25.10.2016

Владимир Путин пристига на посещение в Турция

Руският президент Владимир Путин пристига на посещение в Турция, където ще участва в 23-ия Световен енергиен форум. Той ще говори на специална сесия на форума. Предвидена е и среща на Путин с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Още

Владимир Путин на посещение в Турция

Руският държавен глава Владимир Путин ще посети днес Истанбул за пръв път след кризата с Турция заради сваления руски бомбардировач. Путин идва по покана на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. През август двамата лидери загърбиха кризата, след като Ердоган се извини за самолета, и днес ще продължат за трети път диалога по активизирането на двустранните отношения. Предвижда се да обсъдят глобални и регионални проблеми, както и да подпишат важни споразумения. Между тях е проектът за строителството на "Турски поток", който бе замразен заради кризата. Той предвижда трансфер на природен газ през Черно море до Турция и оттам към Европа и ще спомогне за превръщането на Турция в газов хъб на Балканите. Владимир Путин ще говори на специална сесия на 23-ия международен енергиен конгрес, който се провежда в Истанбул. На форума се обсъждат въпроси на енергийното сътрудничество, проблеми във връзка със сигурността и диверсификацията на енергийните източници и др., отбелязват експертите. Участват над 10 хиляди души. Европейският съюз е представен от заместник председателя на Еврокомисията по енергийния съюз Марош Шефчович. От България участва заместник министърът на енергетиката Жечо Станков. Присъстват президентите на Азербайджан, Венецуела, енергийните министри на Русия, Саудитска Арабия, Иран, Ирак, генералният секретар на ОПЕК Мухамед Баркино.

Отношенията между Русия и Турция се възстановяват, смята Владимир Путин

Отношенията между Русия и Турция се възстановяват, макар и не така бързо,заяви президентът на Русия Владимир Путин на песконференция след лидерската среща на Г-20 в Берлин, предаде ТАСС. "Що се отнася до възстановяването на нашите двустранни отношения, то работата върви, върви по план, не така бързо, както биха искали нашите турски партньори", уточни руският държавен глава. Той уточни, че има редица процедури, свързани с правителствени решения и с работата на институциите, които...

Владимир Путин и Реджеп Ердоган разговаряха по телефона след неуспешния опит за преврат в Турция

Разговорът между президентите на Русия и Турция беше проведен по инициатива на Кремъл, стана ясно след неговото реализиране. Двамата са обсъдили ситуацията около неуспешния опит за преврат в югоизточната ни съседка, както и сигурността на руските туристи намиращи се в Турция.Президента Владимир Путин е подчертал принципната руска линия на недопустимост на противоконституционни действия и насилие в обществения живот.Той също поднесе съболезнованията си пред турският си колега Ердоган за жертвите по време на неуспешния военен преврат сред цивилните граждани, както и сред правоохранителните органи и пожела бързото възстановяване на конституционния ред и устойчивата стабилност в Турция.В допълнение на това руският държавен глава изрази надежда, че Турция ще бъде в състояние да осигури безопасността на руските туристи. Двамата лидери потвърдиха постигнатата преди няколко седмици договорка по време на първия им разговор след възстановяването на обтегнатите отношения между двете страни, че ще проведат среща. Местните медии прогнозират, че това може да стане още през първата седмица на август, вероятно в руския черноморски курорт Сочи.

Владимир Путин отмени ограниченията в търговските отношения с Турция

Възстановени ще бъдат и чартърните полети между двете страни

Русия ще свали санкциите срещу Турция в туризма, обяви Владимир Путин

Русия възнамерява да свали ограниченията спрямо Турция в сферата на туризма реши руският президент Владимир Путин, но за това и правителството в Анкара ще трябва да предпиеме допълнителни усилия, свързани със засилването на сигурността за руските туристи, които изберат да пребивават в Турция в контекста на терористичните актове в Истанбул. След писмото с извинение от страна на турския президент Реджеп Ердоган, решихме да започнем процес на нормализация на отношенията с турските партньори, каза руския президент Владимир Путин по време на заседание на руското правителство, на което ги инфомира за хода на проведения днес телефонен разговор с президента на Турция Реждеп Ердоган.Путин призова правителство на Русия да започне процес на снемане на сакциите и нормализиране на търговско-икономическите отношения с Турция изцяло. Той изказа надежда, че съдебният процес срещу извършителят на убийството на руският пилот във въздуха след свалянето на руския самолет от турските ВВС над Сирия в края на миналата година ще бъде обективно. Двамата държавни лидери, въпреки натрупаното напрежение през последните 7 месеца помежду им, са постигнали договореност да се срещнат директно и да решат проблемите между Русия и Турция.