21.10.2016

Още

Германия отказа да ни върне турчина, убил двама мотористи

Германия е отказала екстрадицията на турския гражданин Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи у нас и избяга от страната, след като съдът го пусна на свобода. "Издали сме червена бюлетина, той е в Германия и германските власти са отказали...

Издирваният за 2 убийства у нас Фарук Бекташ е в Германия, но искането да бъде екстрадиран е отхвърлено

Германия е отказала да екстрадира турският гражданин Фарук Бекташ, който уби с мерцедеса си семейство на мотоциклет край Драгоман, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова: Издали сме "червена бюлетина. Издали сме заповед, която не е удовлетворена. Не смятам, че Германия може да има спекулация или игра с който и да било. Те имат някакви аргументи, които аз не знам. Това е факта. Ние приемаме тяхната позиция, каза Бъчварова. Фарук Бекташ беше пуснат под домашен арест, след което стана ясно, че е избягал. След инцидента, последваха рокерски протести в цялата страна срещу съдебната система.

Германия ще шпионира съюзници

Парламентът на Германия прие закон, който позволява на службата за външно разузнаване да шпионира институциите на Европейския съюз и страните - членки, съобщи АП. Все пак има едно ограничение. Законът не позволява икономически и промишлен шпионаж с цел облага за германски компании. Важни разпоредби налагат засилване на парламентарния контрол върху разузнавателните служби. Техните директори веднъж годишно ще трябва да дават публичен отчет пред Бундестага. Освен това ще се създаде тричленна независима комисия, съставена от двама съдии и един федерален прокурор, които ще надзирават действията на Федералната разузнавателна служба БНД.  ...

Германия затяга контрола върху Агенцията за външно разузнаване

Германският парламент гласува въвеждането на по-строг правителствен контрол върху Агенцията за външно разузнаване на страната след серия от обвинения във връзка с нейната подкрепа за американската Агенция за национална сигурност (АНС) при подслушването на европейски съюзници. Опозиционните партии „Ди Линке“ и Зелените гласуваха против новите правила, приети в Бундестага с мнозинство от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и по-малкият им коалиционен партньор от Социалдемократическата партия, пише БГНЕС. В рамките на новото законодателство независим тричленен панел от двама съдии и федерален прокурор ще наблюдава дейността на службата. В същото време канцеларията на Меркел ще трябва да дава разрешението си за следене на международни телекомуникации. Новите мерки забраняват на разузнавателните служби да извършват икономически и индустриален шпионаж с цел подпомагане на германския бизнес. Също така се предвижда и публични изслушвания за дейността на агенцията, а не както беше досега – при закрити врата. 

Бундестагът прие закон, който позволява шпионажа срещу съюзници на Германия

Парламентът на Германия прие днес закон, който позволява на службата за външно разузнаване да шпионира институциите на Европейския съюз и страните членки на съюза, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.