28.10.2016

Руски сезон в "Софийската опера и балет"

Предстои премиера на балетните спектакли "Жар птица" и Петрушка"

Още

Софийската опера и балет чества 85-годишния юбилей на проф. Луканов с балета „Дон Кихот”

Юбилеят на професор Петър Луканов е празнично събитие за българската култура. През годините той осъществи десетки постановки, които са градиво в развитието на българската култура. Луканов е основоположник на специалността „Балетна педагогика” в ДМА „Панчо Владигеров”. Бил е преподавател в университета „Черноризец Храбър” във Варна,

Техни Величества откриха сезона в Софийската опера и балет

По покана на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов Царят и Царицата присъстваха на първия спектакъл от новия сезон 2016/2017 г. Тази година това бяха двата премиерни балета на Игор Стравински - “Петрушка” и “Жар птица”. В антракта много любители на класическия балет си направиха снимки за спомен с Техни Величества....

„Петрушка“ и „Жар-птица“ – с балет се открива новия сезон в Софийската опера и балет

От тази вечер на сцената на Софийската национална опера и балет започват премиерните представления на едноактните балети по музиката на Игор Стравински „Петрушка“ и „Жар-птица“. Постановката е по автентичната хореография на Михаил Фокин, големия руски артист – участвал и той самият още в първата постановка на „Жар-птица“ на сцената на парижката „Гранд опера“ през далечната 1910 година. Двата балета са знакови за онова време и са част от неувяхващата слава на Руските балетни салони на Дягилев във френската столица. Автор на постановките на „Петрушка“ и „Жар-птица“ на сцената на Софийската опера е народният артист на Русия и световноизвестен майстор на танца Андрис Лиепа. Диригент – Григор Паликаров. В балетните творби ще се насладим на изкуството на целия балетен ансамбъл и оркестъра на Операта. А имената на солистите не будят съмнение: Жар-Птиците са Марта Петкова и Катерина Петрова, в образа на Петрушка ще се превъплътят Никола Хаджитанев и Александър Александров, Кашчей Безсмъртния е Росен Канев, Арап ще бъде изпълнен от Емил Йорданов и Цецо Иванов, който ще бъде и Царския син в „Жар-птица“, а Царкиня Ненагледна е Диляна Никифорова. На добър час на балетните спектакли!

Софийската опера и балет открива новия сезон с "Петрушка” и “Жар-птица”

Днес Софийската опера и балет открива новия сезон. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" академик Пламен Карталов обясни какво ще бъде представено през новия сезон: След края на един много силен и динамичен творчески летен сезон на четири сцени сега ще открием новия сезон. Изкуството на Софийската опера с годините е доказало своята неоспоримост. Ние представяме произведения от всички композиторски школи и стилове. Сега, в тържествената рамка на отбелязване на 125 г. от първите стъпки за оперна традиция в България, и по-конкретно в София, се вписва и новият творчески сезон. Ние стартираме с една изключителна премиера от две произведения на Стравински – "Петрушка“ и "Жар-птица". Паралелно с това солистите и хорът на Софийската опера подготвят следващата премиера, която ще бъде през месец ноември. Тогава ще представим "Силата на съдбата“ от Джузепе Верди.Цялото интервю с академик Пламен Карталов можете да чуете в звуковия файл.

Софийската опера и балет получи наградата на Дипломатическия институт

По повод Деня на дипломатическата служба, 19 юли, директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова връчи наградата на института на проф. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. През годините Софийската опера се е превърнала в неуспорим посланик на българската култура по света, а освен това институцията пряко се е ангажирала да представя своята мисия пред кандидат-дипломати, на които се обучават от Дипломатическия институт. Символично наградата беше връчена от сцената на постановката "Набуко“, която се играе на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски“. За същността на наградата разказва директорът наинститута Таня Михайлова: Наградата представлява една метална склуптура, която носи името и мотото на Дипломатическия институт: "Учейки другите, учим и себе си. Наградата за българска институция тази година се присъжда на Софийската опера и балет за нейния принос при подготовката на български дипломати и държавни служители в сферата на публичната дипломация. Водената политика от Софийската опера и балет по популизиране на полиожителния образ на България чрез инструментите на културната дипломация, дават основание тя да бъде подкрепена и високо оценена от нас. През годоните на съртудничество обучаващите се в института имаха възможност да присъстват на редица премиери и спектакли. Те разговаряха за проектите на Софийската опера и балет с нейни представитекли, за да могат да разберат политиката, която стои зад всеки спектакъл. Ние ще продължим да бъдем посланици на българската култура по света, заяви директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов: С вълнение и голяма признателност изразявам възхищението си, че сте ни забелязали в едно време, в което работим за общата кауза да създаваме и разпространяваме нашето изкуство в България и по целия свят.В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Лъчезар Цветков.