27.10.2016

Още

Григорий Лукянов: Не се откроява възможност за създаване на независим Кюрдистан

От гледна точка на Москва, в обозримо бъдеще няма възможност за създаване на независим Кюрдистан. Това няма да стане нито на територията на Ирак, нито в Сирия. Няма основание да се говори за обединяване на териториите, населени с кюрди в Ирак, Сирия и Турция. Тази позиция изрази в интервю за БНР руският наблюдател на близкоизточните процеси и в частност на кюрдския въпрос в този регион Григорий Лукянов : От друга страна обаче, Москва не отрича необходимостта да се взимат под внимание интересите на кюрдското население като специфично обособена група със своя местна култура. Трябва да се отчитат интересите на кюрдите в състава на единна Сирия и затова Москва ще се придържа към позицията, че кюрдите трябва да останат в състава на Сирийската арабска република.   Турция смята, че позицията на Русия ще бъде прокюрдска, отколкото протурска. Те имат известно право, защото през изминалия сложен период в руско-турските отношения Москва се опитваше да подпомогне  установяването на диалога  между властите в Дамаск и сирийските кюрди, но тези опити завършиха неуспешно. Между тях не можа да се създаде необходимият диалог, защото недоверието е много сериозно.   Запитан какво ще се случи с представителствата на турските и сирийските кюрди, които бяха открити в края на миналата и началото на тази година и ще продължи ли Москва и в бъдеще отношенията си с тези кюрдски общности, Лукянов отговори:Москва се отнася много по-различно към Турция, отколкото да кажем преди година или две. Сега се гледа на нея по-уравновесено. Днешното сближаване с Турция не предполага Русия да се е отказала от всички претенции към нея. Затова Москва ще продължава да съхранява всички тези инструменти на влияние и възможности, както и контактите, които бяха създадени през този период с противниците на Анкара, което означав, че тя ще съхрани и връзките си с турските кюрди и техните политически организации и обединения. За да не се разрушава този диалог, напълно е възможно в скоро време да има официално становище по този въпрос, прогнозира пред БНР Григории Лукянов, старши преподавател в Департамента по политически науки във Висшето училище по икономика. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Григор Димитров приключи участието си на турнира в Базел

Григор Димитров приключи участието си на тенис турнира на твърди кортове в зала в швейцарския град Базел с награден фонд над 2 милиона евро. Първата ни ракета отстъпи пред от Жил Мюлер (Люксембург) със 7:6, 4:6, 4:6. Хасковлията доминираше в първия сет, но пропусна пет възможности за пробив, включително и два сетбола в 12-ия гейм, а след това  пропиля и аванс от 6:3 точки в тайбрека, в който все пак стигна до успеха с 11:9 при седмия се сетбол. Втората част започна отлично за Димитров, който проби на старта и след това поведе с 3:1, но тук започна спадът в играта на българина, който позволи на 33-годишния Мюлер да вземе пет от следващите шест гейма, за да изравни резултата. При 3:3 и сервис на левичаря от Люксембург в решаващия трети сет Димитров поведе с 40:0, но пропусна трите поредни възможности за пробив. Вместо това 37-ият в света Мюлер стигна до два мачбола при подаването на съперника в деветия гейм и успя да реализира втория след неточно отиграване на българина. 

Григор Димитров отстъпи пред Мюлер в оспорвана битка

Грешки на Гришо дадоха шанс на 33-годишния тенисист от Люксембург, който се възползва и взе мача след 2 часа и 20 минути игра

Разочарованието на Григор в Базел (ВИДЕО)

Ето как българинът загуби от Жил Мюлер

Григор отпадна след нелеп обрат в Базел

Димитров загуби от Жил Мюлер в трисетов мач