26.10.2016

Орешарски: Президентската институция трябва да се деполитизира и да се върне на хората

Kандидат-президентската двойка Пламен Орешарски – Данаил Папазов стартираха кампанията си за участие в предстоящите избори за държавен глава от Варна. Пред симпатизанти независимият кандидат Пламен Орешарски и кандидатът за вицепрезидент Данаил Папазов представиха

Още

Кандидат-президентската двойка на РБ ще посети Сливен

Кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и ген. Съби Събев ще посетят Сливен на 27 октомври, четвъртък. Трайчо Трайков и ген. Съби Събев ще се срещнат с граждани в Камарата на Строителите от 12:00 часа. Час по - рано, в 11 часа кандидат- президентската двойка ще поднесе цветя на паметника „ Хаджи Димитър" и ще разходят по Главната улица в Сливен. След срещата с активисти, симпатизанти и граждани кандидатът за вицепрезидент ген. Съби Събев ще се срещне с жителите на село Жельо Войвода в малкия салон на Читалището от...

Първанов: Ивайло Калфин е силен с качествата си и има визия за президентската институция

Ивайло Калфин е силен с качествата си и със своите идеи. Той има визия за управление на президентската институция. Нещо, което другите кандидати не демонстрират, заети в битка на компроматите. Това заяви председателят на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“, лидер на ПП АБВ и държавен глава на България (2002-2012) Георги Първанов, съобщиха от пресцентъра на АБВ, предаде Фокус. Той бе категоричен, че неглижирането функциите на държавния глава, на което сме свидетели в момента, на най-високо правителствено ниво, е вредно за страната и нацията. „Ивайло Калфин е силен с две неща. Първо: с качествата си на държавник, утвърден дипломат, на човек почтен и свестен, от където и да го погледнеш. Второ: той е силен с идеите си за управление. Защото АБВ от девет месеца е единствената партия, която дебатира за правомощията на президентската институция, за външната й политика, за военните и вътрешната ни сигурност и ролята на държавния глава в това отношение. Всички тези идеи ги има при нас. Другите едва сега се опитват и то плахо да формулират такива. Но вместо да влязат надълбоко в идеите за формирането на политиките на президентската институция, те се замерят с евтини провокации“, заяви Първанов. Той подчерта, че е време за коренна промяна на модела „Плевнелиев“ на президентската институция. По думите му той е вреден за България, за вътрешна и външна политика, и не просто обезличава институцията на държавния глава, а ни злепоставя пред международните ни партньори. „Това поведение на Плевнелиев, това провокативно отношение към наши съседи, това безлично поведение, включително и към партньорите ни в ЕС, е недопустимо. Присъствието на президентската институция при решаването на проблемите на България в момента е твърде скромно. Например, онзи ден колегата му Ердоган направи едно доста обидно и агресивно изказване към България, за това, че „територията на неговото сърце“ включва и български земи. Реагира външният ни министър, но през "Фейсбук", така малко предпазливо, извинително. Но къде беше президентът ни? Защо не се обади той?", запита Първанов. 

ПП ГЕРБ - Район "Банкя" подкрепи кандидат-президентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев

ПП ГЕРБ - район "Банкя" проведе открита приемна за граждани на входа на Парк "Кестените" в град Банкя. На нея присъстваха кметът на град Банкя и районен ръководител на ГЕРБ Рангел Марков, общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков, членове на Управителния съвет на ПП ГЕРБ в район "Банкя", членове и симпатизанти на партията.

Плевнелиев обезличи президентската институция, смята Калфин

Росен Плевнелиев обезличи президентската институция, смята кандидатът за президент на АБВ Ивайло Калфин. По думите му настоящият президент я е лишил от главните теми и в течение на кампанията всеки кандидат трябва да покаже как би запълнил тази институция със съдържание.

Ивайло Калфин: Росен Плевнелиев обезличи президентската институция

По думите му настоящият президент я е лишил от главните теми

Фандъкова: Цачева е компетентен юрист, което ще помогне да се справи на президентската позиция

Всички, които я познават и са работили с нея, дори от опозицията, признават, че тя е много балансиран и компетентен юрист и председател на НС. Тези качества помагат да се справи на президентската позиция. Това каза кметът на София и зам.-председател на ПП ГЕРБ Йорданка Фандъкова в предаването „Събуди се” по Нова телевизия. „Г-жа Цачева ще бъде успешен кандидат за президент и след това успешен президент. Познавам я добре, в хода на кампанията трябва да покаже на всички своите качества и компетентности”, посочи тя. „Важно е хората да разберат, че изборите са важни. Само преди 2 години гледахме какво означава нестабилност, говоря като кмет от местна гледна точка, какво означава спрени еврофондове и липса на подкрепа от държавата и нестабилност”, обясни Йорданка Фандъкова и допълни, че президентската кампания ще мине, но трябва да продължава работата за развитие на страната. „Най-важното е това, което винаги сме правили - срещите с гражданите, отговарянето и задължението да отговаряш на неудобни въпроси. Гражданите поставят своите проблеми, важното е да се почувства човешкото присъствие, от това имат нужда всички, от успокоението, от балансираното отношение”, каза още кметът на София.