28.10.2016

Русия и Турция си стиснаха ръцете за „Турски поток“

Русия и Турция си стиснаха ръцете за „Турски поток“. Ще бъде подписано междуправителствено споразумение за газопровода, заяви Алексей Милер, цитиран от Russia Today. Владимир Путин и Реджеп Ердоган проведоха среща в град Истанбул, където се провежда Световният енергиен конгрес. Газопроводът ще позволи на руския природен газ да бъде доставен в Турция през Черно море. Проектът е оценен на близо 11.4 милиарда щатски долара. „Турски поток“ бе създаден като алтернатива на спряния „Южен поток“. След свалянето на руския бомбардировач Су-24 обаче Москва прекъсна преговорите. След извинението на Ердоган и нормализирането на отношенията „Турски поток“ вече е факт.  Споразумението предвижда построяването на две линии на магистралния газопровод по дъното на Черно море, каза Алексей Милер, посочвайки, че те трябва да бъдат построени до декември 2019 година. Капацитетът на всяка една ще бъде 15.75 милиарда кубически метра, добави шефът на „Газпром“. По-рано днес лидерите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Ердоган дадоха положителни сигнали за бъдещето реализиране на проекта „Турски поток“. След като бяха нормализирани отношенията през юни, на 9 август турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с Владимир Путин в Санкт Петербург. Визитата на руския президент на турска земя е първата след свалянето на самолета. ...

Още

Експулсираните турски граждани не са заявили политически причини за напускане на Турция

Нито един от 7-те експулсирани турски граждани при етапите, в които е осъществяван контакт с тях, не е декларирал политически причини за напускане на Турция. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на питане на депутатите от Реформаторския блок. Министър Бъчварова обясни, че при задържането им на 14-и октомври на "Дунав мост" седмината не са могли да докажат влизането си в България по законово установения ред. Заради това те са били предадени на турските власти на "Капитан Андреево“. Така граничните власти у нас са спазили закона, посочи вътрешният министър: Мисля, че от един случай, в който българските гранични власти са действали според закона и в интерес на националната сигурност и опазването на границите, се опитвате да изведете един политически случай, който, съжалявам, аргументите не го потвърждават. Ние се опитваме по всеки един начин, без да създаваме двойни стандарти, да следваме строгата охрана на границите, недопускане на нелегалното преминаване. 

Турският президент предупреди, че 1 милион сирийци може да залеят Турция

Това ще стане, ако се отприщи бежанска вълна от Алепо

Турският президент предупреди, че най-малко един милион бежанци от Алепо може да пристигнат в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че най-малко един милион бежанци от Алепо може да пристигнат в страната, съобщава вестник Daily Sabah.

"Гранична полиция": Общо 72-ма турски граждани са върнати на Турция за 2016 година

Седемте турски граждани, за които се твърди, че са привърженици на проповедника Фетхуллах Гюлен, са били върнати на Турция, въз основа на двустранна спогодба за реадмисия от 2014-а година. От „Гранична полиция“ обявиха, че турските граждани не са поискали закрила в страната ни и отиват да работят в Западна Европа. Те са заловени в камион заедно с двама сирийци на ГКПП "Дунав мост". Това обяви днес старши комисар Светослав Манолов, заместник-директор на "Гранична полиция". На турските граждани е осигурен преводач, с помощта на когото са проведени разпитите. Никой от тях не е казал, че е привърженик на Фетхуллах Гюлен. Обяснили са, че отиват да работят в Западна Европа. Още на следващия ден "Гранична полиция" е върнала турските граждани на Турция през ГКПП "Капитан Андреево". Това обявиха днес от Главната дирекция. Към момента от "Гранична полиция" не знаят дали на предаването на седемте турски граждани са присъствали представители на неправителствени организации и омбудсманът, какъвто е редът. Общо 72-ма турски граждани са върнати на Република Турция за 2016 година, обявиха от Главна дирекция „Гранична полиция“.