21.10.2016

Знаете ли, че... в Китай крушите са символ на безсмъртието?

Крушите са смятани за плодовете, които са най-малко алергенни

Още

Застой на пазара на луксозни стоки заради по-слабото потребление от Китай

Продажбите на луксозни стоки през тази година ще отчетат най-слабото си представяне от 2009 г., според нов доклад

Културното сътрудничеството между България и Китай продължава

Президента на коорпорацията Нианша изрази възхищението си от богатото културно наследство на страната ни, както и от съвременното ни изкуство. Той подчерта, че за китайската публика нашата култура и изкуство ще бъдат изключително интересни.

НАП започва денонощен мониторинг на товарните превози от Турция и Китай

Националната агенция за приходите започва денонощен мониторинг на товарните превози от Турция и Китай заради зачестилите случаи на злоупотреби с ДДС със специфичен режим. Според него данъкът може да бъде платен в европейската държава, в която ще се продават стоките, а не в тази, в която пратката влиза в Европейския съюз. Последният случай, установен при съвместна работа на данъчните с ГДБОП, е превоз на 80 000 чифта обувки, произведени в Китай и фиктивно изнесени за Унгария.

НАП денонощно дебне каргото от Китай и Турция

Данъчните проверяват и хващат крупни измами с ДДС

Разследват софийска схема за злоупотреба с ДДС, внасяла стоки от Китай

Софийска фирма, внесла с 4 ТИР-а стоки от Китай през Гърция, се разследва по подозрения за съпричастност към схема за злоупотреба с ДДС. Работата по случая се извършва от екипи на Националната агенция за приходите (НАП) и Министерството на вътрешните работи (МВР), под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП, пише БГНЕС. Близо 80 000 чифта обувки, със занижена митническа стойност и произход Китай, са внесени в страната под специфичен митнически режим 42, оформен в Гърция. Този режим позволява в случаите, в които стока, произведена извън ЕС, влиза на територията на съюза в една държава-членка, но е предназначена за друга страна от общността, ДДС да се внесе в държавата, където стоките ще се потребяват. Тази възможност се използва често за данъчни злоупотреби в последните години, съобщават от НАП. Преди седмица столичната фирма е внесла с 4 ТИР-а стоки от Китай през Гърция. За същата търговецът е декларирал, че е изнесена за Унгария с два автомобила, регистрирани в Македония. След извършена проверка от македонските партньорски служби, за едното превозно средство е установено, че е лек автомобил, а вторият регистрационен номер не съществува. Данъчната администрация в Унгария не потвърждава сочената фирма-получател изобщо да има отношения с български търговци. Счетоводните и превозни документи също не удостоверяват тази версия, като разследващите предполагат, че обувките са продадени без фактури на търговци на дребно в България. На дружеството е възложена пълна данъчна ревизия за последния 5-годишен период. Предстои доклад на материалите по случая в прокуратурата. От юли тази година МВР, НАП, ДАНС и Агенция „Митници“, под ръководството на Междуведомствения координационен център на ГДБОП, изпълняват съвместни мероприятия и осъществяват засилен контрол на стоки, допуснати за митнически режим 42. На звеното за фискален контрол на НАП е възложено да следи в денонощен режим по границите на страната целия стоков поток на китайските и турски карго товари. Всяка доставка под този режим се проверява от приходното ведомство, като в рисковите случаи транспортни средства се пломбират и стоката се разтоварва под данъчен контрол. След първоначалната доставка, ревизори на НАП проследяват цялата верига на препродажби на стоките, с което се гарантира, че се плащат дължимите данъци за разликата между обявяваната минимална стойност - често под 1 лв., до реалната пазарна, която в повечето случаи е над 100 лв. 

НАП ще следи 24 часа каргото от Китай и Турция

В най-рисковите случаи транспортните средства ще се пломбират и стоките ще се разтоварват под данъчен контрол