23.10.2016

Новак и Албайрак подписаха споразумението за "Турски поток"

Русия и Турция подписаха споразумението по „Турски поток”. От руска страна под документа се подписа министърът на енергетиката Александър Новак, а от турска – колегата му Берат Албайрак, съобщава rt.com.

Още

Милер: Смятам, че може да ускорим завършването на двете отсечки на "Турски поток"

  Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер не изключва скорошно приключване на строителството на първите две отсечки от газопровода „Турски поток“. Това заяви той по време на интервю за телевизионния канал „Россия 24“, предаде БГНЕС. „Строителството на двете отсечки (трябва да завърши – бел. ред.) до декември 2019 г. „Газпром“ има достатъчно голям опит с реализирането на морски газопроводи, така че смятам, че дори можем да ускорим този график“, заяви той. Милер припомни, че морската част от газопровода ще е собственост на руската газова компания. „Газпром“ ще финансира на 100% първата и втората отсечка“, поясни той. За доставките на газа до турския пазар ще отговаря турската компания „Боташ“, а за разпространението на европейския – съвместно руско-турско предприятие. „За създаването на транзитна инфраструктура на територията на Турция за доставки на газ на европейския пазар в съответствие с междуправителственото споразумение ще бъде създадено съвместно предприятие“, каза Милер. Вчера руският енергиен министър Александър Новак и неговият турски колега Берат Албайрак в присъствието на президентите на двете държави – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, подписаха междуправителствено споразумение за строителството на газопровода „Турски поток“. Морската част на проекта се предвижда да е 910 км, а сухопътната част по турската територия – 180 км. Сумата за строежа на целия проект е 11,4 млрд. евро. 

Вицепремиерът на Турция посрещна Путин

  Руският президент Владимир Путин кацна на международното летище Ататюрк в Истанбул и бе посрещнат от вицепремиера на Турция Нуретин Джаникли, пише БГНЕС. Главата на руската държава пристигна в мегаполиса за участие в 23-ия Световен енергиен конгрес, програмата му предвижда и редица двустранни срещи. След словото си пред конгреса той ще разговаря с турския си колега Реджеп Ердоган, с когото ще обсъдят актуални въпроси за възстановяване и засилване на отношенията, претърпели катастрофа след свалянето на руския бомбардировач в края на миналия ноември. Очаква се разговорите между двамата държавни лидери да приключат с подписване на различни документи за двустранното сътрудничество, съобщава Анадолската агенция. Путин за пръв път ще се включи в енергийния форум, но руските експертни делегации участват редовно в него от 1992 г., уточнява ТАСС. Предвидена е и среща с президента на Венецуела Николас Мадуро, който също присъства на енерго-конгреса в Истанбул. Неотдавна Мадуро бе заявил намерението си скоро да се срещне с руския си колега, за да обсъдят различните аспекти от развитието на сътрудничеството между двете страни – военната, финансовата, икономическата, селскостопанската и търговската сфери, както и да съобщи добри новини по отношение на стабилизацията на пазара и възстановяването на цените на нефта. Мадуро огласи и друго намерение – да учреди награда на името на предшественика си Уго Чавес и да удостои с нея Владимир Путин, който, според него, е борец за мир. Призът представлява миниатюрно копие на 6-метровата статуя на Чавес, изработена от руския скулптор Сергей Казанцев. Предишната среща на Мадуро и Путин бе в края на ноември м.г. в Техеран в рамките на форума на страните-износителки на природен газ. В Турция обаче надеждите и очакванията от визитата на Путин са насочени главно към общите енергийни проекти. Президентът на Международната асоциация по енергийна икономика /IAEE/ Гюркан Кумбароглу смята, че в най-скоро време Турция и Русия ще предприемат особено активни стъпки именно в сферата на енергетиката. Той не изключва и шанса преговорите между двамата държавни лидери да окажат пряко въздействие върху ситуацията в Близкия Изток. „Диалогът между Ердоган и Путин е важен за реализацията на енергийните проекти като този за газопровода Турски поток. Процесите, имащи място в отношенията Москва – Анкара, в частност след опита за преврат от 15 юли, влияят не само на двете страни. Сближаването не допадна на всички, но ние навлизаме в период, когато Русия и Турция ще се изявяват с повече активни инициативи, в това число и в сферата на енергетиката“, коментира Кумбароглу, цитиран от Анадолската агенция. Веднага след летището Владимир Путин се отправи към конгресната зала, където влезе заедно с Реджеп Ердоган. Форумът започна с минута мълчание в памет на загиналите при опита за военен преврат. Слово при откриването произнесе министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, в момента на трибуната е премиерът Бинали Йълдъръм. 

Газпром е получил от Турция първите разрешителни за "Турски поток"

„Газпром" е получил по дипломатически канали първите разрешителни от турските власти за реализацията на „Турски поток" след решението за подновяване на проекта през тази година. Това се казва в съобщение на руската компания, предаде РИА Новости. След провелите се миналата седмица преговори на председателя на УК на "Газпром" Алексей Милер с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Албайрак беше постигната договореност за бързо приключване на всички подготвителни процедури. „Започналото издаване на разрешителни е положителна...

„Газпром“ получи разрешение от Анкара за строежа на „Турски поток“

  Компанията „Газпром“ е получила по дипломатически път първите разрешения от властите в Турция за реализирането на газопровода „Турски поток“, след като по-рано тази година беше взето решението за повторния му строеж. Това заявиха от руския газов холдинг, предаде БГНЕС. В резултат на провелите се миналата седмица преговори между директора на „Газпром“ Алексей Милер и турския министър на енергетиката Берат Албайрак беше постигнато споразумение за скорошно завършване на всички необходими процедури за началото на реализирането на проекта. "Получаването на разрешение е позитивна новина за „Газпром“. Тази стъпка на турската страна показва заинтересуваността на турското правителство към проекта „Турски поток“ и свидетелства за прехода към неговото практическо реализиране“, посочи Милер, цитиран в официално съобщение на компанията. В интервю за руски медии по време на срещата на Г-20 на 4 и 5 септември директорът на „Газпром“ посочи също, че турската страна е предложила да се обмисли възможността доставките на газ за Европа в рамките на газопровода "Турски поток" да минават през границата с Гърция. Милер заяви още, че има договореност с турската страна да започне проучване на тази възможност. По-рано министърът на енергетиката Александър Новак съобщи, че през октомври тази година се очаква да бъде съгласуван и подписан проект на междуправителствено споразумение, както и да започне работата по изпълнението на първата тръба на "Турски поток", след като бъдат получени всички необходими разрешителни за изграждане и проучване в териториалните води на Турция. 

"Газпром" получи първите разрешения от Турция за проекта "Турски поток"

Компанията „Газпром“ е получила по дипломатически път първите разрешения от властите в Турция за реализирането на газопровода „Турски поток“, след решението за възобновяване на проекта, съобщи председателят на Управителния съвет на "Газпром“ Алексей Милер, цитиран от ТАСС.  Тази стъпка на турската страна показва интереса на турското правителство към проекта "Турски поток“ и е показател за прехода към неговото практическо реализиране. Миналата седмица Милер и турският министър на енергетиката Берат Албайрак постигнаха споразумение за бързо извършване на необходимите процедури за започването на проекта.Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви по-рано, че очаква през октомври тази година се очаква да бъде съгласуван и подписан проект на междуправителствено споразумение, както и да започне работата по изпълнението на първата тръба на "Турски поток", след като бъдат получени всички необходими разрешителни за изграждане и проучване в териториалните води на Турция.  

Ердоган е в Санкт Петербург

Турският президент Реджеп Ердоган пристигна в Санкт Петербург за срещата си с руския президент Владимир Путин, която трябва да започне всеки момент. Първоначално ръководителите на двете държави ще проведат среща в тесен кръг в Константиновския дворец в Стрелна, след което ще има преговори с участието на делегациите. Впоследствие е планирана съвместна пресконференция на Путин и Ердоган. Накрая президентите ще се срещнат с представители на руския и турския бизнес. Президентският помощник Юри Ушаков вече съобщи, че двамата лидери ще обсъдят по-специално отмяната на руското ембарго върху износа на турската продоволствена продукция, възобновяването на чартърните полети, газовия проекта „Турски поток“, сирийското регулиране, борбата с тероризма и други теми. Като цяло в Кремъл посочиха като приоритет на днешните преговори „установяването на нормално равнище на двустранно сътрудничество в политическата, търговско-икономическата, енергийната и други сфери“. В интервю за ТАСС преди срещата Реджеп Ердоган окачестви визитата си като историческа и изрази надежда, че на преговорите с „приятеля Владимир“ ще бъде открита нова страница в двустранните отношения. Ръководителят на турското разузнаване Хакан Фидан придружава президента Ердоган на руско-турските преговори в Санкт Петербург, съобщи вестник „Хюриет“. На свой ред опозиционният вестник "Джумухриет" коментира, че включването на Фидан в делегацията е сюрпризът, подготвен от Ердоган. В турската делегация са включени още вицепремиерът Мехмет Шимшек, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, на културата и туризма Наби Авчъ, на икономиката Нихат Зейбекчи, на земеделието Фарук Челик, на енергетиката Берат Албайрак и зам-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПРС) Мехди Екер. Източник: ТАСС, БГНЕС