23.10.2016

Северна Корея пренася ядрено оръжие и може да произведе до 21 атомни ракети

  Северна Корея може да произведе до 21 атомни бомби, а идните 4 години стотици компактни ядрени бойни глави, пише БГНЕС. Това се казва в доклад на специалисти от корпорацията RAND, разпространен в южнокорейската столица Сеул. „Съгласно последните данни Северна Корея притежава разграждащи се материали за производството от 13 до 21 атомни бомби. Към 2020 година тези запаси ще стигнат за създаването от 50 до 100 такива устройства“, отбелязва RAND. В документа се казва, че КНДР „вече може да пренася ядрено оръжие до цели със самолети, кораби и може би с тактически ракети и вече извършва изритания на междуконтинентални балистични ракети, способни да достигнат континенталната част на САЩ“. „След 4-6 години Пхенян ще разполага с достатъчно значителен, надежден и разнообразен ядрен арсенал, за да изравни американското военно присъствие в региона и да представлява заплаха за ключови военни бази на САЩ и техните съюзници“, отбелязва се в доклада. В него се изтъква още, че напоследък в Република Корея и Япония гасне вярата в американския „ядрен чадър“ и в тези държави бяха възобновени призивите за създаване на собствено ядрено оръжие, за да се противодейства срещу КНДР. „Подобно развитие ще доведе до крайно сериозни последствия, ще промени баланса на силите в Североизточна Азия и ще постави под въпрос съществуването на Договора за неразпространение на ядреното оръжие", подчертава RAND. Организация призовава следващата администрация на САЩ да се залови незабавно с разрешаването на севернокорейския ядрен въпрос и с разработването на въпроса как да води преговори с Пхенян за замразяване на ядрената му програма. 

Още

Вашингтон сериозно се закани на Северна Корея

САЩ осъдиха последния опит за ракетно изстрелване на Северна Корея, съобщи The Straits Times. Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви, че Пхенян може да очаква съкрушителен отговор, ако си позволи да атакува САЩ или съюзници на страната. „Ние силно осъждаме последния ракетен опит на Северна Корея, който дори провалил се, нарушава няколко от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Това само засилва нашата решителност за работа с Южна Корея за сигурността на полуострова. Не си позволявайте грешни мисли. Всяка атака срещу САЩ или наши съюзници, няма да бъде просто победена. Всяко използване на ядрено оръжие ще бъде последвано от ефективен и съкрушителен отговор“, заяви Картър. ...

Северна Корея направи нов неуспешен опит за изстрелване на балистична ракета

Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ е засякло неуспешно изстрелване на ракета на територията на Северна Корея, предаде БНТ. Ракетата е била изстреляна край град Кусон, в северозападната част на страната. Според американските военни става дума за балистична ракета със среден обсег "Мусудан". От командването на въздушно-космическата отбрана на САЩ на свой ред отбелязаха, че изстрелването не е представлявало заплаха за САЩ.

Високопоставен разузнавач от Северна Корея е избягал на Запад

Докато Ким Чен Ун атакува международната арена, получава удари от своите – високопоставени представители на северокорейското разузнаване се поставят в услуга на запада. Това пише френският бюлетин Intelligence online в публикацията Defections en serie a Pyongyang.

Северна Корея направи неуспешен опит да изстреля балистична ракета

Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ е засякло неуспешно изстрелване на ракета на територията на Северна Корея.

Северна Корея с нов опит да изстреля балистична ракета

По данни на САЩ ракетата е била със среден обсег "Мусудан"

Северна Корея с нов неуспешен опит да изстреля балистична ракета

Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ е зафиксирало снощи (рано тази сутрин българско време - бел. ред.) неуспешно изстрелване на ракета на територията на Северна Корея, предадоха Ройтерс и ТАСС.Ракетата е била изстреляна край град Кусон, в северозападната част на страната. Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница Според американските военни става дума за балистична ракета със среден обсег "Мусудан". От командването на въздушно-космическата отбрана ...