27.10.2016

Русия е изолирана по сирийския въпрос, според постоянния представител на Франция към ООН

Постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр заяви, че страната му е удовлетворена от състоялото се в Съвета за сигурност на ООН гласуване по проекта на двете резолюции, свързани със сирийския град Алепо и заяви, че с него се е показала руската изолация по сирийския въпрос. Според него за първи път в последните пет години Китай не е гласувал заедно с Русия срещу документа, изготвен от западните страни, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

Още

Германия, Русия и Франция поздравиха новоизбрания генсек на ООН

Ангела Меркел, която е начело на изпълнителната власт в Германия и президентите на Франция и Русия Франсоа Оланд и Владимир Путин поздравиха поотделно избрания следващ генерален секретар на ООН Антониу Гутериш. Антониу Гутериш официално ще е новият генерален секретар на ООН Канцлерът на Германия увери Гутериш, който ще заеме поста с настъпването на новата 2017 г., че ще има подкрепата на Германия. Франсоа Оланд топло приветства...

Франция търси подкрепа за резолюцията на ООН за примирие в Сирия

Сирийската армия призова бунтовниците в град Алепо да сложат оръжие и да напуснат града. В противен случай ги очаква "неизбежна участ".Френският външен министър тръгва на обиколка, за да намери подкрепа за резолюция на ООН за примирие.

Великобритания и Франция поискаха ООН да наложи санкции срещу режима в Дамаск

Франция и Великобритания поискаха в Съвета за сигурност да бъдат наложени санкции срещу сирийския режим, който бе обвинен в доклад на ООН, че е извършил атаки с химически оръжия. Посланиците в ООН на Франция и Великобритания обвиниха Дамаск във военни престъпления, а американският посланик в световната организация - Саманта Пауър каза, че Дамаск трябва да плати цената за тези атаки. Представителят на Русия в ООН - Виталий Чуркин, коментира, че страната му не е готова да приеме заключенията в доклада, тъй като информацията в него е недостатъчна, за да бъде обвинен Дамаск и Съветът за сигурност да му наложи санкции. Турският президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще продължи борбата си срещу всички терористични групи в Сирия. Думите му идват на фона на критиките по повод турското военно нахлуване в Сирия, което някои Западни страни възприемат като разчистване на сметки с кюрдските милиции, а не с джихадистите.

И ООН се обяви срещу забраната за буркини - стигматизирала мюсюлманите във Франция

Върховният комисариат на ООН за правата на човека приветства днес решението на френското правосъдие да отмени забраната върху буркините, информира...

ООН: Забраната върху буркините допълнително стигматизира мюсюлманите във Франция

Върховният комисариат на ООН за правата на човека приветства днес решението на френското правосъдие да отмени забраната върху буркините, информира Франс прес.