28.10.2016

МОН предвижда пълна електронизация на училищните документи до 2018 г.

Идеята е да има електронни дневници и извинителни бележки

Още

Монреал и Детройт продължиха победните си серии в НХЛ

Монреал се наложи над гостуващия Тампа Бей с 3:1 и остана единственият отбор в Националната хокейна лига без загуба в редовното време от началото на сезона. Канадците записаха шести пореден успех и са лидери във временното класиране с 15 точки от 8 изиграни срещи. Алекс Галченюк, Макс Пачорети и Тори Ми...

МЗ: Няма сигнали за пациенти, заразени със салмонела, от опасните яйца

Продължава изтеглянето на заразените партиди от магазините

Монументално платно на Салвадор Дали на търг в Брюксел

Платно с монументални размери, нарисувано в Ню Йорк от Салвадор Дали през далечната 1944 г. ще бъде предложено на търг през декември в Брюксел, съобщава БГНЕС. Произведението е създадено от Дали, за да послужи като завеса за балетната постановка „Mad Tristan” (Tristan Fou) или „Безумният Тристан” в операта Метрополитън през 1944 г. Автор на постановката е руският хореограф Леонид Масин, а Дали създава дизайна на сцената, костюмите и либретото. Творбата, с размери 15 на 9 м, представлява сюрреалистична версия на темата за Тристан и Изолда. Самият Салвадор Дали определя пастановката в своето либрето така: „това е първата параноична постановка, базирана на вечния мит за любовта и смъртта”. Работата за театъра е малко известна част от творчеството на Салвадор Дали. През цялата си творческа кариера той работи върху 40 пиеси. Може да се каже, че целия му творчески път е белязан от интереса към театъра, а работите му променят визията на модерния театър. Художникът започва с театъра още през 1927 г., когато създава декорите и костюмите за "Семейството на Арлекин" от Адриа Гуал в "Театро интим" и за пиесата на своя приятел Федерико Гарсия Лорка "Мариана Пинеда", представена от трупата на Маргарита Ксиргу в "Театро Гоя" в Барселона. От края на 30-те до началото на 60-те години Дали работи по създаването на редица балетни постановки, като се изявява не само като създател на декорите и костюмите, но и на либретата, започвайки с "Вакханалия" и "Лабиринт", поставени от Леонид Масин в Метрополитън опера в Ню Йорк през 1939 и 1941 г., и завършвайки с "Гала-балет", постановка на Морис Бежар във венецианския "Театро Фениче" през 1961г. Търгът ще се проведе от аукционна къща Kunsthaus Lempertz на 3 декември в Брюксел. 

Лекар за опасността от салмонела: Мийте добре яйцата преди употреба (Видео)

Салмонелата минава и сама, без лечение, успокои д-р Йордан Попов, симптомите са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема

Мъж насече патрулка с брадва в Монтанско, после се барикадира със сина си

Мъж нападнал полицаи с брадва в монтанското село Кобиляк, а след това се е барикадирал в дома си, съобщи BulNews.bg. Всичко започнало малко преди 2 часа в нощта срещу сряда, когато на телефон 112 бил получен сигнал за мъж, нахлул в чужд имот с брадва.

Бременна яла от яйца заразени със салмонела

Бременна жена случайно разбрала, че е яла от изтеглените от пазара полски яйца, за които има съмнение, че са заразени със салмонела. Бъдещата майка веднага започнала да проверява в интернет какви са симптомите и се свързала с лекар, за да си направи проба. За щастие, няма нищо притеснително. "Изяли сме по 11 яйца. На тях има номера, обявен на сайта на БАБХ. Един път сме ги яли като яйца по панагюрски, един път като кюфтета и сос. И двата пъти са били обработени, но не сме ги мили, както съветват специалистите", разказа съпругът Боян пред Нова телевизия. Инкубационният период при яйцата, заразени със салмонела, е от 2-3 часа до 2-3 дни. Затова всички, които са яли от заразените яйца, задължително трябва да си направят изследване, препоръчват лекарите. Симптомите може да са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема. При децата има увеличен ритъм на изхождане и температура. Всъщност салмонелата може да мине и без лечение, но не се препоръчва да се ползват антибиотици.