26.10.2016

Полицията в Белгия пропуснала 13 възможности да осуети атентатите в Париж

Полицията в Белгия е пропуснала 13 възможности да разкрие участниците в терористичните атаки в Париж през ноември 2015 година преди да бъдат извършени.Това става ясно от поверителен доклад, до който е получил достъп местен вестник, цитиран от „Франс прес”.

Още

Полицията в Белгия 13 пъти е пропуснала възможности да разкрие атентаторите от 13-и ноември в Париж

Полицията в Белгия 13 пъти е пропуснала възможности да разкрие извършителите на атентатите от 13-и ноември в Париж, още преди те да са окървавили френската столица. Това се казва в доклад на парламентарна комисия, който е поверителен. Откъси от него обаче се появиха във фламандския вестник "Де Тийд". Разкрива се, че още от февруари 2015-та година полицията е имала записи от подслушани разговори между хора, свързани с терористи и със Салах Абдеслам - единствения оцелял от парижките атентатори, който сега е във френски арест. В този случай, както и в още няколко, причина за пропуските е била липсата на персонал, който да разследва сигналите своевременно.  

Една от жените, арестувана за автомобила с газовите бутилки в Париж, е вербувала джихадисти в Белгия

Една от жените, арестувана във връзка с открития в Париж автомобил, пълен с газови бутилки, е помагала за набирането на бойци в Белгия, които да отидат да воюват в Сирия, съобщава белгийската телевизия Ер Те Бе Еф. 19-годишната Инес Мадани, която бе простреляна при арестуването си, е смятана за гласния заподозрян по случая. Според медията тя е имала контакти с белгийски джихадисти в района на Шарлероа. Имената им се появяват в списък на Белгийсия национален кризисен център като потенциални кандидати за заминаване в Сирия. Някои от тях вече са арестувани. Говорител на белгийската федерална прокуратура отказа да коментира информацията.

Белгия предаде на Франция двама заподозрени за нападенията в Париж

Мохамед А. и Али У. били предадени по силата на европейска заповед за арест

Ислямска държава обвинява премиерите на Франция и Белгия за терористичните атаки в Париж и Брюксел

Терористите от Ислямска държава са разпространили нови записи и кадри, в които обвиняват премиерите на Белгия Шарл Мишел и на Франция Манюел Валс като отговорни за атентатите в Брюксел и Париж, съобщават белгийски медии. На видеозаписа се вижда един от джихадистите самовзривил се през ноември в Париж, Брахим Абдеслам.

ИД обвинява премиерите на Франция и Белгия за атентатите в Париж и Брюксел

Терористите от "Ислямска държава" (ИД) са разпространили нови записи и кадри, в които обвиняват премиерите на Белгия Шарл Мишел и на Франция Манюел Валс като отговорни за атентатите в Брюксел и Париж, съобщават белгийски медии.