23.10.2016

Нов атентат окървави Турция!

Шестима военнослужещи са загинали при атака с кола-бомба, извършена срещу полицейски участък в югоизточната турска провинция Хаккяри в неделя, съобщава вестник Daily Sabah. При нападението, зад което стоят членове на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), са пострадали седем души, сред които и цивилни.

Още

Националният балет на Турция „Огънят на Анадола” ще представи днес новата си програма „Троя” в Двореца на културата и спорта във Варна

Най- кръвопролитната война на древността – 10 годишната Троянска война е сюжетът на мащабната балетна постановки „Троя”. На сцената ще оживеят Омировите герои - олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей и др.) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида).  С изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган зрителите ще се пренесат в света на боговете и смъртните в древността. Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война. В „Троя” участват 50 танцьори. Освен новата програма „Троя” в двучасовия балетен спектакъл , като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола „ е включил и етюди от най-популярните си постановки. "Огънят на Анадола" получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди, oт Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова. “Огънят на Анадола” е с три рекорда в "Гинес" : най-бързия танц в света - 241 стъпки в минута, като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

Полицай бе убит, а 10 души бяха ранени при взрив на кола бомба в Турция

Полицай бе убит, а 10 души бяха ранени при взрив на кола бомба в близост до преминаващ полицейски автомобил в източната турска провинция Бингьол, предаде Ройтерс. Бомбата, поставена от екстремистите от Кюрдската работническа партия ПКК, е била детонирана близо до офиса на областния управител. Сред ранените са и шестима полицаи.  Над 35 хиляди души са били арестувани в Турция, а срещу  82 хиляди се водят разследвания, след опита за преврат на 15 юли. Това съобщи министърът на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от Франс прес.  Общо 26 хиляди от разследваните лица са пуснати на свобода "под съдебен контрол", каза още той. Анкара обвинява проповедника Фетхуллах Гюлен и привържениците му в организиране на опита за преврат, при който загинаха над 270 души и бяха ранени хиляди. Турските власти предприеха вълна от чистки за отстране на всички предполагаеми симпатизанти на Гюлен от медиите, съдилищата, полицията, армията и образованието.

Турция е арестувала над 35 000 гюленисти до момента

Властите разследват общо 82 000 лица, 3907 се издирват

След опита за преврат в Турция: Над 35 000 арестувани!

Срещу 82 000 души се води разследване за пуча

Повече от 35 хил. души арестувани при разследването на опита за преврат в Турция

Министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг заяви, че в повече от 35 хил. души са били арестувани по подозрение за връзки със смятания за организатор на преврата в страната през лятото ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде AFP, цитирана от Фокус. Бекир Боздаг заяви, че все още 3907 души са издирвани, докато близо 26 хил.