26.10.2016

Още

Атанас Тасев: Проектът "Белене" е школа и катарзис

Проектът "Белене" е школа, катарзис. Основният проблем покрай него е геополитиката. Това каза в сутрешния блок на БНТ енергийният експерт Атанас Тасев. На наша територия се сблъскаха интересите на САЩ и Русия и след като избрахме да следваме пътя на евроатлантическите ценности, надделя мнението на нашия нов "голям брат". А и в новите условия нямаме опит, добави той. По думите му строителството на "Белене" може да бъде продължено, друг вариант пред страната ни е да се продаде оборудването и трети вариант - да се прехвърли готовият реактор като седми в АЕЦ "Козлодуй". Трябва да минимизираме загубите, подчерта Тасев. Енергийният експерт и бивш директор на Националната електрическа компания Георги Миков заяви, че НЕК не е била подготвена за задачата с проекта "Белене". Бяха необходими много финансови и човешки ресурси, които не бяха обезпечени. Но най-голямата пречка за мен е липсата на интерес от партньор на НЕК. Само от руската страна беше заявен такъв, но декларативно, посочи Миков. Според него не би трябвало да тръгва по пътя сама да финансира изграждането на "Белене". Проектът е скъп за България, а и пазарът в момента не дава индикации за възвращаемост на инвестицията.  ...

Енергиен експерт: Проектът "Белене" е школа и катарзис

Проектът "Белене" е школа, катарзис. Основният проблем покрай него е геополитиката. Това каза в сутрешния блок на БНТ енергийният експерт Атанас Тасев. На наша територия се сблъскаха интересите на САЩ и Русия и след като избрахме да следваме пътя на евроатлантическите ценности, надделя мнението на нашия нов "голям брат".

Енергийният експерт Атанас Тасев: Проектът "Белене" е школа и катарзис

Проектът "Белене" е школа и катарзис. Основният проблем покрай него е геополитиката. Това каза в студиото на "Денят започва" енергийният експерт Атанас Тасев.

Метин Казак: Българската диаспора в Катар е 450 души, изборната секция е в посолството

Сънародниците ни в Катар знаят, че не е необходимо да подават заявления за разкриване на изборна секция в сградата на посолството. Такава ще бъде разкрита. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ посланикът на България в Катар Н. Пр. Метин Казак. Диаспората ни в Катар е около 450 души и повечето са високообразовани на добри позиции в обществото, допълни той. На предстоящия Международен джаз фестивал в Доха за първи път ще има българско участие, уточни Казак. Участват представители на 9 европейски държави. Българската проява ще е на 4-ти ноември с участието на Йълдъз Ибрахимова. До края на годината също предвиждаме да направим традиционно събиране - Коледно и Новогодишно, заедно със сънародниците. Това е един, превърнал се в традиция празник на българските семейства и специално за най-малките, за които Дядо Коледа ще даде подаръци.

AhlulBayt: Починал е бившият емир на Катар

На 83-годишна възраст е починал бившият емир на Катар Хамад бин Халифа ал Тани. Той е баща на настоящия емир, предаде AhlulBayt.

Катар за първи път призна за смъртен случай при строеж на стадион за световното

Организаторите на световното първенство в Катар през 2022 година съобщиха за първия случай на работник, загинал при трудова злополука по време на строеж на стадион за предстоящия турнир. Фаталният инцидент се е случил в събота сутринта на стадион "Ал Вакра", съобщиха организаторите. Подробности за възрастта, националността, както и как точно се е стигнало смъртта не бяха съобщени, тъй като все още тече разследване. В строежа на стадионите в Катар участват предимно...