24.10.2016

СГП се самосезира по разследване за нарушения с държавни средства

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по разследване на журналиста от Нова телевизия Марин Николов, излъчено на 09.10.2016г. В предаването той разказва за това как задължително лабораторно изследване на животни струва 57 стотинки, а се купува за 6 лв. държавни средств

Още

СГП обвини двама директори на НЕК

На 14.10.2016 г. Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми Любомир Велков и Мардик Папазян за това, че на 28.11.2007 г., в съизвършителство помежду си като главни изпълнителни директори на „Национална електрическа компания“ ЕАД съзнателно са сключили неизгодна сделка – „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ Белене, България“ на стойност 205 млн. евро с президента на Затворено акционерно дружество „Атомстройекспорт“, Москва, Руска Федерация, от което е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро. С този договор двамата обвиняеми са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от купувача „Атомстройекспорт“ за оборудването от АЕЦ Белене. Съгласно договора, подписан от Велков и Папазян за сметка на НЕК ЕАД са всички разходи, свързани с изследването на оборудването и на техническата документация от купувача, с опаковането на оборудването и техническата документация, маркировка на товарните единици, комплектация на съпроводителната документация. Поели са за сметка на НЕК ЕАД всички разходи, свързани с товаренето на оборудването на транспортните средства и разтоварването на оборудването от транспортните средства на всички превозвачи в рамките на действието на договора, транспортирането на оборудването и на техническата документация до товарополучат...

СГП обвини бившите директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за договора с "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене"

Софийската градска прокуратура обвини бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за договора с "Атомстройекспорт" за оборудване на АЕЦ "Белене". Според държавното обвинение от сключения на 28.11.2007 година рамков договор са произтекли щети за Националната компания в размер на повече от 77 млн. евро: "От неизгодния договор двамата са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от "Атомстройекспорт" за оборудване на АЕЦ "Белене", пише в прессъобщението на СГП. От държавното обвинение уточняват, че Велков и Папазян са направили това, без разрешението на енергийното министерство. Любомир Велков и Мардик Папазян са с мерки за неотклонение „Подписка“. Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица, пише в прессъобщението на Софийската градска прокуратура.

СГП започна проверка по сделката за продажбата на "Царските конюшни"

Софийска градска прокуратура започна проверка по сделката за продажба на т.нар. "Царски конюшни" в центъра на столицата. Проверката е след сигнал на Жельо Бойчев и Калоян Паргов от БСП до главния прокурор за продажбата на държавен имот на столичния булевард "Княз Ал. Дондуков". В прокуратурата е получен и доклад на Главния инспекторат за резултати от проверка в Областната администрация на област София, който е утвърден от премиера. В тях се съдържат твърдения за неправомерни действия по тази сделка. Наблюдаващите прокурори са изискали от Областната администрация цялата документация за сделката, както и вътрешните правила при подобни сделки. Проверката ще бъде извършена в максимално кратки срокове, допълват от СГП. Заради тази сделка снощи областният управител на София подаде оставка и тя беше приета от премиера.

СГП привлече като обвиняем сириец, дал подкуп на полицай

  Софийската градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняем сирийски гражданин, дал подкуп на полицейски служител, предаде БГНЕС. Той е обвинен за това, че на 07.09.2016 г., около 12.00 часа, в гр. София, ул. ”Пиер дьо Ронсар”, при извършване на полицейска проверка дал подкуп от 50 лв. на полицейски служител, за да не извърши проверка по реда на ЗМВР на него и на придружаващ го друг сирийски гражданин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на наблюдаващия прокурор лицето е задържано за срок до 72-часа. Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

СГП внесе обвинителен акт за опита за убийство на Алексей Петров

СГП внесе обвинителен акт за извършения атентат срещу Алексей Петров през есента на миналата година. Обвинението подвежда под отговорност Роман Логвиненко. Той е обвинен, че в съучастие с Артьом Темпински - извършител, Максим Чорний - извършител и Йевен Балков - помагач, умишлено склонил тримата да участват в извършването на убийството на Петров. Ето официалното съобщение от прокуратурата:

Бат Сали в СГП

  Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем народния представител от ПП ”Движение за права и свободи” Александър Методиев, съобщава БГНЕС. Повдигнати са му две обвинения за противозаконно възпрепятстване на орган на властта да изпълни задълженията си – престъпление по чл. 270, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и за хулиганство – престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК. На 07.07.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на Методиев. Около 16.10 ч. на 01.05.2016 г., управлявайки лек автомобил, Методиев влязъл в град Костенец. На място, забранено за изпреварване, той извършил непозволена маневра – т. нар. ”тройно изпреварване”. Намиращ се в този район полицейски служител незабавно му сигнализирал със стоп–палка да спре. Вместо да спре Методиев, помахал с ръка на полицая, увеличил скоростта си на движение и подминал, припомниха от прокуратурата. Минути по–късно на същото място полицаите спрели за проверка микробус. Един от мъжете, който се возел в него, нямал документи за самоличност. Той бил поканен да се качи в полицейския автомобил, за да му бъде съставен акт. Тогава друг от возещите се в микробуса се обадил по телефона на Александър Методиев и го уведомил за случващото се. Скоро след това Методиев пристигнал на мястото. С груб тон той започнал да иска обяснения от полицаите защо съставят акт на ”неговите хора”. После посъветвал нарушителя да не подписва акта, както се случило. Методиев извадил картата си на народен представител, започнал да я размахва пред полицаите и да афишира положението си на депутат. След като осъзнал, че и по този начин няма да въздейства върху полицаите да съставят акт на нарушителя, той започнал да се държи грубо и цинично с тях. Методиев поискал от служителите на МВР отчет за цялата им дейност по време на дежурството. След това заплашил полицаите, че ще ги уволни и ”след три дни ще се видят вече цивилни”. Спрямо обвиняемия Александър Методиев е взета мярка за неотклонение ”Подписка”. Разследването по случая продължава.