22.10.2016

Преустройват руската морска база в Тартус

  Руското министерство на отбраната обяви, че страната ще преустрои военноморската база в сирийския град Тартус, която ползва, в своя постоянна база, пише БГНЕС. Миналата седмица руското военно ведомство съобщи, че разполага противовъздушни ракети S-300 в Тартус и предупреди Вашингтон, че ще противостои на всеки опит за американски въздушни удари в Сирия. Москва изпрати в района и три военни кораба, които носят ракети, за да подсили морските си сили край бреговете на Сирия

Още

Ливански експерт: Руската база в Тартус променя реалностите не само в Близкия Изток

Създаването на пълноценна военноморска база на РФ в сирийския Тартус показва на Запада нова световна военнополитическа реалност, която диктува Москва, счита завеждащият катедра за международни отношения в Американския университет за науки и технологии в Бейрут Георг Меси.

В бомбените атентати в Сирия са убити 41 души, от които 30 в Тартус

Най-малко 41 души са убитите в поредицата бомбени атентати, извършени дни в три сирийски града, сочат данни на държавните медии, цитирани от Франс прес.

Дойче веле: Тогава ще загине и последният сириец

Русия разширява присъствието си в Сирия. От Лакатия руски изтребители излитат към Алепо, а в пристанището на Тартус са закотвени руски бойни кораби. Отдавна на сирийска територия са стационирани и руски ракетни установки от вида S-300 и S-400, способни да свалят не само самолети, но и крилати ракети. Скоро руският боен арсенал в Източното Средиземноморие ще бъде допълнен и от самолетоносача "Адмирал Кузнецов".

Русия изпраща самолетоносач към Сирия

Руският самолетоносач "Адмирал Кузнецов" се насочва към Сирия, за да засили военното присъствие на Русия в този регион, съобщи руският флот, цитиран от Франс прес. Разполагането на самолетоносача, както и на крайцера "Петър Велики", ескадрения миноносец "Адмирал Кулаков" и на кораби за борба с подводници ще позволи да се "отговори на всяка нова форма на заплаха, като пиратството или международния тероризъм", заяви руският флот, цитиран от агенция "Интерфакс". "Адмирал Кузнецов" обикновено е базиран в Североморск, в Баренцово море. Корабът ще бъде разположен в Тартус, където Русия се готви да създаде постоянна военноморска база. На борда му ще има няколко бойни самолети и хеликоптери, включително изтребители Су-33, МиГ-29 КР и МиГ-29 КУБР, както и хеликоптер Ка-52К. Те ще подсилят вече разположените в Сирия руски военновъздушни сили. Около 4300 руски военни са разположени в Сирия, повече от година след началото на военната интервенция на 30 септември 2015 г. и Русия продължава да засилва военното си присъствие, въпреки че през март президентът Владимир Путин обяви, че изтегля част от контингента.

Русия праща самолетоносача си в Сирия

Заедно с него към Тартус тръгват крайцер, есминец и кораби за борба с подводници