27.10.2016

Москва преговаря с Кайро за военна база в Египет

Египет ще предостави на Русия военна база, пише в. "Известия". Москва и Кайро преговарят за аренда на военни обекти в Египет, включително за възстановяване на някогашната съветска военновъздушна база в град Сиди Барани, предаде БНТ. Ако преговарящите постигнат успех, базата може да бъде възстановена до 2019 г., посочили пред вестника два източника: единият от външнополитическите среди, другият - близък до руското министерство на отбраната. Руският арабист Сергей Серьогичев не смята, че Русия ще създаде в Египет ударна база на военноморските си сили с голяма корабна групировка. "Откъде да вземем средства за целта, защото едва ли ще получим база на безвъзмездна основа?", обяснява експертът. Вестник "РБК" информира, че руското военно ведомство обмисля възможностите да отвори отново военни бази там, където ги е поддържал Съветският съюз - в Куба и Виетнам. Изданието се позовава на зам.-министъра на отбраната Николай Панков. Според повечето експерти в сферата на международната политика и въоръженията връщането на руските военни в Куба и Виетнам ще е логично продължение на външната политика на Русия, поредна стъпка по пътя на конфронтацията със САЩ и страните от НАТО, коментира Би Би Си.

Още

Египетски депутат призовава Кайро да даде убежище на Фетулах Гюлен

Правителството на Египет „трябва да предостави политическо убежище на турския опозиционер Фетулах Гюлен, когото Анкара обвинява в организиране на неуспелия опит за военен преврат", смята депутатът Имад Махрус. Асад: Ердоган използва проваления преврат, за да въведе свой дневен ред Вестник „Ал Ахрам" цитира Махрус, че „Гюлен трябва колкото се може по-скоро да пристигне в Кайро, преди САЩ да с...

Националният балет на Турция „Огънят на Анадола” ще представи днес новата си програма „Троя” в Двореца на културата и спорта във Варна

Най- кръвопролитната война на древността – 10 годишната Троянска война е сюжетът на мащабната балетна постановки „Троя”. На сцената ще оживеят Омировите герои - олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей и др.) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида).  С изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган зрителите ще се пренесат в света на боговете и смъртните в древността. Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война. В „Троя” участват 50 танцьори. Освен новата програма „Троя” в двучасовия балетен спектакъл , като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола „ е включил и етюди от най-популярните си постановки. "Огънят на Анадола" получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди, oт Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова. “Огънят на Анадола” е с три рекорда в "Гинес" : най-бързия танц в света - 241 стъпки в минута, като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

Осъдиха бившия президент на Египет, ще лежи 20 години зад решетките

Египетският Касационен съд осъди на 20 години затвор бившия президент на страната Мохамед Морси. Това е първата финална присъда от няколко заведени дела срещу сваления от власт държавен глава, пише Нова телевизия. Присъдата е за безредиците около президентския дворец в Кайро през 2012 г. Съдът също така осъди други осем обвиняеми, на седем от които даде същите като на Морси присъди. През април 2015 г. той беше осъден за участие в сблъсъците пред президентския дворец по време на краткото си управление. По време на протестите от лятото на 2012 г. негови поддръжници и протестиращи влязоха в сблъсък, след като той подписа декрет, според който неговите решения не подлежат на съдебно преразглеждане. Морси беше свален от власт на 3 юли същата година, като оттогава е обвиняем по редица дела. В момента неговите адвокати обжалват смъртна присъда, която получи по обвинения за участие в бягство от затвор и насилие срещу полицаи по време на протестите от 2011 г., които свалиха предишния лидер Хосни Мубарак. Морси, който е и първият избран цивилен президент, идва на власт след падането на Мубарак. Морси от своя страна е свален от власт от генерал Абдел Сиси, след нова поредица от масови протести. С идването на новата власт партията на Морси „Мюсюлмански братя“ влиза в черния списък със забранени организации, а последователите й са преследвани.

20 години затвор за бившия президент на Египет Морси

Египетският съд потвърди 20-годишната присъда, постановена срещу сваления президент Мохамед Морси, за ролята му в убийството на протестиращи пред президентския дворец в Кайро през декември 2012 година, съобщиха от abc.net. Решението на съда е окончателната присъда за Морси след свалянето му от власт и задържането му под стража през юли 2013 г.

20 години затвор за бившия египетски президент Морси

Египетският Касационен съд потвърди присъдата от 20 години затвор за бившия президент на страната Мохамед Морси и за още 12 лидери на забранената групировка Мюсюлмански братя, предаде ТАСС. Бившият главен мюфтия на Египет се размина на косъм от смъртта Присъдата беше наложена по дело за безредиците около президентския дворец в Кайро, станали в края на 2012 г. През април на миналата година първоинстанционен съд призна за виновни подсъдимите по обвинения в провокиране на насил...

Премиера в НДК: "Троя", претворена от танцьорите на "Огъня на Анадола"

Националният балет на Турция "Огънят на Анадола” ще представи новата си програма „Троя” тази вечер в зала 1 на НДК. Богове, полубогове и простосмъртни герои от древногръцката митология ще се преплетат в зрелищна постановка. Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от омировата „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война. На сцената ще оживеят Омировите герои - олимпийските богове, ахейците и троянците с изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган. Освен новата програма „Троя” в двучасовия балетен спектакъл , като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола" е включил и етюди от най-популярните си постановки."Огънят на Анадола"  получава овациите на "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк, "Берси" в Париж. Играе се с огромен успех в парламента на Китай, московския Кремъл, джамията "Мохамед Али" в Кайро, пред Египетските пирамиди... От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова. Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори. Танцьорите имат теоретични часове по “Нотация на ритмите на Анадола” за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм. А усещането да гледаш всичко това на живо е несравнимо.  Шоуто в София е на 21 октомври от 20.00 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата и на 23 октомври във Варна.