25.10.2016

Още

ЦГМ: Буферните паркинги в София ще могат да се ползват безплатно срещу абонаментна карта

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще управлява буферните паркинги в София, които ще могат да се ползват безплатно срещу абонаментна карта през целия ден. На сайта на Центъра гражданите ще имат информация за свободните места, каза в предаването "Преди всички" изпълнителният директор на дружеството Христиан Петров: Идеята на буферните паркинги е да дойдем до метрото с автомобил си и да го оставим на паркинга. Ние не заплащаме за това, а автомобилът ни е пазен от служителина ЦГМ. След това ползваме метрото, връщаме се до "Цариградско шосе", качваме се на автомобила си и се прибираме вкъщи. Христиан Петров беше категоричен, че се събират повече приходи след поскъпването на билета за единично пътуване от 1 лев на 1,60 лева: Повече приходи се събират от продажбата на абонаментни карти. Още от септември месец ще влязат в употреба новите автобуси, които са 110 на брой. Едно от първите неща, които ще направим, е да въведем уебплатформа, която ще позволи на гражданите да пристигат много лесно от точка "А" до точка "Б". Удобството е човек да може да предвиди за колко време ще му отнеме това. Вярвам, че градският транспорт може да стане по-удобен от използването на кола в столицата. За два месеца се мина бройката на всички карти, купени през миналата година. Втората насока, по която ние работим, е изграждане на документация стартиране на процедура по избор на изпълнител на интелигентна система за таксуване. Тази система ще позволи човек с един билет да може да използва както подземния – метрото, така и наземния транспорт. Това ще ни позволи да имаме по-справедлива тарифна политика. Сега се запознаваме с документацията, подготвена за тази процедура и технологиите, налични в ЦГМ. Изграждането на такава интелигентна система за таксуване отнема поне 18 месеца. Цялото интервю на Таня Милушева и Евелина Стоянова с Христиан Петров чуйте в звуковия файл.

Никола Рогачев и Християн Петров поемат ръководството на ЦГМ

Столичният общински съвет прие новия състав на Борда на директорите на Центъра за градска мобилност. След конкурс, Никола Рогачев и Християн Петров поемат ръководството на ЦГМ. Служебно се назначава Румяна Милова, която досега изпълняваше длъжността директор. Съветниците от БСП заявиха, че дават кредит на доверие на новото ръководство на Центъра за градска мобилност и на новия заместник-кмет по транспорт Евгени Крусев. Членът на Борда на директорите на транспортното дружество Християн Петров обеща да бъде върнато доверието в ЦГМ. С избирането ми днес, аз се ангажирам с 3 неща, за които да работя: Първото е стартиране на процедурата за интелигентна система за таксуване. Второто - изготвяне и направа на уеб платформа, която ще позволи на нашите клиенти да планират своето пътуване от точка А до точка Б в реално време - какви превозни средства трябва да вземат и за колко време ще стигнат. Третото нещо е обособяване на нови трасета за автобуси, за да може градският транспорт да е по бърз. Петров  е съгласен с увеличаването на цената на билета за еднократно пътуване. По думите му, така е в целия свят. Пътниците в София имат възможност да ползват абонаментни карти, които се продават на по-изгодна цена.

110 нови автобуса возят софиянци наесен

 110 нови автобуса ще возят софиянци през есента. Тога по улиците ще се движат и новите трамвай по линия 1. „Очаквам до 30 юни да пристигнат и първите 10 от реновираните трамваи от Прага”, обясни кметът Йорданка Фандъкова пред Нова тв. Тя призна, че все още има 30-годишни автобуси, които се движат по улиците на столицата. „Не бяха добре обяснени нещата в транспорта и трябваше да се провери дали навсякъде има надписи, за да знаят хората, че машините в трамваите и тролеите не могат да пускат ресто”, коментира кметът оплакванията на граждани, че машините за билетчета не пускат ресто заради новите цени. Градският парламент реши от началото на юни билетът за еднократно пътуване да се вдигне от 1 лв. на 1,60 лв. Увеличен беше и талонът за десет пътувания – от 8 лв. на 12 лв. По думите на Фандъкова, общината е настояла шофьорите в градския транспорт да изпълняват договорите си и да продават билетчета, като имат и наличност, за да връщат ресто. "От 30 май до момента са продадени над 23 000 нови карти за пътуване, различни. Над 4300 са годишните карти", заяви Фандъкова. Тя подчерта, че е по-евтино да се пътува с карти, като обясни, че пенсионерите пътуват с карта за всички линии на цена от 8 лв. на месец, което струва 90 млн. лв. на година на бюджета. "Цената на билета за градския транспорт е доста висока, но всеки може да има алтернатива и да не го ползва", коментира тя по повод поскъпването на билетите в столицата. "Резултатите поне досега показва не увеличаване на гратиса, според анализ на ЦГМ. Не сме увеличавали контрольори, но съсредоточаваме проверките по рисковете линии", каза още кметът на София. Тя определи като "липса на комуникация" ситуацията с обещаните 10% увеличение на заплатите на учители от министъра на образованието Меглена Кунева на проведения в София Учителски събор. "Не трябва да се обещава, трябва да се поемат ясни и конкретни ангажименти", каза още кметът на София. "Послания от рода на това, че от догодина ще се увеличат заплатите, са ненавременни", коментира Фандъкова.