28.10.2016

Великобритания иска да прехвърли контрола над мигрантите на Ирландия

  Великобритания се надява да прехвърли контрола над мигрантската вълна към ирландските пристанища и летища, за да избегне въвеждането на „твърда граница“ между Северна Ирландия и Република Ирландия, съобщава Агенция Фокус. Секретарят на Северна Ирландия Джеймс Брокъншир заяви, че Дъблин и Лондон ще работят заедно за укрепване на ирландските граници с цел превенция на незаконната миграция към Обединеното кралство. Работата на властите ще започне, след като страната напусне Европейския съюз (ЕС). „Ние въведохме редица мерки за по-нататъшна борба с незаконната миграция, работейки отблизо с ирландското правителство“, заяви Брокъншир. „Нашата цел е да укрепим външните граници“, добави той. По думите му Брекзит няма да дестабилизира институциите в Северна Ирландия, които си поделят властта, и няма да позволи на дисидентите в страната да увеличат своята пропаганда.

Още

Тръба с необичайно съдържание изплува край бреговете на Ирландия

Ръждясала тръба, приличаща на торпедо, изплува край бреговете на Лисканор, Ирландия, съобщи Си Ен Ен. Крайно необичайно обаче е нейното съдържание, пише изданието. Кокаин на стойност 5 милиона щатски долара, бе намерен в „торпедото“. Властите обявиха, че са намерили близо 75 килограма от дрогата вътре. За първи път ирландските власти се сблъскват с подобно нещо. Тръбата е била намерена от местен хотелиер и неготово семейство. Те се опитали да я вдигнат, но била твърде тежка. „Торпедото“ е лежало край бреговете на Ирландия от няколко месеца. Местните се изненадали, когато разбрали от властите, че вътре е намерено огромно количество кокаин....

Жилищните имоти в Ирландия поскъпват с над 7% през август

Общият обем на продажбите през месеца възлиза на близо 843 млн. евро

Торпедо, пълно с кокаин за 5 милиона, изплува край бреговете на Ирландия

2,5-метрово торпедо, пълно с кокаин за 5 милиона евро, изхвърли океанът край бреговете на Лисканор в Ирландия, съобщава news-hl-cm. На необичайната находка попаднало местно семейство в края на лятото, но  едва сега властите са открили какво съдържа тръбата.

В Ирландия осъдиха 34-годишен за участие в терористично обучение

Мъж на 34 години от ирландската столица Дъблин е изправен пред съда за участие терористично обучение в къща в град Нюри, Северна Ирландия, предава всекидневникът Belfast Telegraph, цитиран от Фокус. Според обвинението Дарън Глийсън е бил обучаван как да прави и използва самоделни взривни устройства за извършване на терористични актове. Ирландецът е обвинен и че е член на Временната ирландска републиканска армия (IRA) - военизирана ирландска групировка, опираща се в дейността си на поддръжката на част от католическото население на Северна Ирландия.

Мей ще обсъди Brexit с колегите си от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

Икономиката и Брекзит това са основните теми, които британският министър-председател Тереза Мей ще се обсъди с колегите си от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, предаде БНТ. През изминалата седмица Мей участва за първи път на среща на върха на ЕС, където стана ясно, че раздялата между Лондон и Брюксел няма да е лесна. Мей потвърди, че клаузата за излизане от съюза ще бъде задействана не по-рано от март 2017 година.

Тереза Мей се среща с колегите си от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия

Икономиката и Брекзит това са основните теми, които британският министър-председател Тереза Мей ще се обсъди с колегите си от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. През изминалата седмица Мей участва за първи път на среща на върха на ЕС, където стана ясно, че раздялата между Лондон и Брюксел няма да е лесна. Мей потвърди, че клаузата за излизане от съюза ще бъде задействана не по-рано от март 2017 година.