25.10.2016

Етиопци спечели маратона на София

Етиопци триумфираха в 33-ото издание на лекоатлетическия маратон на София. Гудета Бирату беше най-бърз по дистанцията от 42,195 километра по улиците в българската столица с време 2:15.44 часа, което е трето най-добро в историята на състезанието. Втори на 11 секунди финишира сънародникът му Тефери Кебеде Балча, а трети на 35 секунди завърши Моузес Кибере от Кения. От българите най-добре се представи Илия Куцаров, който завърши шести за 2:28.25 часа.

Още

13-годишно момиче е в "Пирогов", след като беше пометено на пешеходна пътека в София

13-годишно момиче е било блъснато в София. Инцидентът е станал рано тази сутрин в района на "Челопешко шосе", съобщи Нова телевизия.

Ивелина Василева: София е пример за последователно реализиране на зелените политики

„Министерството на околната среда и водите подкрепя инициативата на Столичната община да се кандидатира за зелена столица на Европа и няма да пести усилия да лансира тази идея, защото направеното от общината за много кратко време дава добри резултати“. Това каза министър Ивелина Василева на международната конференция „Науката среща регионите“, съобщи БГНЕС. Министърът посочи, че София е пример за последователно реализиране на зелените политики в партньорство с научните среди. В столицата бе изпълнен най-мащабният проект по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ – „Интегрираната система за управление на отпадъците“, в която бяха инвестирани 350 млн. лв. Проектът допринася не само за намаляване на вредните емисии, но и за ефективното използване на ресурсите. Зелените отпадъци се превръщат в компост. Вече работи и инсталация за екопелети, с които ще се отопляват детски градини и училища. В градската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово работят съоръжения за третиране на утайки, от които се получава енергия. Това показва, че в София са внедрени най-съвременните технологии в управлението на отпадъците и водите. Със средства от Оперативната програма бяха извършени инвестиции и в градския транспорт и е видно подобрение в качеството на атмосферния въздух. В София вече няма замърсяване с азотни оксиди, а фините прахови частици намаляват. Министър Василева изрази надежда, че и през новия програмен период София ще бъде новатор с реализирането на проекта си за оползотворяване на RDF горивото, получено в Завода за отпадъци в с. Яна. „Зелените политики са безспорен приоритет на Столичната община. Те винаги се реализират в партньорство с науката. И аз съм убедена, че живеем в зелен и модерен град, който е едно добро място за отглеждане на нашите деца,“ заключи министърът. Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че почти целият бюджет на столицата е насочен към защита на околната среда. „Намаляването на вредните емисии във въздуха е наша основна цел. Затова строим метро, инвестираме в подмяна на превозните средства, реконструираме улици и булеварди, подменяме горивните инсталации в детски градини и училища“, каза кметът на столицата. 

Сигнал до БЛИЦ: В центъра на София е ужас (СНИМКИ)

В центъра на София е истински ужас. Две коли се удариха и причиниха зверско задръстване. Автомобилната тапа е на кръстовището на булевардите „Дондуков” и „Васил Левски”, уточнява читателка на БЛИЦ, станала свидетел на инцидента.

Ти да видиш! Паяк вдигна кола, която слага скоби в София (СНИМКИ)

Снимки на автомобил за репатриране, вдигнал кола, която поставя скоби, предизвика вълна от бурни коментари в социалните мрежи. Авторката на фотосите не крие изумлението си от гледката, на която е попаднала, докато се разхожда по софийските улици.

Бебе в „София - Ден и Нощ"

Голяма новина гръмва в сериала „София - Ден и Нощ" тази седмица в епизодите от вторник до петък, в 22.00 ч. по NOVA. Щастлива вест за бебе в квартирата на Боби радва всички, но кои всъщност са родителите? Празничната атмосфера няма да трае дълго. Както се случва често в живота - добрите и лоши новини понякога вървят ръка за ръка и приятелите ще бъдат изправени пред много тежка загуба. Един от тях е пострадал в катастрофа и е настанен в болница в критично състояние. Животът му е в опасност и само чудо може да го спаси. И любовта ще обърне гръб н...

Между 10 и 90 лв. струват дневните билети за тенис турнира в София

Между 10 и 90 лева струват дневните билети за тенис турнира от категория "АТП 250" в София, който ще се проведе в зала "Арена Армеец" от 5 до 12 февруари 2017 г. Седмичните пропуски за цялото състезание са на цени от 100, 200 и 300 лева. Продажбата на входните талони започва утре, 26 октомври, в мрежата на Eventim. За първите два дни на турнира билетите са на цени 10 лева за ниво 3, 20 лева за ниво 2 и 30 лева за категория "Премиум" - местата в непосредствена...