28.10.2016

Южна Корея е в готовност за превантивен удър срещу Пхенян

  Република Корея може да нанесе срещу КНДР превантивен удар, ако Пхенян извърши подготовка за изстрелване на ракета с ядрена бойна глава, предаде БГНЕС. Това обяви на брифинг в Сеул говорителят на Министерството на националната отбрана Мун Сан Гюн. Той също напомни, че КНДР може да извърши нов, шести поред ядрен опит „във всеки един момент“. „На Север всичко е готово за ядрено изпитание, за осъществяването му е необходима само заповед“, посочи говорителят. В същото време в сценария на започналите военни маневри на САЩ и Южна Корея влизат отработката по нанасяне на точкови удали по основните обекти на Пхенян, ракетни бази и командни пунктове, съобщи японският вестник "Никкей", позовавайки се на военни източници в Сеул. В 6-дневните учения "Инвинсибъл спирит" са привлечени 40 южнокорейски кораби и ударна група от ВМС на САЩ начело с атомния самолетоносач "Роналд Рейган". 

Още

Южна Корея готви нови санкции срещу Пхенян

Южна Корея работи усилено по нови санкции за Северна Корея, заяви президентът на страната Пак Кън Хе на среща със своите съветници. "Северна Корея вече не се интересува от диалога по денуклеаризацията и ще продължава с ядрените опити и изстрелването на балистични ракети", отбеляза южнокорейският лидер. "Поради това нашето правителство предприема всички необходими стъпки за обявяване от страна на съвета за сигурност на ООН по отношения на Северна Корея нови твърди санкции, които да принудят Пхенян да се откаже от ядрената програма", заяви тя.

САЩ Южна Корея ще тренират въздушни удари срещу ядрени обекти на Пхенян

ВВС на САЩ и Южна Корея ще проведат през октомври съвместни военни учения по унищожаване на ядрените обекти на Северна Корея, съобщи Korea Times. По...

САЩ и Южна Корея тренират удари по ядрени обекти на Пхенян

  ВВС на САЩ и Южна Корея ще проведат през октомври съвместни военни учения по унищожаване на ядрените обекти на Северна Корея, съобщи в. „Кория таймс“, предаде БГНЕС. По данни на изданието маневрите ще са под кодовото наименование Red Flag ("Червен флаг") и ще се проведат в Аляска. „Южнокорейското правителство ще изпрати за маневрите 8 изтребителя F-15K и два военно-транспортни самолета С-130Н. От американска страна ще се включат 50 изтребителя, след които F-16 и F-15С“. В хода на маневрите освен нанасяне на удари по наземни цели ще бъдат отработване и различни варианти на въздушен бой. Ще има и тренировки за използване на специални умни бомби за унищожаване на подземни бункери. В информацията се допълва, че в маневрите също така може да се включат бойни самолети от Нова Зеландия и други страни от НАТО. Според източник от военното министерство в сеул маневрите са своеобразен отговор на нарастващата военна заплаха от страна на режима на Ким Чен Ун. На 5 септември Северна Корея изстрела три балистични ракети „Нодон“ в акваторията на Японско море. Те прелетяха около 1000 км. и паднаха в изключителната икономическа зона на Япония. На 9 септември Пхенян извърши петия си подземен ядрен опит, който беше най-мощния в историята на севернокорейските ядрени изпитания.

САЩ демонстрира на Пхенян сила в небето над Южна Корея

Два свръхзвукови стратегически бомбардировача на САЩ B-1 Lancer прелетяха над Южна Корея като демонстрация на сила - дни след петия и най-мощен ядрен...

Южна Корея: Пхенян е готов за нов ядрен опит

Северна Корея се зарече да продължи да засилва ядрената си мощ

Южна Корея готова да удари Пхенян

  Южнокорейските военни са разработили план за нанасяне на превантивен удар срещу Пхенян, който ще унищожи севернокорейската столица, ако КНДР започне да готви ядрена атака, предаде БГНЕС. "Всички райони на Пхенян, особено тези, където е разположено севернокорейското ръководството, ще бъдат напълно унищожени с балистични ракети и фугасни снаряди, ако Северът покаже и най-малкия признак за използване на ядрено оръжие. С други думи, столицата на Севера ще се превърне в пепел и ще бъде изтрита от картата", казва военен източник пред агенция Йонхап. Според друг неин източник, Южна Корея може да се използва за тази цел свои ракети "земя - земята" с обхват от 300, 500 и 1000 километра.