26.10.2016

Арестуваният сириец в Германия имал връзки с „Ислямска държава“

22-годишният сириец, заловен в Германия, е имал връзки с „Ислямска държава“, съобщи ДПА. Той е планирал да извърши терористичен атентат. Джабер ал Бакр бе задържан при операция в град Лайпциг. Според разследващите той е бил свързан с джихадистката групировка. Разследването тече. Според силите за сигурност намерените доказателства водят към „контекст на Ислямска държава“. Джабер ал Бакр е пристигнал в Германия през 2015 година. Притежавал е голямо количество експлозиви. Неговият съратник – Халил А. - също е бил задържан от силите за сигурност. Мерките за сигурност в Европа остават повишени след серията терористични атентати, извършени на територията на Стария континент през последните месеци. Канцлерът на Германия Ангела Меркел бе подложена на остри критики заради политиката си на отворени врати към бежанците....

Още

Операция срещу „Ислямска държава” в Германия

Полицията издирва чеченци с руско гражданство в 5 федерални провинции

ZDF: В Германия съдят 16-годишна симпатизантка на „Ислямска държава“

В Германия изправят на съд 16-годишната Сафия С., смятана за симпатизантка на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, предава телевизионният канал ZDF. Процесът започва след нападение с нож срещу полицайка.

Германия осъди мъж с двойно гражданство за присъединяване към „Ислямска държава“

Германският съд осъди 23-годишен мъж с двойно гражданство в страната и в Турция за присъединяване към ислямистката терористична групировка „Ислямска държава“, съобщава Voice of America.

"Ислямска държава" готвела кървави атаки срещу мисии на Германия и Великобритания в Турция

Турските власти задържаха четирима предполагаеми членове на терористичната организация "Ислямска държава", заподозрени в подготовка на...

Трима сирийци бяха арестувани в Германия за връзки с "Ислямска държава"

Трима души, заподозрени във връзки с "Ислямска държава" и терористичните атентати в Париж, бяха задържани тази сутрин в германските провинции Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония. Арестуваните са сирийци, които са влезли като бежанци в Германия през 2015 г.В акцията по задържането им участваха 200 души от германските спецчасти. Претърсени са шест бежански общежития, иззети са много документи, телефони и паспорти. Задържаните Махир на 17 г., Мохамед на 26 г. и Ибрахим на 18 г. са били обучени от "Ислямска държава" и пратени в Германия през 2015 г. Притежавали са големи суми в американска валута, както и мобилни телефони със специално инсталирани програми за комуникиране. Не е ясно дали са пристигнали в страната с цел да извършват атентат или да са в готовност за изпълнение на други заповеди.Задържаните са свързани с терористичните нападения в Париж през ноември, съобщи вътрешният министър Томас де Мезиер. По неговите думи, те са влезли на територията на Европа през т. нар. "балкански маршрут". Те са преминали през Гърция и Турция, преди да пристигнат в Германия в средата на ноември миналата година. Мъжете са използвали същите мрежи за трафик на мигранти, за да стигнат от Сирия в Европа, както и са имали фалшиви сирийски паспорти, изработени в същите работилници, от които идват документите на атентаторите от френската столица, допълни Де Мезиер.

Германия арестува трима сирийски бежанци, свързани с "Ислямска държава"

Трима сирийци, влезли в Германия като бежанци, бяха арестувани днес по подозрения, че планират атентати от името на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщиха германски прокурори.