28.10.2016

В Румъния отваря врати първият държавен музей за Холокоста

Той ще бъде фокусиран върху историята на преследването на евреи и роми

Още

Албена Танева: Ели Визел блестеше не с кресливото, а с дълбоко почтеното

Ели Визел е сред имената в световната култура, мисъл и човечност, които ще останат завинаги. Такива хора не си отиват. Те са повлияли по много начини и ще продължат да влияят и с онова, което са написали, и с начина си на живот и със своята почтеност. Има такива хора, които блестят не с кресливото, а с дълбоко почтеното. Така обрисува Ели Визел в предаването "Хоризонт до обед" Албена Танева , социолог, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, автор на “Гласове в защита на гражданското общество. Протоколи на Светия синод на Българската православна църква по еврейския въпрос 1940-1944″: Ели Визел е от тези, които са имали житейския шанс да оцелеят след Холокоста, преминал е през този апокалипсис на падение, на катастрофа на човешкия дух. Забележителното при Ели Визел е, че след този ад той е успял да съхрани любовта си към хората и да остане хуманист. Може би най-добрият начин да проумеем тази голяма фигура е да прочетем книгата му „Нощта“, преведена и на български език, достъпна в библиотеките. Тази книга не ни разказва нещо, което всички знаем, какви са кошмарите, а дава дълбокото разсъждение. Когато чете тази книга, човек е може би по-готов да е по-добър… Паметта е част от онова, което сме. Не да знаем точните дати, а способността ни да чувстваме и разбираме. Всеки от нас на много малко места е свой, на повечето места е чужд. И ако посмалим малко истерията и модерната напоследък алчност и се огледаме наоколо, ще видим колко симпатични, чудесни, умни хора има около всеки от нас. Визел е роден в Румъния преди анексирането на родния му край от Румъния. Цялото му семейство е изпратено в концлагерите „Аушвиц“ и „Бухенвалд“. Цялото интервю с Албена Танева чуйте в звуковия файл.

Почина нобелистът Ели Визел, оцелял в холокоста

Нобеловият лауреат за мир Ели Везел, борец за човешки прави и достойнство, почина на 87 г., съобщи говорител на мемориала “Яд Вашем”. Той издъхнал спокойно след дълго боледуване. “Съпругът ми се бореше за паметта на 6 млн. евреи, загинали в холокоста”, каза вдовицата му Марион. Визел е роден в Румъния през 1928 г. През 1940 г.

Нобелистът за мир Ели Визел почина на 87 години

Ели Визел, нобелов лауреат за мир, оцелял в Холокоста и известен автор за насилието преди и по време на Втората световна война и търсенето на справедливост след нея, почина на 87 години. Новината съобщи мемориалният музей Яд Вашем в Израел. Визел бе роден в Румъния през 1928 г. в семейството на Сара и Шломо Визел, но сериозно влияние върху възгледите му оказва дядо му Моше, който се е грижел за местната синагога и му дава образование, традиционно за ортодоксалните...