25.10.2016

Президентът на Хърватия официално предложи за премиер Андрей Пленкович

  Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китанович предложи за поста премиер лидера на десноцентристката партия „Хърватска демократична общност” Андрей Пленкович, пише Агенция Фокус. „Пленкович доказа, че има подкрепата на мнозинството депутати”, посочи Грабар-Китанович. Пленкович разполага с 30 дни, за да си осигури подкрепа в парламента. На 7 октомври Хърватската демократична общност, главна политическа сила в победилата на изборите десноцентристка коалиция „ХДО и партньори” и либерално-демократическата партия МОСТ начело с Божо Петров се споразумяха за сформиране на коалиционно правителство. „ХДС и партньори” получи 61 мандата в 151-членния парламент и изпревари със 7 мандата „Народната коалиция”, в центъра на която е Социалдемократическата партия, оглавена от бившия премиер Зоран Миланович. МОСТ е трета с 13 мандата.

Още

Андрей Пленкович беше предложен за премиер от президента на Хърватия

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович предложи за премиер на страната Андрей Пленкович, който е лидер на консервативната партия "Хърватска демократична общност”.  Пленкович доказа, че притежава подкрепата на мнозинството от депутатите, обясни хърватският държавен глава непосредствено след като даде мандат на лидера на ХДО да формира правителство.  Всички искаме следващото хърватското правителство да бъде стабилно, конструктивно и ефективно. Вярвам, че днес ние навлизаме в нова фаза в политическия живот на Хърватия, в която в политическия пейзаж ще доминира сътрудничеството при вземане на решения за страната  по въпроси от икономически, демографски и социален характер. 46-годишният Пленкович, който е бивш дипломат, има на разположение 30 дни, за да спечели одобрение за кабинета си в парламента. Неговата партия спечели 61 от 151 места в институцията на състоялите се през септември предсрочните избори в страната. Миналата седмица от консервативната партия обявиха, че са постигнали споразумение за съживяване на своята коалиция с по-малката дясноцентристка реформаторска партия "Мост". Пленкович успя да се сдобие с подкрепата на 91 депутати, като събра техните подписи, включително и тези на представители на по-малките партии в парламента: Имах честта да представя на президента подписите на 91 члена на хърватския парламент, което потвърждава, че имаме постигнато споразумение с нашите партньори от партия "Мост", както и с представителите на малцинството - Хърватската селска партия, реформистите и партията на "Милан Бандич 365 - Партията на труда и солидарността". Очаква се съставът на новия кабинет да бъде анонсиран следващата седмица.

Пленкович отхвърли възможността за поставяне на огради по хърватската граница

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович заяви, че страната няма нужда да строи гранични огради, за да се справи с бежанската криза, предаде NewEurope, цитиран от Фокус. „Истината е, че повечето мигранти сега идват по маршрута през централната част на Средиземно море, а не през източната му част, както бе миналата година“, обясни Пленкович. „Срещнах се с моя словенски колега Миро Церар и ние говорихме за граничната защита. Ние ще намерим механизъм, да работим със съседните държави за защитата на границите си. Хърватия ще защити границите си и полицията е повишила равнището на готовността си“, добави той. „Има няколко начина да защитим границата си, но в момента няма нужда Хърватия да строи каквато и да е гранична ограда“, заключи министър-председателят.

Избраха Божо Петров за председател на парламента в Хърватия

  Депутатите от Сабора в Загреб одобриха с голямо мнозинство кандидатурата на лидера на независимото движение МОСТ Божо Петров на поста председател на законодателния орган в Хърватия, съобщи порталът Index.hr, предаде БГНЕС. 37-годишният Петров е психиатър по образование. Политическата си кариера започва в град Меткович, където е кмет, и е сред основателите на движението МОСТ. На парламентарните избори на 11 септември най-голямата партия в републиката – Хърватската демократическата общност, получи 61 мандата, а политическото движение МОСТ – 13. През октомври двете партии се договориха да сформират парламентарно мнозинство в 151-местния Сабор. На 10 октомври президентът Колинда Грабар-Китанович връчи мандат на лидера на ХДО Андрей Пленкович да състави кабинет. 

Бивш дипломат е предложен за премиер на Хърватия

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович предложи Андрей Пленкович, лидер на консервативната партия Хърватски демократичен съюз (HDZ) за нов министър-председател на страната. Пред 46-годишния бивш дипломат стои належащата задача коалиционно правителство да се заеме с икономиката, които бавно излиза от продължителна рецесия. HDZ спечели 61 от 151 места след извънредните избори на 11 септември и сключи коалиционно споразумение с по-малката дясноцентристка реформаторска партия...

Райна Асенова: Предстоят сериозни промени на хърватската политическа сцена

Обикновено през летния сезон се наблюдава завишаване на броя на лицата, търсещи международна закрила, които преминават през границите.  Това може най-лесно да се види по броя на хората, настанени в центровете. До разултата от изборите в Хърватия се стигна, тъй като консерваторите проявиха инстинкт за самосъхранение и избраха нов лидер, който направи всичко възможно да върне партията от крайнодясното в десния център. В същото време Социалдемократическата партия направи много грешки. Социолози казваха,  че ако си беше стояла мирно и не беше правила никаква кампания, щеше да спечели изборите. Вместо това, лидерът на социалдемократите Зоран Миланович започна едва ли не „да краде“ речника на крайнодесните. В крайна сметка, опитвайки се да спечели от привържениците на десницата, той загуби собствените си избиратели, които си останаха вкъщи. Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът-балканист Райна Асенова. Тя коментира, че крайнодесните партии не са влезли в парламента и лидерите им са подали оставки. Зоран Миланович също е подал оставка и това говори, че предстоят „доста сериозни промени на хърватската политическа сцена“. Вероятният бъдещ премиер Андрей Пленкович, освен като лидер на партия „Хърватска демократична общност“ е известен с работохолизъм, конструктивизъм и диалогичност. Добре приет е и от сръбското малцинство, и от голяма част от социалдемократите, изтъкна Асенова и изброи очакваните предизвикателства: Освен икономическите трудности, на първо място е уреждането на отношенията със Сърбия. Хърватия беше блокирала отварянето на преговорни глави със Сърбия и тези отношения трябва да се изгладят. Разпореждането с еврофондовете трябва да бъде изчистено от всякакви съмнения за нередности.