26.10.2016

Германската полиция обискира още една квартира в Хемниц

Полицията обискира още една квартира в германския град Хемниц. Там в събота имаше антитерористична операция за издирване на основен заподозрян - сириецът Джабер ал-Бакр, който успя да избяга.

Още

В Германия зъдаржаха заподозрян терорист, подготвял атентат

  Германската полиция арестува 22-годишния сириец Джабер Албакр, който подготвял терористичен атентат, но бе успял да избяга при опита му за залавяне в град Хемниц, провинция Саксония, пише БГНЕС. „Изморени сме, но сме щастливи. Предполагаемият терорист Албакр бе задържан през нощта в Лайпциг“, гласи съобщение на полицията на провинция Саксония на страницата й в Туитър. Изданието "Фокус-онлайн" съобщи по-рано, че Албакр е бил под плътно наблюдение на спецслужбите от момента на пристигането му в Германия като бежанец. Но при операцията за залавянето му успял да избяга заради несъгласуваността в действията на силите за сигурност. Това станало, защото Генералната прокуратура от самото начало отказала да се заеме със случая. Ако обаче тя се бе заела със случая, тогава задържането трябваше да се извърши от елитното подразделение GSG 9, съответно много по-малък би бил рискът от измъкване на ислямиста. По-рано бе съобщено, че по същи случай е арестувано още едно лице, срещу него са предявени обвинения за съучастничество с Албакр.   

В Германия арестуваха сириеца, обвинен в тероризъм

  Германската полиция арестува 22-годишния сириец Джабер Албакр, който подготвял терористичен атентат, но бе успял да избяга при опита му за залавяне в град Хемниц, провинция Саксония, предаде БГНЕС. „Изморени сме, но сме щастливи. Предполагаемият терорист Албакр бе задържан през нощта в Лайпциг“, гласи съобщение на полицията на провинция Саксония на страницата й в Туитър. Изданието "Фокус-онлайн" съобщи по-рано, че Албакр е бил под плътно наблюдение на спецслужбите от момента на пристигането му в Германия като бежанец. Но при операцията за залавянето му успял да избяга заради несъгласуваността в действията на силите за сигурност. Това станало, защото Генералната прокуратура от самото начало отказала да се заеме със случая. Ако обаче тя се бе заела със случая, тогава задържането трябваше да се извърши от елитното подразделение GSG 9, съответно много по-малък би бил рискът от измъкване на ислямиста. По-рано бе съобщено, че по същи случай е арестувано още едно лице, срещу него са предявени обвинения за съучастничество с Албакр. 

Трима задържани при антитерористичната операция в Германия

Трима души са били задържани по обвинения в тероризъм при продължаващата операция на полицията в град Хемниц, източна Германия, предаде VOA News. Още един се издирва. Арестуваните са близки на издирвания 22-годишен сириец, потърсил убежище в страната.

Германската полиция издирва сириец, подготвял терористичен акт

Полицията в германския град Кемниц е на крак. Тежковъоръжени полицаи от специалните части SEK провеждат операция от нощта срещу събота. Както днес полицията на Саксония съобщи в Туитър, "има подозрения, че е подготвяна бомбена атака". В част от германския град Хемниц е въведено извънредно положение заради предполагаемата заплаха. В момента се издирва заподозрян за подготовката на атентата. Става дума за 22 годишен сириец на име Джабер Албакр, съобщи Федералната криминална полиция, която определя заподозрения като "много опасен". „В Хемниц се провежда мащабна операция, след получена информация за подготвян бомбен атентат... издирваното лице не може да бъде намерено“, каза говорител на полицията в провинция Саксония. Според онлайн изданието на списание "Фокус" заподозреният отдавна е бил под наблюдение от Службата за зашита на конституцията (контраразузнаването). Според полицейски източници, цитирани от ДПА, сириецът е имал връзка с "Ислямска държава". След претърсване на жилището му, подозренията за наличие на взрив са се потвърдили. Все още не е ясно дали сириецът е пристигнал в Германия като бежанец. Снимка на родения през 1994 г. в Сирия мъж, се разпространи из медиите и социалните мрежи: ...

Внуче от Германия подкара камион, за да отиде при баба и дядо

  Германче на 12 години подкара семейния камион, отби са да вземе свой приятел и се отправил при баба си и дядо си, живеещи на 200 км от дома му, предаде БГНЕС. Семейството живее недалеч от град Хемниц в провинция Саксония и родителите веднага обявили в полицията изчезването на сина си, разказва изданието Vice. Полицията предприела мерки. Оказа се, че двамата непълнолетни приятели отишли в град Бамберг в съседната провинция Бавария, където живеят бабата и дядото на момчето. Те пристигнали при тях без произшествия, изминавайки 205 километра. След разговор с родителите на двамата бе разрешено да преспят в дома на бабата и дядото. Местни медии пишат, че авантюрата не е била необмислена. Момчето разкрило предварително плана на родителите си, но те явно не са му повярвали. 

Малчуган подкара камион и измина 205 километра, за да отиде на гости

Германче на 12 години подкара семейния камион, отби са да вземе свой приятел и се отправил при баба си и дядо си, живеещи на 200 км от дома му, предаде БГНЕС. Семейството живее недалеч от град Хемниц в провинция Саксония и родителите веднага обявили в полицията изчезването на с