27.10.2016

Още

Зам. министър Ваньо Шарков е новият председател на НЗОК, чиито бюджет ще бъде увеличен с 40 млн.мл.

 Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков е новият председател на Надзорния съвет на здравната каса. Министър Петър Москов мотивира смяната с разногласия между членовете на надзора  и недобра координация между тях.  За догодина проектобюджетът на Здравната каса се увеличава с 40 милиона лева, съобщи министър Москов.

Пациенти настояха през НЗОК за промяна на процедурите за лечение на болни със скъпоструващи лекарства

Пациенти с хронични заболявания настояват за промяна в процедура на Здравната каса, определяща наблюдението на болните със скъпоструващи лекарства. Под искането са се подписали организации на хора с диабет, ревматоиден артрит, множествена склероза и болест на Бехтерев.  Между 250 и 450 лева трябва да доплащат пациентите, на които се налага да подновят протоколите си за скъпоструващо лечение след септември. Това обясни Марияна Александрова от сдружение "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром":  Около 20 хиляди пациенти с диабетно стъпало е под въпрос, дали ще продължат да се лекуват, защото не могат да си го позволят. и им остава само една безплатна ампутация.  Лекарствата за усложненото диабетно стъпало са на стойност около 30-40 лева на месец. От процедурата обаче са засегнати и други заболявания, за които терапията достига няколкостотин лева месечно.

Новият шеф на Надзорния съвет на НЗОК е Ваньо Шарков

Кирил Ананиев излиза от Надзорния съвет на НЗОК и за председател е определен д-р Ваньо Шарков. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти, пише БГНЕС. „В момента сме в състояние, в което бюджет на НЗОК – няма. Затова имахме и разговори с министъра на финансите снощи и сутринта. Преценихме, че основната причина да има разногласия и то от гледна точка на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК е една лоша координация. Това е разбираемо от гледна точка на това, че има екипи от различни министерства - на здравеопазването и финансите. Особено в този период от годината, когато се готви държавният бюджет, те са изключително натоварени и възможността да се координират по между си е лимитирана”, каза Москов. „На тази база се е получило разминаване на заседанието онзи ден. С министър Горанов взехме това решение и то вече е факт като решение на МС за промяна в Надзора на НЗОК. С абсолютната ми благодарност към Кирил Ананиев за всичко, което е свършил досега, ангажираността му като бюджетен зам.-министър на финансите изисква тежко натоварване там. Кирил Ананиев излиза от Надзора на НЗОК и за председател на Надзорния съвет е определен зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков”, добави здравният министър. Очаквайте подробности.

Здравното министерство поема председателството на Надзорния съвет на НЗОК

Причината е, че Надзорът не успя да приеме бюджета на касата за 2017 г.

МЗ поема председателството на Надзорния съвет на НЗОК

Причината е, че Надзора не успя да приеме бюджета на касата за 2017 г.

Ваньо Шарков е новият председател на Надзорния съвет на НЗОК

Новият председател на Надзорния съвет на НЗОК ще бъде заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов преди заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Досегашният председател беше заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев. Над 200 лева годишно дава всеки българин извън здравните осигуровки "Основната причина да има разногласия и различни мнения относно бюджета на НЗОК от г...