26.10.2016

Бан Ки Мун иска разследване на военните престъпления в Сирия

  Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова отново Съвета за сигурност да възложи на Международния наказателен съд разследването на военни престъпления в Сирия, съобщава БГНЕС. „Моля и настоявам Съветът за сигурност да повдигне отново въпроса пред МНС”, каза той през журналисти. През 2014 г. подобно искане беше повдигнато от Франция, но блокирано от Русия и Китай, които наложиха правото си на вето. В края на миналата седмица Русия наложи вето и на проекторезолюцията за Сирия, която предвиждаше край на въздушните бомбардировки в Алепо и боевете, припомнят още от агенцията. От ООН призовават и за взимане на мерки за подвеждането под отговорност на извършителите на кървавото нападение по време на траурна церемония в Йемен тази събота. По данни на ООН, от въздушните удари тогава са загинали над 140 души, а ранените са над 520. 15-членният съвет има правото да предаде страна на Съда в Хага, който да разследва военното престъпление. Това вече е било правено за войната в Либия и геноцида в суданската провинция Дарфур. За момента обаче, в Съвета цари дълбоко разделение между Русия, която предлага военна помощ на президента Башар ал-Асад, и Запада, който подкрепя бунтовническите сили. 

Още

Бан Ки Мун: Прекратете кошмара в Сирия!

Призивът му дойде на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН

Виталий Чуркин обвини генералния секретар на ООН в снизходителност към терористите

Бан Ки Мун "забрави" да спомене терористите в доклада си за Сирия, като призова Русия да спре въздушните удари над Алепо

ООН избра Гутериш за генерален секретар

  Общото събрание на ООН утвърди португалеца Антониу Гутериш на поста генерален секретар на световната организация, считано от 1 януари 2017 година, предаде БГНЕС. Гутериш ще наследи Бан Ки Мун. 193 държави членки на ООН одобриха с овации резолюцията за назначаването на бившия министър-председател на Португалия за ръководител на организацията. Социалистът Гутериш в продължение на десет години беше върховен представител на ООН за бежанците. Очаква се той да играе по-отчетлива роля като дипломат №1 в света от южнокорееца Бан Ки Мун. 67-годишният полиглот обеща по време на кампанията за избор да допринася още повече за защита на човешките права и да извърши реформи в системата на ООН, смятана за тромава и мудна при реакция на бедствия в развитие. Назначението на Гутериш идва на фона на безпокойство в целия свят заради продължаващата война в Сирия, бежанската криза и бушуващите конфликти в Южен Судан и Йемен. 

САЩ обсъждат удари по армията на Асад, твърди "Ройтерс"

В администрацията на президента Барак Обама е започнало обсъждане на това как да се реагира на подкрепяните от Русия удари на сирийската армия срещу обсадената част от град Алепо, в които стотици хора загинаха през последните дни, а генералният секретар н ООН Бан Ки Мун определи ситуацията като "по-лошо и от касапница". Водещ остава натискът през заплахата на държавния секретар Джон Кери да спре контактите с Москва за Сирия, но сред тях има и военни варианти, твърди "Ройтерс"....

Страните от ООН са готови да помагат на бежанците, но нямат готов план

  193-те страни от ООН заявиха, че ще се опитат да подобрят съдбата на бежанците, за да отговорят на безпрецедентната криза, но не фиксираха конкретни мерки, пише БГНЕС. В приета декларация се заявява намерението "да се защитават фундаменталните права на всички бежанци и мигранти", да се увеличава помощта за приемащите ги страни и да се обхващат с образователни програми децата на бежанци. Генералният секретар на ООН призова световните лидери да се борят с нарастващата ксенофобия, чиито жертви са мигрантите. Върховният комисар за човешки права Зеид Раад Зеид Ал- Хюсеин се обърна остро към онези, които отказват да поемат отговорност, приемайки повече бежанци на своята територия. Според него мнозина са забравили световните войни, какво се случва когато страхът и гневът са подхранени от полуистини и явни лъжи. "Горчивата истина е, че това съвещание и свикано защото ние се провалихме, провалихме се да сложим край на войната в Сирия", каза той. Ливанският президент Тамам Салам подчерта какво бреме са за страната му с нейните четири милиона граждани притокът от 1.5 млн. сирийски бежанци. "Без мащабно усилие от страна на международната общност, Ливан рискува да се срине", заяви още той. Гръцкият премиер Алексис Ципрас, в чиято страна за година са влезли 1.2 млн. мигранти, предупреди, че нерешаването на тази миграционна криза поощрява националистическите и ксенофобски сили да надигнат глави за пръв път от Втората световна война. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу предупреди срещу "надигането на ислямофобията в Западна Европа, която трябва да се покаже по-бдителна от всякога" за този проблем. Турция, която е съседка на воюваща Сирия, е приела на своя територия 2.7 млн. сирийци. Едно от малкото конкретни предложения дойде от Китай, която обяви, че отпуска 100 млн. долара за хуманитарна помощ за бежанците. "Китай е готов да поеме своята отговорност съобразно своите възможности", каза той. По света има 65 млн. разселени лица, от които 21 млн. са бежанци, които се опитват да се спасят от преследване, бедност и конфликти. За две години 7 000 души - мъже, жени и деца, са загинали в Средиземно море, опитвайки се да стигнат до Европа. От началото на войната в Сирия преди пет години, са загинали повече от 300 000 души, което е накарало 4 млн. да се опитат да се спасят в съседни страни или в Европа. Приетият с консенсус текст от участниците във форума на ООН е просто политическа декларация, без конкретни цифри и без ясни ангажименти за помощ на бежанците. Бан Ки Мун се опита да прокара решение, страните да приемат ежегодно 10% от общия брой на бежанците, но в края на преговорите, тази цел бе оставена най-рано за 2018 г. Неправителствените организации останаха явно недоволни от постигнатото. Според британската хуманитарна организация Oxfam "богатите страни трябва да направят повече за приемането, защитата и подкрепата на бежанците".