26.10.2016

Ердоган: С въвеждането на ТАНАП пред Европа се отваря нова алтернатива

  Турция заедно с Русия цели създаването на нов енерготранспортен коридор за Европа. Това заяви президентът Реджер Ердоган на Световния енергиен форум в Истанбул, предаде БГНЕС. „Ние сме транзитна страна, но влагаме също и в развитието на техническата база. Така че целим заедно с Русия, Алжир и Норвегия да създадем четвърти енергиен коридор за доставки на гориво за Европа“, изтъкна турският президент. Той също посочи, че „с въвеждането в строя на Трансанатолийския газопровод (ТАНАП) пред Европа ще се появи нова алтернатива". Ердоган посочи, че това е първата решителна стъпка към създаването на турско-гръцки газов интерконектор за Европа. "И ние сме убедени, че това е много важно за Европа. Реализирахме „Син поток“, построихме тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан. Сега върви строителството на ТАНАП. В перспектива той ще бъде свързан с Трансадриатическия газопровод и ще стане продължение на ТАНАП като магистрали за доставка газ в Европа", подчерта още турският лидер. Той изтъкна, че каспийският регион има голямо знамение за запълването на минаващите през турска територия газопроводи и в бъдеще Турция ще разчита „да прекарва по ТАНАП туркменски газ". Освен това Турция проучва възможността за строителство на още една АЕЦ освен в Акую. „Ние имаме подписано междуправителствено споразумение с Русия за строителството на „Акую“ и с Япония имаме споразумение за строителството на АЕЦ в Синоп на брега на Черно море. Има и трети проект за строителство на АЕЦ, засега вървят изследвания в тази област“, разкри още Реджеп Ердоган. 

Още

Ердоган: С Русия ще правим енергиен коридор за Европа

Турция заедно с Русия цели създаването на нов енерготранспортен коридор за Европа. Това заяви президентът Реджер Ердоган на Световния енергиен форум в Истанбул. „Ние сме транзитна страна, но влагаме също и в развитието на техническата база. Така че целим заедно с Русия, Алжир и Норвегия да създадем четвърти енергиен коридор за доставки на гориво за Европа", изтъкна турският президент. Той също посочи, че „с въвеждането в строя на Трансанатолийския газопровод (ТАНАП) пред Европа ще се появи нова алтернатива".

Новак: Русия е готова да разгледа варианти за доставка на газ за Гърция и Италия, включително и през България

Русия е готова да разгледа всякакви взаимноизгодни варианти за доставка на газ за Гърция и Италия, включително и през България. Това заяви днес руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. „Мисля, че ние сме готови да разгледаме всякакви варианти, стига те да са взаимноизгодни и да осигуряват доставки, сигурност за европейските потребители“, каза той, отговаряйки на въпрос дали Русия разглежда възможността за доставка на газ в Гърция и Италия през България. Руският министър изтъкна, че Москва е заинтересувана да доставя газ в Югоизточна Европа. По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не се е отказвала нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, но очаква ясна позиция от Европейската комисия по тези въпроси. „Но ние окончателно не сме се отказвали нито един от проектите – нито от „Южен поток“, нито от „Турски поток“, каза Путин. „Ние се нуждаем само от ясната позиция на ЕК“, уточни стопанинът на Кремъл. В същото време високопоставен руски представител заяви пред БГНЕС, че Русия не се сърди на България заради спирането на “Южен поток”. Русия не се сърди на България заради спирането на проекта „Южен поток“, тя не можеше да направи друго, защото решението бе взето не от нея, а от Брюксел, от хора, които заемат постове, за които не са избирани, поясни дипломатическият представител. Той добави, че руската страни желае да използва интерконекторните връзки на проектите ТАП и ТАНАП, за да бъде прокарано трасе за руски газ към Европа. Припомни, че вече са подписани и съответните меморандуми с Гърция и Италия. Въпросът е газът да стигне до Гърция, поясни събеседникът. Той не конкретизира има ли вече сигнали дали ЕС ще приеме или отхвърли новия руски проект, подчертавайки, че страната му очаква решението на Брюксел по въпроса.