има засилени мерки и на практика това се оказва невъзможно”. За служителите на Фронтекс вътрешният министър каза пред депутатите, че към момента има допълнително 130 служители, досега са били 47 на гранични пунктове и част от патрулите на втора линия. На въпрос дали има промяна по отношение на заплахите за България свързани с тероризма, вътрешният министър отново потвърди, че няма информация за пряка заплаха към България. Тя отново посочи, че се провеждат учения, които определи като изключително полезни. 

Влошаване на търговския стокообмен на България с ЕС и трети страни през първите осем месеца на годината

Търговският стокообмен на България с ЕС и трети страни продължава да се влошава през първите осем месеца на годината въпреки подобрение на вноса и износа през август, показват предварителни данни на Националния статистически институт. През август общият износ на нашата страна се повиши с 6,1% спрямо същия месец на 2015-а година и възлиза на 3,9071 млрд. лева, докато общият внос от ЕС и трети страни нарасна с 16,4% до 4,4206 млрд. лева. Въпреки това общото външнотърговско салдо на България през август остава отрицателно и на стойност от 513,5 млн. лева спрямо дефицит за 115,6 млн. лева точно преди година. За периода януари - август 2016-а общото външнотърговско салдо продължава да бъде на дефицит от 2,9403 млрд. лева спрямо отрицателно салдо в размер на 3,6681 млрд. лева за същия период година по-рано. През посочения период са изнесени стоки на обща стойност 29,691 млрд. лева, намалявайки с 2,0% спрямо същия период на предходната година, докато общият внос на стоки е на стойност 32,6313 млрд. лева, или с 3,9% по-малко от първите осем месеца на 2015 година. През август известно повишение отчита търговският стокообмен с трети страни, като износът на България се увеличава с 0,9% спрямо година по-рано до 1,2288 млн. лева, докато вносът от трети страни нараства с 14,3% до 1,6478 млрд. лева. Търговският дефицит с трети страни се разшири до 419 млн. лева спрямо дефицит в размер на 223,5 млн. лева през август 2015-а година. През периода януари – август 2016 година обаче, износът за трети страни намалява с 13,8% на годишна база до 9,5161 млрд. лева, като основни търговски партньори на България са Турция, бившата югославска република Македония, Сърбия, Китай, Руската федерация и САЩ, формиращи около 49,7% от българския износ за трети страни. За същия период вносът от трети страни се понижава с 12,5% спрямо първите осем месеца на миналата година, достигайки 10,8921 млрд. лева, като най-голям е стойностният обем на стоки, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. Външното търговското салдо на България с трети страни през периода януари – август е отрицателно и в размер на 1,376 млрд. лева спрямо дефицит за 1,4081 млрд. лева за същия период преди година. Данните на НСИ отчитат поредно влошаване на търговския стокообмен с Руската федерация, но при при намаляване на търговския дефицит, като през първите осем месеца на настоящата година дефицитът се свива до 2,5546 млрд. лева спрямо дефицит в размер на 3,6393 млрд. лева през същия период на 2015 година. За посочения период износът към Руската федерация се свива със 17,8% на годишна база до 442 млрд. лева, като в същото време руският внос за нашата страна се понижава с 28,3% до 2,9966 млрд. лева. НСИ представи и предварителни данни, показващи повишение на български износ към основния търговски партньор в лицето на Европейския съюз през първите седем месеца на годината при слабо намаляване на вноса от останалите 27 страни - членки. През юли износът за ЕС се увеличи със 7,2% на годишна база до 2,8174 млрд. лева при понижение на вноса с 4,3% до 2,9149 млрд. лева. Повишение с 4,3% спрямо година по-рано бележи и износът на България към ЕС за първите седем месеца на годината, достигайки 17,4966 млрд. лева, като основните търговски партньори са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 64,7% от българския износ за Европейския съюз. В същото време вносът от ЕС през периода януари – юли намалява на годишна база с 1% и достига 18,9664 млрд. лева, като най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария. Външното търговското салдо на България с ЕС за първите седем месеца на годината обаче остава отрицателно и в размер на 1,4698 млрд. лева, но спрямо дефицит за 2,3679 млрд. лева през периода от януари до юли 2015-а година.