28.10.2016

Южна Корея плаши КНДР с превантивни удари

Южна Корея може да нанесе превантивни удари срещу КНДР, ако от Пхенян дадат признаци, че подготвят изстрелването на ракета с ядрена глава, съобщи ТАСС. „Ако има признаци, че Северът готви ядрена атака, Югът ще разгледа всички варианти, включително и прилагането на превантивни удари, за да гарантира своята безопасност“, заяви министърът на отбраната в Сеул – Мун Сан Гюн. Той припомни, че Северна Корея може да обяви изпълнението на шести ядрен опит по „всяко време“. „Там всичко е готово за нов ядрен опит. Чака се само подходящ момент“, заяви Гюн. ...

Още

Рьонхап: Южна Корея разработила план за изпреварващ удар по КНДР

Южнокорейските военни са разработили план за изпреварващ масиран удар по Пхенян, който ще унищожи севернокорейската столица, ако КНДР започне да подготвя ядрена атака, предаде агенция Рьонхап с позоваване на военни източници в Сеул.

Южна Корея: КНДР е извършила своя „най-мощен“ ядрен тест досега

Военните в Южна Корея заявиха в петък, че според тях КНДР е извършила своя „най-мощен“ ядрен тест досега, предаде AFP, озовавайки се на южнокорейски медии.

Южна Корея с опасения за акции на отмъщение за избягалите от КНДР

  Република Корея предупреди днес за опасност Пхенян да се опита да убие бегълците, успели да напуснат КНДР, реагирайки по този начин на зачестилите бягства на севернокорейски граждани, предаде БГНЕС. Много вероятно е Северна Корея да предприеме опити, за да попречи на други бягства и на брожение сред собственото й население, цитира АФП пожелал анонимност представител на южнокорейското министерство на обединението. Според него мишени на евентуални убийства в Южна Корея може да станат бегълци от комунистическия Север или активисти правозащитници. От своя страна КНДР поиска да й бъдат върнати дузина севернокорейци работили в неин ресторант в Китай, избягали в Южна Корея през април. Според Пхенян обаче те са били отвлечени. Това е първата реакция на комунистическия режим, след като Сеул обяви преди дни, че въпросните севернокорейци, повечето жени, вече свободно може да се установят в Южна Корея, след като са били разпитани от южнокорейското разузнаване. Северна Корея изрази възмущението си и обяви, че това е „коварен заговор“ за прикриване на истината, а именно отвличането на групата. Ще продължим борбата, за да спасим и върнем нашите граждани, препредава агенция КЦТА думите на представител на специалния севернокорейски комитет въздаден за случая. Групата от дузина сервитьори и техния ръководител е най-голямата избягала от Северна Корея за последните години. Повечето севернокорейци, добрали се до Южна Корея, са подложени на дълги разпити от разузнавателните служби, за да се установят сред тях евентуални шпиони. После за три месеца те биват настанявани в центрове за реадаптация, за да могат след това да започнат нов живот в Южна Корея. Напоследък няколко случая на бягство от Северна Корея станаха централна тема на печата в Юга, последния от които през седмицата на втория по ранг в севернокорейското посолство във Великобритания Тае Йонг Хо. Пхенян нарече дипломата „престъпник“ и „човешка измет“. Досега общо близо 30 00 севернокорейци са избягали от нищетата и репресиите и са се установили в капиталистическата Южна Корея. Груповите бягства като това на ресторантските работници, обаче са рядкост. Северна Корея държи 130 ресторанта в 12 страни, сред които Китай, като изпратените там да работят севернокорейци са смятани за верни на режима. От ресторантите Пхенян печели близо 10 милиона долара на година. 

ЦРУ: Абонатите na GSM-мрежите в Северна Корея са 3,2 млн.

  Абонатите с мобилни телефони в Северна Корея са 3,24 милиона. Както съобщи в сряда агенция Ренхап, цитирана от ТАСС, това са данни, публикувани от ЦРУ на САЩ, предаде БГНЕС. По този показател с мобилен телефон в Северна Корея разполагат 13 от всеки 100 жители на затворената страна. В Южна Корея броят на мобилните телефони е 120 на всеки 100. По данни на ЦРУ от юли м.г. в КНДР живеят 25,11 милиона души., 9,7% от тях са хора над 65 годишна възраст. Това е признак, че държавата е влязла в категорията на държавите със стареещо население. Пак според анализаторите на ЦРУ БВП на глава от населението в Северна Корея е 1800 долара, а общия БВП – 40 милиарда долара. Двата показателя не са се променяли от 2012 година. 

Северна Корея може да има 100 ядрени ракети

Северна Корея може да има арсенал от 100 ядрени ракети до 4 години, съобщи 9 News. Това показва доклад на корпорацията Rand. В анализа се посочва, че Пхенян разполага с достатъчно материал за разработването на множество ядрени ракети. В също време Япония и Южна Корея вече не се чувстват защитени от американския щит. Според доклада администрацията на новия президент на САЩ ще трябва да преразгледа отношението към КНДР като глобална опасност. Споменава се още, че Северна Корея може да разработи такъв ядрен потенциал, че да разклати позициите на САЩ  региона. Вашингтон ще трябва да разработи и варианти за защита на своите регионални партньори....