22.10.2016

В Германия зъдаржаха заподозрян терорист, подготвял атентат

  Германската полиция арестува 22-годишния сириец Джабер Албакр, който подготвял терористичен атентат, но бе успял да избяга при опита му за залавяне в град Хемниц, провинция Саксония, пише БГНЕС. „Изморени сме, но сме щастливи. Предполагаемият терорист Албакр бе задържан през нощта в Лайпциг“, гласи съобщение на полицията на провинция Саксония на страницата й в Туитър. Изданието "Фокус-онлайн" съобщи по-рано, че Албакр е бил под плътно наблюдение на спецслужбите от момента на пристигането му в Германия като бежанец. Но при операцията за залавянето му успял да избяга заради несъгласуваността в действията на силите за сигурност. Това станало, защото Генералната прокуратура от самото начало отказала да се заеме със случая. Ако обаче тя се бе заела със случая, тогава задържането трябваше да се извърши от елитното подразделение GSG 9, съответно много по-малък би бил рискът от измъкване на ислямиста. По-рано бе съобщено, че по същи случай е арестувано още едно лице, срещу него са предявени обвинения за съучастничество с Албакр.   

Още

В Германия забраняват на държавните служители да закриват лицата си

Правителството на Германия може да забрани на държавните служители да носятоблекло, което закрива и лицето им, съобщи електронното издание на сп. "Шпигел", визирайки законопроект, който ще бъде внесен за разглеждане от вътрешното министерство на ФРГ, информира БГНЕС.

В Германия ще забранят на държавните служители да закриват лицата си?

Правителството на Германия може да забрани на държавните служители да носят облекло, което закрива и лицето им, съобщи електронното издание на сп. "Шпигел", визирайки законопроект, който ще бъде внесен за разглеждане от вътрешното министерство на ФРГ. "Откритото общуване е отличителна черта на съществуването в свободно, демократично общество", пише в документа. Този, който скрива лицето си, силно ограничава "възможността за опознаване и оценка на личността", смятат във федералното министерство на вътрешните работи.

Параклис от порцелан става туристически обект в Германия

Порцелановите фигурки са любим сувенир за туристите, които посещават Германия, но в страната вече има и порцеланов обект, който няма как да бъде отнесен за спомен. В замъка Лойхтенбург беше открит за посетители изцяло обновен параклис, променен по проект на американския архитект и дизайнер Майкъл Браун. Ремонтът на параклиса е струвал 200 000 долара. Сега интериорът му е обогатен с 30 порцеланови плоскости, разположени от пода до тавана, които образуват уникална завеса от порцелан. Лойхтенбург е на върха на хълм недалеч от Кала в Централна Герм...

Гурбетчиите от Долно Осеново вече ще работят и в Германия

Все повече гурбетчии от Симитлийското село Долно Осеново търсят работа в Германия. Жителите на селото са 1600 души, по-голяма част от тях вече са заминали да работят зад граница. Предпочитани за живот и работа от местните гурбетчии са и страни като Португалия, Испания, Англия и Франция. Със спечелените пари от чужбина, хората строят нови къщи в селото и така е от години. Само за последните четири години в Долно Осеново са построени повече от 30 къщи, в които сега живеят родителите на гурбетчиите, жените и децата, които не са с тях в чужбина.

Бъчварова: Издирваният за 2 убийства у нас Бекташ е в Германия. Няма да бъде екстрадиран

Германия е отказала да екстрадира турския гражданин Фарук Бекташ, който уби с мерцедеса си семейство на мотоциклет край Драгоман, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, предаде БНР. "Издали сме "червена бюлетина". Издали сме заповед, която не е удовлетворена. Не смятам, че Германия може да има спекулация или игра с който и да било. Те имат някакви аргументи, които аз не знам. Това е фактът. Ние приемаме тяхната позиция", допълни Бъчварова. Фарук Бекташ беше пуснат под домашен арест, след което стана ясно, че е избягал. След инцидента последваха рокерски протести в цялата страна срещу съдебната система.

Убиецът на мотористите Бекташ избягал в Германия! Берлин отказва екстрадиция

Германските власти са отказали екстрадицията на турския гастарбайтер Фарук Бекташ, който избяга от българското правосъдие, след като през юли блъсна...