27.10.2016

След изявление на Путин: Спад на търговията с петрол на азиатските пазари

Лек спад отбелязва търговията с петрол на азиатските пазари днес, след вчерашното рязко поскъпване на черното злато. Суровият петрол сорт Брент отстъпи с 0,2% до малко над 53 долара за барел.

Още

Владимир Путин: Русия почти е преодоляла спада в икономиката си

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че икономиката на страната преодолява спада и са създадени условия за излизането на траектория на ръст, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус". „Ние на практика преодоляхме спада. Създадени са базовите условия да излезем на траектория на ръст“, заяви Путин. Според него „икономиката е успяла да се адаптира на

Могат ли олигарсите да спасят Русия?

    Преди 20 години неголяма група руски бизнесмени спасиха страната от връщането към комунизъм.       Тогава физически и политически слабият президент Борис Елцин едва не загуби изборите от Генадий Зюганов. След първия тур водеше само с 3%.       Само че финансовите и организационните ресурси, които бяха предоставени от олигарси, му осигуриха във втория, решаващ кръг преимущество от 13%. Сега ситуацията е съвсем различна, но е възможно отново да е необходима намесата на олигарсите. Това пише Ник Бътлър в коментар за “Файненшъл таймс”.       Бътлър припомня, че реалните доходи паднаха за година с 10%. Бившата свръхдържава е в дълбок упадък. От спада на цените на петрола през последните 2 г. пострадаха много държави, но малко от тях бяха засегнати така сериозно, както Русия. Путин, задържал властта в голямата част от последните 17 г. благодарение на високите цени на петрол и газ, сега може да се обляга само на опасната националистическа реторика. Защо олигарсите са длъжни да рискуват и да организират смяна на властта в Кремъл, пита Бътлър?       Както и през 1996 г., на първо място от егоистичен интерес. Много от тях загубиха сериозни суми пари поради икономическия спад. Макар голяма част от олигарсите да успяха да преместят своите семейства и голяма част от капитала си в Лондон или Париж, често на тях в Русия им остават крупни физически и икономически активи. Някои даже се опасяват, че дългата ръка на Москва ще ги принуди да върнат в страната част от парите. За много от тях е важен аспектът на репутацията.       Олигарсите очакват Путин да направи от Русия безопасно за тях място, където да им бъде удобно да правят бизнес.   В замяна олигарсите обещаха да не се замесват в политиката и да поддържат властта на Путин. Сега президентът разруши тези договорености.       Какво ще означава смяна на властта? На първо място смяна на приоритетите. На преден план излиза икономиката, а не военните авантюри и не конфликтите с Европа и със САЩ. Въобще няма да е просто да бъде променена Русия отвътре. На власт по-скоро ще застане технократ. Апаратът на държавната сигурност вероятно няма да бъде пипан. В замяна на това ще бъдат създавани стимули за вътрешно инвестиране. Естествено, Русия няма мигновено да се превърне в открита либерално-демократична държава. Само че тихичко ще се отказва от опасните илюзии за това, че може както и преди да стане свръхдържава – и това ще направи света по-безопасен, заключава Бътлър. (По БГНЕС)

Петролът тръгна надолу след вчерашния скок

Лек спад в цената на петрола в днешната търговия след вчерашния скок на котировките. Те се понижиха с около 0,20 процента в сравнение с вчерашната търговия, предаде БНТ. Вчера петролът пocĸъпнa c 3% след изказването на руския президент, че страната му е готова да подкрепи ОПЕК за ограничаване производството на петрол. На Световния енергиен конгрес в Истанбул Владимир Путин заяви, че свиването на добивите на петрол е едниственият начин да се защити сигурността на сектора.

Петролът остана на годишен връх

В понеделник суровината поскъпна с над 3%. Инвеститорите бяха окуражени от уверението на Саудитска Арабия, че ОПЕК ще започне да ограничава предлагането през ноември. Организацията смята да премахне 400 хил. барела от пазара. В понеделник президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му (чийто добив достигна премина 11 млн. барела на ден) ще подкрепи ОПЕК. Петролът започна сесията с понижение. Цената на WTI спада с 0.19% в началото на европейската сесия до 51.24 долара, а...

Суровият петрол започна със спад на борсите в понеделник

  Цената на суровия петрол бележи спад в понеделник сутринта. Това става на фона на съмненията на инвеститорите за значението на истанбулските неформални срещи за постигането на договорености между ОПЕК и другите производители за замразяване на добива, предаде БГНЕС. Малко преди 7 часа (бълг.вр.), стойността на декемврийските фючърси на петрол сорт „Брент” от Северно море, намаля с 0,85% до 51,49 долара за барел. Цената на ноемврийските фючърси за американския еталон WTI слезе с 0,88% до 49,37 долара за барел. Днес в Истанбул започва XXIII Световен енергиен конгрес. По време на събитието турският президент Реджеп Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, а той от своя страна ще се срещне с президента на друга страна производител - Венецуела. Възможни са обсъждания на стратегията на ОПЕК за стабилизиране на цените, но някои страни се дистанцираха от възможно решение, което насочи цените на суровия петрол надолу.