25.10.2016

Евакуираха жилищен блок в центъра на София (ВИДЕО)

Причината - пропукване между третия и четвъртия етаж на сградата

Още

Три операции на разширени вени по иновативен метод бяха извършени в София

Екип от наши и чужди съдови хирурзи днес оперира трима пациенти в Националната кардиологична болница по нов метод за лечение на разширени вени. При него в операцията на варикозните вени се прилага специално лепило, щадящо кръвоносните съдове, каза директорът на Националната кардиологична болница проф. Марио Станкев: В последните шест месеца проучихме един нов метод, който придобива все по-сериозно значение в лечението на тези болни. Това е ползването на един вид лепило, което на практика залепва стените на вената и тя изчезва. Абсолютно безвреден метод. Не се налага анестезия. Извършва се под ехографски контрол, изключително бърз, ефективен, с много добри първи резултати. Докладвани са няколко проучвания, които показват, че методът е много ефективен и не се стига отново до появата на разширени вени. Здравната каса поема част от операциите за вени, но новият метод за момента не се финансира по тази линия. 

"София- европейска столица на спорта" дари над 11 700 лева на деца с онкологични заболявания

Фондацията „София – европейска столица на спорта“ и Асоциацията на българските фен клубове на чуждестранни отбори дариха  над 11 700 лева на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Средствата бяха събрани по време на 33-тия Маратон на София и на 4-тия футболен турнир между привържениците на клубовете на чуждестранни отбори. Парите ще бъдат използвани за дейността на дневния център за деца с онкохематологични заболявания, който от 3 години всеки ден, безплатно, работи в болница ИСУЛ. Статистиката сочи, че в България средно на година от онкологични заболявания се разболяват между 150 и 200 деца. След тежкото лечението, което продължава над три години, изключително важен е възстановителния процес. Това налага  у нас да бъде изграден Национален възстановителен център. Стойността на проекта е  около 4 милиона лева, като средствата ще бъдат осигурени от програмата за развитие на селските райони.

Клуб *MIXTAPE 5* ви кани на най-страховитото HALLOWEEN PARTY в историята на нощна София!

Датата естествено е 31 октомври, поводът е българският национален празник HALLOWEEN, a неестественото идва в забавата, на която клуб *MIXTAPE 5* ви кани този път! Черни тикви, светещи котки, разноцветни вещици и зловещи лакомства ще дебнат от всеки ъгъл на голямата зала на клуба. Музик

13-годишно момиче е в "Пирогов", след като беше пометено на пешеходна пътека в София

13-годишно момиче е било блъснато в София. Инцидентът е станал рано тази сутрин в района на "Челопешко шосе", съобщи Нова телевизия.

Ивелина Василева: София е пример за последователно реализиране на зелените политики

„Министерството на околната среда и водите подкрепя инициативата на Столичната община да се кандидатира за зелена столица на Европа и няма да пести усилия да лансира тази идея, защото направеното от общината за много кратко време дава добри резултати“. Това каза министър Ивелина Василева на международната конференция „Науката среща регионите“, съобщи БГНЕС. Министърът посочи, че София е пример за последователно реализиране на зелените политики в партньорство с научните среди. В столицата бе изпълнен най-мащабният проект по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ – „Интегрираната система за управление на отпадъците“, в която бяха инвестирани 350 млн. лв. Проектът допринася не само за намаляване на вредните емисии, но и за ефективното използване на ресурсите. Зелените отпадъци се превръщат в компост. Вече работи и инсталация за екопелети, с които ще се отопляват детски градини и училища. В градската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово работят съоръжения за третиране на утайки, от които се получава енергия. Това показва, че в София са внедрени най-съвременните технологии в управлението на отпадъците и водите. Със средства от Оперативната програма бяха извършени инвестиции и в градския транспорт и е видно подобрение в качеството на атмосферния въздух. В София вече няма замърсяване с азотни оксиди, а фините прахови частици намаляват. Министър Василева изрази надежда, че и през новия програмен период София ще бъде новатор с реализирането на проекта си за оползотворяване на RDF горивото, получено в Завода за отпадъци в с. Яна. „Зелените политики са безспорен приоритет на Столичната община. Те винаги се реализират в партньорство с науката. И аз съм убедена, че живеем в зелен и модерен град, който е едно добро място за отглеждане на нашите деца,“ заключи министърът. Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че почти целият бюджет на столицата е насочен към защита на околната среда. „Намаляването на вредните емисии във въздуха е наша основна цел. Затова строим метро, инвестираме в подмяна на превозните средства, реконструираме улици и булеварди, подменяме горивните инсталации в детски градини и училища“, каза кметът на столицата. 

Сигнал до БЛИЦ: В центъра на София е ужас (СНИМКИ)

В центъра на София е истински ужас. Две коли се удариха и причиниха зверско задръстване. Автомобилната тапа е на кръстовището на булевардите „Дондуков” и „Васил Левски”, уточнява читателка на БЛИЦ, станала свидетел на инцидента.