26.10.2016

Назад във времето! Ето живота на Сахат тепе в Пловдив преди век (СНИМКА)

Тази снимка от началото на ХХ век показва какъв е бил животът в подножието на Сахат тепе (днешен Данов хълм). Доста от красивите сгради вече не съществуват, а останалите са захлупени от по-високи нови постройки, разказва PlovdivTime.bg. Вдясно се вижда и кулата на Протестантската църква в града.

Още

"Запази уикенда за Пловдив" е мотото на изданието "Нощ 2016-та"

150 събития на 70 места ще предложи "12-ата НОЩ: Пловдив 2016 " днес и утре. "Запази уикенда за Пловдив" е мотото на това издание "Нощ 2016-та", каза заместник-кметът на Пловдив Амелия Гешева: 23-ти и 24-ти са дни, в които в Пловдив отново ще ври и кипи с култура и се моля само да няма дъжд. Форматът "заедно" работи, каза още Гешева и съобщи, че всички места за нощувки в Пловдив са заети. Виктор Янков, фестивален директор, подчерта, че регионалните музеи в Пловдив ще работят със специално съдържание в двете нощи. Веселина Сериева, директор на "Нощ 2016-та" каза, че иска да оставят устойчиви пространства след провеждането на фестивала тази година: Не само представяме програмата в нощта, но и отваряме нови врати напред. За първи път ще има музикална сцена на Сахат тепе. Също за първи път, Голямата базилика ще отвори своите врати за опознавателен тур и среща с археолозите. Всичко може да се открие на уебсайта на събитието http://www.night.bg/. Работи също и приложението за телефони.

Броени часове до началото на НОЩ/Пловдив

Над 140 прояви на 70 различни локации в града ще бъдат представени в традиционния арт форум НОЩ/Пловдив. Това съобщиха директорът на събитието Веселина Сариева и фестивалният директор Виктор Янков. Фестивалът започва днес и ще продължи и през утрешния ден. Една от новостите тази година е откриването на музикална сцена на Сахат тепе. Ще оживеят и Конюшните на царя с кинопрограмата „Нощта е кино“. В кино „Космос“ ще бъде представен проектът „Цветът на Космоса“ на френския артист Максим Бондю. И тази година поети ще се изправят срещу актьори на Ла...

Нов живот за най-старата часовникова кула в Източна Европа

Часовникът на Сахат тепе ще заработи след дълго спиране. Тя се извисява на едно от тепетата в Пловдив и се е превърнала в един от символите на града, съобщава Нова телевизия. Нов живот на старата часовникова кула на Сахат тепе ще даде Георги Долчинков. Той е единственият майстор у нас, който може да се грижи за уникалния механизъм, който от 5- години е спрял да се движи. „Почистих целия механизъм. Смених частите, които се бяха повредили. Сега два пъти седмично ще трябва се качвам, за да навивам механизма да отброява времето. Едната стрелка тежи над 120 килограма, другата е 100 и се натяга на ръце”, обяснява Георги Дорчинков. Часовниковата кула, дала името на Сахат тепе е построена през 1809 г. и е висока 17 метра. Тя е била направена, за да се наблюдава града за пожари и в продължение на 300 години е отброявала часовете в Пловдив. Пловдивчани се надяват часовниковата кула да се превърне в един от символите на бъдещата Европейска столица на културата. „Помня срещи със съученици под кулата. Това е точно място за срещи. Нищо, че сега всеки има електронен часовник друго е така да погледнеш на горе и да видиш колко е часът”, спомня си Илияна Воденичарова. Поддръжката на часовниковата кула ще струва на местния бюджет около 400 лева месечно. Уникалният часовник ще заработи отново на 15 август, денят на Богородица.