26.10.2016

Още

Частните дългове в Гърция надвишават БВП на страната

Изчисляването на просрочените частни дългове в Гърция показва, че около два милиона граждани са просрочили дълговете си по потребителски заеми и кредитни карти, съобщава вестник Kathimerini, цитиран от Фокус. Общият им дълг се равнява на 15 млрд. евро. Други 420 хил. души имат необслужвани ипотечни заеми, които се равняват на 26 млрд.

Ципрас очаква ръст на БВП на Гърция от 0,2-0,4% през тази година

Връщането на Гърция на дълговите пазари зависи и от облекчаването на дълга, коментира гръцкият премиер

Гърция е на второ място по военни разходи в НАТО спрямо БВП

Гърция е на второ място по военни разходи в НАТО след САЩ, въпреки дълбоките съкращения на разходи в държавния бюджет, направени през последните години. Изнесените от електронното издание данни показват, че Гърция е една от петте членки на ЕС, която надхвърля двата процента годишни разходи за отбрана, валидни за членовете на НАТО. Процентно по-високи военни разходи от БВП имат само САЩ – 3.61 на сто. Следват Гърция – 2.38 на сто, Обединеното кралство – 2.21 на сто, Естония – 2.16 на сто, и Полша – 2 на сто.

Графика на деня: Държавният дълг в ЕС спада, на Гърция расте

Задълженията на всички членове на съюза достигат 84.3% от общия БВП, понижение от 3.2 процентни пункта на годишна база. Над 80% от дълговете на страните са в ДЦК, а 15.2% в директни заеми. Най-големият длъжник остава Гърция, чиито заеми достигат 180% от БВП, повишавайки се с 9.7% на годишна база. Тези на Италия достигат 140% от БВП, а Португалия е малко над 130%. България отчита третата най-ниска задължнялост - 29.4% от БВП, оставайки след Естония (9.7%) и Люксембург (22%). На...

Ципрас призова европейските си партньори да вземат мерки за уреждане на гръцкия дълг

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова европейските си партньори да се заемат с незабавно уреждане на държавния дълг на Гърция. Според него това трябва да стане въз основа на ангажиментите, поети от тях, тъй като по думите му това е единственият начин да успее реализацията на гръцката спасителна програма и да няма нови сътресения в ЕС, предаде БНТ. Призивът е бил отправен на започналата днес в гръцкия курорт Враврона двудневна евросредиземноморска среща.  Във връзка с дълга на Гърция Ципрас поиска от европейските партньори на страната да вземат конкретни мерки до края на тази година. Мерките за дълга трябва да са такива, че да отправят силно послание до международната общност и да бъдат в съответствие с условията, поставени от президента на ЕЦБ Марио Драги за присъединяването на Гърция към програма за количествени облекчения, каза Ципрас и добави, че само така Гърция ще може да изпълни програмата си и да излезе на международните пазари, а икономиката й да постигне целите за растеж през 2017 г. По данни, огласени днес от Европейската статистическа служба (ЕВРОСТАТ), Гърция продължава да е страната с най-висок дълг в ЕС, като за второто тримесечие на годината размерът му е възлязъл на 179, 2 на сто от БВП на страната. Според ЕВРОСТАТ гръцкият дълг е скочил до 315,290 млрд. евро от 301,266 млрд. евро, колкото е бил в края на второто тримесечие на миналата година.

Намаляване на държавния дълг в ЕС и в България през второто тримесечие на 2016 година

Държавният дълг в целия Европейския съюз и в еврозоната се понижи като процент от БВП през второто тримесечие на настоящата година, показват данни на Евростат. Нивото на държавния дълг в България също бележи понижение спрямо първото тримесечие и макар че нараства на годишна база (спрямо второто тримесечие на 2015-а година), той остава сред най-ниските в ЕС, отбелязва европейската статистика. В края на второто тримесечие на 2016-а година дългът в 28-те членки на ЕС се понижи до 84,3% от БВП на региона спрямо 84,5% през първото тримесечие и под 87,5% преди година (през второто тримесечие на 2015-а). От своя страна държавният дълг в еврозоната се сви за същия период до 91,2% от БВП от 91,3% през периода януари - март и спрямо ниво на дълга от 92,1% от БВП преди година. Според Евростат през второто тримесечие на 2016-а година най-ниско ниво на държавния дълг като процент от БВП е отчетен в Естония (9,7%), следвана от Люксембург (22,0%) и България (29,4%), докато най-високи нива на дълга са отчетени в Гърция (179,2% от БВП), Италия (135,5%) и Португалия (131,7%).                                                                                   Графика на дълга към БВП в ЕС през второто тримесечие на 2016 г. Спрямо първото тримесечие на годината, 13 страни - членки на ЕС регистрират повишение на техния държавен дълг в края на второто тримесечие, докато при останалите 15 има намаляване на дълга като процент от БВП. Най-солиден спад на дълга на тримесечна база беше отчетен във Финландия (понижение с 2,7%), следвана от Ирландия (с 2,6%) и Унгария (с 1,6%), докато най-солидно увеличаване на държавния дълг беше регистрирано в Гърция (повишение с 3,1%), Португалия (с 2,8%) и Латвия (с 2,6%). Данните на Евростат показват, че държавният дълг на България се е понижил през второто тримесечие на настоящата година до 29,4% от БВП спрямо 29,6% в началото на годината, но остава над ниво на дълга от 27,9% точно преди година (през второто тримесечие на 2015-а година). По този показател нашата страна продължава да бъде сред трите държави от ЕС с най-ниско ниво на дълга в процентно отношение.