25.10.2016

Брутално: Роми спретнаха клопка на таксиджия, заплашиха да го наръгат

Двама брутални бургаски цигани от гетото в кв.”Победа” направиха клопка на бургаски таксиджия и му задигнаха оборота – от 70 лева, съобщава "Флагман".

Още

Солидно разширяване на промишлената активност в САЩ през октомври

Промишлената активност в САЩ се разшири през октомври до едногодишен връх благодарение на солиден ръст на новите поръчки и на промишленото производство, което е сякаш добър знак за състоянието на този проблемен за американската икономика сектор в началото на последното тримесечие на годината, показват предварителни данни на агенция Markit. Индексът PMI, измерващ активността на промишлените предприятия, отскочи рязко през октомври до 53,2 пункта при очаквания за стабилизация на септемврийското ниво от 51,5 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от октомври 2015-а година насам. Индексът на новите промишлени поръчки нарасна до 54,7 пункта от 51,1 пункта месец по-рано, докато производственият индекс се повиши за пети пореден месец, достигайки 55,3 пункта спрямо 52,5 пункта през септември. Октомврийският доклад сигнализира, че американските производители започват четвъртото тримесечие в добра форма, отбеляза агенция Markit. По-рано днес аналогично проучване на Markit отбеляза за наличието на добър подем в промишления сектор и на стария континент, като промишленият PMI индекс на еврозоната нарасна през октомври до 10-месечен връх, на Германия - до 33-месечен пик и на Франция - до 31-месечен връх. Трябва да се има предвид,че през последните няколко години производителите в САЩ и по целия свят имаха периодични възходи, последвани обаче от нови спадове. Остава да се види дали днешните солидни данни на Markit представляват трайна тенденция, или пореден фалшив сигнал за подобрение на промишления сектор от двете страни на Океана.

Кунева: Няма дискриминация в стипендиите за роми

"Говорим за ученици в гимназията, това са ромски ученици в 9-и и в 10-и клас", коментира министърът на образованието

Министър Кунева: През 2020 г. една четвърт от вливащите се на пазара ще бъдат роми

Държавата дава годишно 21 млн. лв. за стипендии и субсидии за деца. Тези стипендии са за 700 ученика. Очевидно не плащаме за ходене на училище, а стимулиране на успех. Говорим за ученици, в гимназията - IX и X клас. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева, пише БГНЕС. Фактите, посочи Кунева, са, че тези стипендии са съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и Ромският образователен фонд. Участието на нашата държава е 40% или 12 евро, което е 24 лв. от общата сума от 30 евро или 60 лв., които ще получават ромчетата. Средно учениците, които взимат стипендия за успех получават по 35 лв. Независимо от етноса си, а таванът, който могат да получат е 50 лв. Според министър Кунева това прави нещата съпоставими. На фона на въпросите, които предизвика стипендията за ромчета, Кунева заяви: „Надявам се да имате очи и сърце, да разберете тези факти”. Според Кунева тези ромски ученици са се борили с бедност, предразсъдъци, изградили са характер, борят се със социален натиск и приятелски натиск да се откажат. Кунева припомни, че миналата година заради бедност и по социални причини са се отказали 2300 деца. МОН не ги дели по етнически произход, но от разговорите си с директори, министърът на образованието знае добре, че става дума основно за ромчета. Относно обвинението, че стипендиите премахват равния старт на образование, Кунева беше категорична: „Извинете, но това е точно обратното. В момента равен старт няма. Едно дете, което расте в къща с книги, дете, на което и двамата му родители говорят български език и са грамотни, които могат да му помогнат в домашното, да се заинтересуват и ще искат то да се представя по-добре, не е равно на едно дете, което няма всички тези условия. То има тежката задача да наваксва през цялото време. Когато стигне IX и X клас, това е истински успех и неговият успех “Добър” не е равен на успеха на дете, което е расло при много по-добри условия”, заяви тя. Като пример за значението на това, което МОН прави в момента, Кунева посочи, че през 2020 г. една четвърт от вливащите се на пазара ще бъдат роми. “Това са факти, с тях няма как да се спори. И в момента слушаме всеки ден работодатели се оплакват, че има проблем с намирането на кадри. Ако отидете в Сливен ще чуете, че предпочитат да работят с дядовците и бабите на ромските деца, защото майките и бащите не са грамотни и децата не са грамотни. Какво говори това, че ние наистина имаме да печелим много трудна битка. Имаме проблем с образованието на ромската общност и да не го признаваме и да не предприемаме мерки, означава да си крием главата в пясъка и да слушаме как тиктака бомбата без да предприемаме нищо”, обясни тя. Стипендиите са само една част от мерките, която МОН предприема, обясни още Кунева. Още предучилищното образование става задължително, така децата, които не говорят български ще могат да наваксат. По проекта “Твоят час” също ще има допълнителни часове по български език. Фокусът пада и върху специалното образование.

Държавата дава 40% от сумата за стипендии за роми гимназисти

Държавата дава 40% от стипендиите за ромите гимназисти. Това са 12 евро от общо 30, които се полагат на ученик месечно. Останалите пари се дават от Ромския образователен форум, каза министърът на образованието Меглена Кунева. Един от критериите е успех над добър 3.50. Миналата година поради бедност 2 300 деца са се отказали от училище, като огромна част са роми, каза още Кунева: Говори се, че стипендиите премахвали равния старт. В момента равен старт няма. Едно дете, на което и двамата му родители говорят български и са грамотни, които могат да му помогнат в домашното, които ще се заинтересуват и искат то да се проявява по-добре, не е равно на едно дете, което няма всички тези условия. Второто дете има много тежката задача да наваксва през цялото време. Когато стигне девети и десети клас, това е истински успех и неговият успех "добър" не е равен на успеха "добър" на друго дете, което расте в много по-добри условия.

Бившият митнически шеф, стрелял по роми, остава в ареста

Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняем бившият митнически шеф Павел Лилянов, на 66 г., по пет обвинения - за хулиганство с особена дързост, за  закана за убийство спрямо две лица, за незаконно притежаване на огнестрелни оръжия и боеприпаси, за неспазване на правилата за боравене с огнестрелно оръжие, което води до опасност за живата и здравето на хората и за причиняване на телесни повреди на повече от едно лице и по начини и средства, опасни за мнозина. До момента е установено, че на 22 октомври 2016 г., около 22 часа,  на малката гаричка в имот, в Свиленград, обвиняемият Павел Лилянов. стрелял със законно притежаван ловен автомат, като произвел изстрели спрямо двама братя. До спречкването се е стигнало за жена, която била на посещение при роми.  Те обитавали сграда в имота. Ромите са от Елхово. Πpи тяx нa гocти дoшлa Aтaнacĸa, пpиятeлĸa нa Лилянoв. Πo вpeмe нa дpyгapcĸaтa пoчepпĸa нaxлyл Лилянoв, който също бил поел алкохол по време на лов, нахлул в имота c „Baш’тa мaмa цигaнcĸa” oтĸpил cтpeлбa. Haй-мнoгo e пocтpaдaл гpoбapя Caшo, ĸoйтo e зaгyбил чacт oт пoдбeдpeницaтa нa eдиния ĸpaĸ, a дpyгият e нaдyпчeн oт cъчми. В резултат на стрелбата и другият брат е получил наранявания по долните крайници. След това Лилянов се прибрал в дома си в Свиленград, където бил задържан на сутринта от служители на полицията. Извършено е претърсване и изземване в дома му, при което са открити огнестрелни оръжия, едно от които без разреш...

Полицията в Пловдив арестува шофьор с 3,45 промила алкохол в кръвта

Шофьор с голяма алкохолна концентрация в кръвта беше заловен в Пловдив. Отчетени са 3,45 промила, предаде БНР. 36-годишният мъж е бил спрян след полунощ на пловдивския булевард “Христо Ботев”. Час по-късно в Карлово е засечен 50-годишен мъж с 2,45 промила алкохол в кръвта. Срещу двамата нарушители са започнати полицейски производства.