25.10.2016

В Естония стъпи в длъжност първата жена президен

  Представителката на Естония в Европейската сметна палата Керсти Калюлайд положи клетва като президент, ставайки първата жена - държавен глава на балтийската страна, съобщава БГНЕС. Нейната кандидатура бе компромисна след безплодните кандидатури на по-известни претенденти. 46-годишната държавна чиновничка – майка на четири деца и вече баба, ще заема поста когато Естония ке подготвя да поеме за председателството на ЕС на ротационен принцип през юли 2017г. На церемонията по полагането на клетва тя изрази загрижеността си от ситуацията със сигурността в региона, намеквайки за руската политика. Наскоро Москва събуди тревоги в Естония и останалите балтийски републики, разполагайки в съседния анклав Калининград ракети „Искандер“, които могат да носят ядрени бойни глави. Керсти Калюлайд бе избрана за президент на 3 октомври, получавайки 81 гласа от 101-членния парламент. Тя ще бъде четвъртият държавен глава на страната с население от 1.3 млн. души, след получаването на независимост през 1991г. 

Още

В Естония не успяха да изберат президент

Естонската избирателна колегия, състояща се от 335 депутати и представители на съветите за местно самоуправление, не успя днес да избере президент, съобщи ДПА. След два тура на гласуване нито един от кандидатите не получи необходимите 168 гласа.

В Естония избират президент

В Талин започна заседанието на избирателната колегия, която ще избере новия държавен глава на Естония.

The Independent: Британският бизнес се премества в Естония

За собствениците на бизнес във Великобритания, които са изправени пред перспективата да останат извън Европейския съюз след вота за Брекзит, може би има решение, пише вестник The Independent.

Руснаците в Естония: Крим е наш, но в ЕС се живее по-добре!

Естонската стабилност и уреден бит са по-важни от руския свят!

Пет причини да прекарате почивката си в Естония

Балтийските държави рядко са първата асоциация, когато си представяме лятната почивка. "Дневник" обаче знае поне пет причини да пропуснете плажа и мохитото и да тръгнете на север. Запазеното историческо наследство Старият град на Талин е архитектурно бижу. Новите части на града са създадени така, че да подчертават и опазват традициите. Особено симпатични са двете кули, известни като "Дебелата Маргарет" и "Надникни в кухнята" - кръстена така, защото е била толкова висока,...

500 британски военни ще бъдат разположени в Естония

Няколкостотин британски войници ще бъдат изпратени в Полша и Естония в рамките на отговора на подсилването на фланга на НАТО в Източна Европа. Очаква се на срещата на високо равнище на Алианса във Варшава британският премиер Дейвид Камерън да обяви изпращането на британс