25.10.2016

Код жълто за проливни валежи в Югозападна България

Жълт код за обилни валежи е обявен за седем област на 11 октомври.Предупреждението важи за София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. В тези области ще има значителни валежи, които може да надхвърлят 35 л/кв.м.

Още

Цената на гроздето в Югозападна България премина границата от един лев

Цената на гроздето в Югозападна България стигна до 1,10 лева. Реколтата е два пъти по-слаба от миналогодишната, според производителите. Почти е приключила кампанията по прибиране на гроздето в Санданско-Петричкия район. Качеството е добро, захарността - висока, но количествата са почти наполовина, заради пролетните дъждове и слани.  Средният добив от декар е около 500-600 килограма, за разлика от миналата година, когато лозарите събираха над един тон и двеста килограма от декар. Търсенето е в пъти повече от предлагането, затова производителите са в изгодната позиция да диктуват цената.Винените сортове преминаха границата от един лев. На борсата в Кърналово не се наблюдава доскорошната практика на внос от Македония, което в миналите години беше повод за протести на гроздопроизводители. В Благоевградско и Дупнишко хората масово се оплакват от нулева реколта, затова на пазарите за плодове и зеленчуци най-търсени са търговците на грозде от други райони на България.Прогнозите са, че цената на суровината за вино ще продължи да се покачва. 

Пожари и транспортен хаос в Югозападна България (ОБЗОР)

Огън бушува на две места - край Благоевград и Кресна

Ето къде можете да опънете палатки в Югозападна България

Югозападното държавно предприятие определи първите зони за къмпингуване в държавните горски територии, които стопанисва. Местата, в които любителите на планината могат да разположат палатки и каравани са в района на Държавните горски стопанства Белово, Гърмен и Пирдоп, съобщава БНР.

Първи зони за къмпингуване в Югозападна България

Югозападното държавно предприятие определи първите зони за къмпингуване в държавните горски територии, които стопанисва. Местата, в които любителите на планината  могат да разположат палатки и каравани са в района на Държавните горски стопанства  Белово, Гърмен и Пирдоп. Зоните за къмпингуване са атрактивни и предпочитани от хората, твърдят  инициаторите. Едно от местата е местността „Ливада Бачия“ в Рила, която е и вилна зона на Белово. Другата възможност е в Родопите на територията на горското стопанство Гърмен. Местността „ Вищерица“ дава възможност и за вело походи сред планината.  Третата къмпинг зона е  около язовир „ Душанци“ край Пирдоп. В обособените къмпинг зони са създадени базови условия за почиващите – поставени са сигнални ленти и указателни табели, кошчета за отпадъци, обезопасени и обозначени са местата, където единствено може да се пали огън. В зависимост от интереса Югозападното държавно предприятие има готовност да извърши подобрения на зоните, както и да разшири местата за къмпингуване в планината.

В Югозападна България са определени места за къмпингуване в горите

Палатки могат да се разпъват в местността "Ливада Бачия" в Рила, в местността "Вищерица" в Западните Родопи и около язовир Душанци

ОД МВР в Югозападна България с добра оценка от министър Бъчварова

Добра оценка за работата на полицейските дирекции в Югозападна България даде в Кюстендил, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На въпрос на Дарик, тя отговори:"Аз се доверявам на статистиката и тя показва едни доста добри резултати- спад на престъпленията и увеличаване на разкриваемостта. Това е тенденция, статистически характерна за цялата страна, тук е много отчетлива и можем да поздравим колегите. Веднага казвам, това не може да ни успокоява, не може да бъде достатъчно, а просто една много добра база, на която да продължим от ...