27.10.2016

Хубчев с 4 промени! Ето съставите на Швеция и България

Божиков, Недялков, Чочев и Славчев новите имена в тима ни за мача в Стокхолм

Още

Антирекорд! Какво предпочетоха феновете пред мача България-Швеция

Швеция записа абсолютен антирекорд по посещаемост на домакински мач на националния си отбор, който се наложи с 3:0 над България в понеделник вечер в...

България продължи пропадането си и след 0:3 срещу Швеция

Българският национален отбор по футбол загуби с 0:3 от Швеция в среща от квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. Воденият от Петър Хубчев състав не успя да се противопостави на съперника си като гост. В края на първото полувреме Ола Тойвонен и Оскар Хилиемарк дадоха добра преднина на скандинавците. След почивката Виктор Линдельоф направи резултата 3:0. Това е втората загуба за България за три дни след 1:4 срещу Франция. Отборът е четвърти в групата си...

България 39-а по лесно правене на бизнес

 Световната банка оповести своя годишен доклад "Правене на бизнес през 2017 - равни възможности за всички", който отчита подобрението в бизнес средата в световните икономики и прилагането на различни реформи, благоприятстващи бизнеса.  Икономиките от регион Европа и Централна Азия са начело в класацията за подобряване на бизнес-средата. Във всички 25 икономики на региона, с изключение на една, са предприети общо 57 реформи през последната година. Тази година първото място е за Нова Зеландия, която измества Сингапур като мястото за най-лесно правене на бизнес на света. Докладът показва още, че няколко нововъзникващи пазарни икономики отчитат най-силно подобрение чрез прилагането на различни добри практики. Второто място в класацията е за Сингапур, следвана от Дания, Хонконг, Южна Корея, Норвегия, Великобритания, САЩ, Швеция и Македония.  За втора поредна година Казахстан води в световната класация със 7 поведени реформи. Следващи в региона са Грузия и Беларус със съответно 5 и 4 реформи. Македония е на 10 място в общата класация, а започването на бизнес от един предприемач в западната ни съседка отнема 2 дни, което е значително по-малко от средния период за региона – 10 дни. Тази година България е слязла с една позиция и се нарежда от 38 на 39 място, пред икономиките на Хърватска, Кипър, Гърция, Израел и Италия. Световната банка отбелязва, че страната ни е повишила надеждността за енергийните доставки, чрез въвеждане на автоматична система за управление в енергетиката - Система за надзорен контрол и събиране на данни.  През последната година икономиките от Европа и Централна Азия са осъществили най-много реформи в света, що се отнася до плащането на данъци (13 реформи общо), снабдяване с електричество (8) и защита на миноритарните инвеститори (7). В дъното на класацията е Сомалия. 

България е на 39-о място в класацията на Световната банка за най-лесно правене на бизнес

Нова Зеландия е изместила Сингапур като мястото за най-лесно правене на бизнес в света, а няколко нововъзникващи пазарни икономики отчитат най-силно подобрение чрез прилагането на реформи, благоприятстващи бизнеса. Това сочи оповестеният днес доклад "Правене на бизнес 2017" на Световната банка. България е слязла с една позиция надолу - от 38 на 39 място. Световната банка отбелязва за страната ни, че е повишила надеждността на енергийните доставки чрез въвеждане на автоматична система за управление в енергетиката - Система за надзорен контрол и събиране на данни. Сред десетте първи страни в класацията, след Нова Зеландия се нареждат Сингапур, Дания, Хонконг, Южна Корея, Норвегия, Великобритания, САЩ, Швеция и Македония, сочи пълният списък на сайта на организацията. На последно място в класацията е Сомалия. 

България е на 39-то място в класацията на Световната банка за най-лесно правене на бизнес

Нова Зеландия е изместила Сингапур като мястото за най-лесно правене на бизнес в света, а няколко нововъзникващи пазарни икономики отчитат най-силно подобрение, чрез прилагането на реформи, благоприятстващи бизнеса. Това сочи оповестеният днес доклад "Правене на бизнес 2017" на Световната банка.България е слязла с една позиция надолу - от 38 на 39 място. Световната банка отбелязва за страната ни, че е повишила надеждността на енергийните доставки, чрез въвеждане на автоматична система за управление в енергетиката - Система за надзорен контрол и събиране на данни.  Сред десетте първи страни в класацията, след Нова Зеландия се нареждат Сингапур, Дания, Хонконг, Южна Корея, Норвегия, Великобритания, САЩ, Швеция и Македония, сочи пълният списък на сайта на организацията. На последно място в класацията е Сомалия.

Уникална находка! 40 напълно запазени кораби открити по Черноморието ни

Уникална находка от напълно съхранени 40 древни кораба бе открита на дъното по българското черноморско крайбрежие. Това обяви английският проф. Джон Адамс, основател и директор на центъра по морска археология в университета на Саутхямптън, цитиран в руски сайтове, пише БГНЕС. Неговия екип заедно с изследователи от България, Гърция, САЩ и Швеция работи по морския археологически проект „Черно море“, чийто цел е изследване преди всичко на морското дъно, което морено е отвоювало от сушата в края на ледниковия период. Корабите са открити на дълбочина 150 метра, където няма кислород, поради което са и напълно съхранени. Някои от тях са известни на учените само по описанията им от историческите документи и свидетелства. Някои от корабите са от Османската, а други още от Византийската империя. Те могат да послужат като източник на нови познания за корабоплаването и начина на живот на населението по черноморското крайбрежие не само на днешна България. „Останките са истински подарък, това е едно увлекателно откритие, защото то се е съхранило благодарение на аноксията, липсата на кислород на дълбочина 150 метра в Черно море“, поясни професор Адамс. Изследванията на международния екип са извършени с изследователски кораб и два безпилотни подводни апарата. Единият от тях прави видео записи и 3D-изображения с голямо разрешение. Другият апарат, който в отчетите е наричан „революционен“ заради техническите си характеристики, има геофизическа апаратура. По време на изследванията той постави няколко рекорда – потопи си примерно на дълбочина 1800 метра и покри разстояние от 1250 километра. Нашето правителство е дало разрешение за проекта на родния Център по подводна археология и Университета в Саутхямптън още през юни миналата година. Самият проект се реализира въз основа на Конвенцията на ЮНЕСКО за съхраняване на културното подводно наследство. Очаква се работата на подводните археолози да продължи три години, след това ще е необходима още една година за обработка и анализ на събраните данни.