28.10.2016

Ярослав Качински: ЕС да се реформира, иначе ще се разпадне

Националната държава е единствената институция, която може да гарантира демокрация и свобода, смята председателят на управляващата в Полша партия „Право и справедливост”

Още

Ярослав Качински с мрачна прогноза за бъдещето на ЕС

В Европейския съюз трябва да бъде проведена реформа, която да укрепи позициите на националната държава, защото в противен случай ЕС може да се разпадне, смята председателят на управляващата в Полша партия „Право и справедливост” Ярослав Качински.

Ярослав Качински: ЕС ще рухне, ако не се реформира

Европейският съюз ще рухне, ако не се реформира. Това предупреди лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински. Пред германския вестник „Ди Велт“ той посочи като заплаха за Съюза засилващите се популистки партии в Германия, Франция, Холандия и други държави - членки. Полша е разпространила неофициално предложения за изменение на европейските договори, с които да бъдат засилени правомощията на националните държави, посочи лидерът на „Право и справедливост“.

Ярослав Качински: Не бива да допускаме ЕС да се разпадне

Ярослав Качински, преизбран за лидер на управляващата в Полша популистка партия "Право и справедливост", коментира решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз като дезинтеграция, която предизвиква безпокойство. При създалата се ситуация в Европа според него Полша трябва да предложи реинтеграция, нова интеграция, която ще стане възможна след извършване на реформи в общността: Не бива да допускаме ЕС да се разпадне, подчерта Качински, известен като евроскептик. Той беше единственият кандидат за лидер на "Право и справедливост" и е начело от 2002 г.

Полякини отново протестирaха срещу забраната на абортите

Демонстрацията е срещу ново предложение на Ярослав Качински

Полша срещу абортите

Хиляди полски жени протестираха втори ден срещу проект на закон за забрана на абортите, в случай че плодът няма шанс да оцелее след раждането, предаде ДПА. Повод за народното недоволство е предложението на Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост". По-рано този месец той каза, че формацията му иска да се увери, че дори бременности, при които има дете, "за което е сигурно, че ще умре, ще приключат с раждане“. Протести се проведоха в столицата Варшава, Гданск, Вроцлав, Познан и на други места. Жените носеха черни дрехи. За да защитят правата на своите половинки, в протеста участваха и много мъже. В столицата Варшава дори се стигна до сблъсъци между защитниците на правото на аборт и поддръжниците на обратното мнение. В Полша функционират някои от най-ограничаващите закони в областта на абортите на Стария континент. Те са разрешени само в случай на изнасилване, в случай че плодът е необратимо увреден или когато животът на жената или здравето й са застрашени от бременността.  ...

Ексхумират тялото на Лех Качински

Братът на покойния бивш президент на Полша Лех Качински, заяви, че е съгласен останките на брат му да бъдат ексхумирани, съобщи 9News. Лех Качински загина в самолетна катастрофа през 2010 г. „Съгласих се с решението на прокурора за ексхумация на останките на брат ми“, заяви Ярослав Качински, който в момента оглавява управляващата партия в Полша - „Право и справедливост“. Полската прокуратура обяви, че ще ексхумира телата на жертвите от катастрофата край Смоленск, които бяха запечатани в Русия. През тази година беше възобновено разследването за причините за катастрофата. От полската прокуратура обявиха, че шест от върнатите тела са били грешно идентифицирани. Някои полски депутати вече заявиха, че катастрофата може да е била причинена от взрив на борда. И до днес Русия отказва да върне останките на самолета в Полша. ...