26.10.2016

УНИЦЕФ призова да се сложи край на кървавите атаки в Алепо

УНИЦЕФ призова да се сложи край на "потресаващата ситуация" в сирийския град Алепо, предаде Асошиейтед прес. Представителката на организацията за Сирия Хана Синджър заяви, че условията в обсадения град са ужасяващи, болниците са поразени при въздушни удари, лекарите са претрупани с работа, а 100 деца са убити от подновяване на бомбардировките от 10 септември. Синджър се е завърнала по-рано тази седмица от контролираните от сирийското правителство части на Алепо, където е посетила хиляди сирийци, принудени да напуснат домовете си. Тя каза, че някои от тези хора са се преместили за шести път през последните три години.

Още

УНИЦЕФ призова да се сложи край на "потресаващата ситуация" в Алепо

УНИЦЕФ призова да се сложи край на "потресаващата ситуация" в сирийския град Алепо, предаде Асошиейтед прес.

САЩ заплашиха да прекратят преговорите с Русия за Сирия

Съединените щати заплашват да прекратят преговорите с Русия за Сирия, предадоха световните агенции. Държавният департамент съобщи, че е предприел стъпки за прекратяване на двустранния ангажимент, включително създаването на общ център за координация, ако Москва не спре офанзивата срещу Алепо. В телефонен разговор американският държавен секретар Джон Кери е предупредил руския външен министър Сергей Лавров, че Вашингтон ще спре да изпълнява ангажиментите си, ако Русия не прекрати нападенията над Алепо. По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун окачестви ситуацията в сирийския град като "кланица". Киеран Дуайър от УНИЦЕФ потвърди, че най-потърпевши от нестихващите бомбардировки са децата в Алепо. Абсолютно. Огромната ескалация на нападенията пред последните дни и последната седмица ужасно много се отразява на децата там. Над 100 хиляди деца живеят в източните квартали на Алепо, които са обект на постоянни бомбардировки и нападения.

Нови въздушни атаки над Алепо, има жертви

Най-малко 25 цивилни са убити днес при нови въздушни удари срещу бунтовническите райони на сирийския град Алепо, предадоха световните агенции. Те са позоваха на сирийския Център на наблюдение на правата на човека. Сред жертвите има хора, чакали на опашка за кисело мляко на един от пазарите в града, пише БТВ. Днес сирийските правителствени сили превзеха контролиран от бунтовниците район северно от Алепо, предаде Ройтерс. Вчера при удари на сирийските сили загинаха над 100 души. Сирийската армия отрече да нанася удари по цивилни в Алепо и каза, че атакува само позиции на терористите. Превземането на района Хандарат е станало в резултат на интензивния обстрел на силите на режима, подпомагани от бомбардировки от руснаците и от изтребители на режима, казва сирийският Център за наблюдение на правата на човека. Същевременно представителката за Сирия на УНИЦЕФ Хана Сингър каза, че близо 2 млн. души в Алепо са без вода и условията за живот там се влошават, предаде Асошиейтед прес. При въздушните удари е била повредена помпената станция Балал Найраб, която снабдява с вода 250 000 души в контролираните от бунтовниците източни части на града. Бунтовниците пък като ответна мярка изключили помпената станция Сулейман ал Халаби, която е в контролираните от тях зони на града и така е преустановено водоснабдяването на 1,5 милиона души от контролираните от правителствените сили западни части на Алепо.

Нови въздушни удари в град Алепо отнеха живота на най-малко 25 души

Най-малко 25 цивилни бяха убити при нови въздушни удари срещу бунтовническите райони на град Алепо, предадоха световните агенции, като цитираха сирийския Център на наблюдение на правата на човека.  Сред жертвите има хора, чакали на опашка за кисело мляко на един от пазарите в града. В петък при удари на сирийските сили загинаха над 100 души.  Сирийската армия отрече да нанася удари по цивилни в Алепо и каза, че атакува само позиции на терористите. По-рано през деня сирийските правителствени сили превзеха контролиран от бунтовниците район северно от Алепо, предаде Ройтерс.   В същото време от УНИЦЕФ съобщиха, че б лизо 2 000 000  души в града са без течаща вода. Ханаа Сингър от организацията заяви, че интензивните атаки в петък са повредили помпената станция Баб ан-Найраб, която се намира в контролираните от бунтовниците източни части на Алепо и снабдява около 250 000 жители. Ударите са направили невъзможно и поправянето й.  В отговор на това, станцията Сюлейман ал-Халаби, която също се намира на изток, е била спряна. По този начин около милион и половина души в западната част на града, която е под контрола на правителствените сили, също са останали без вода.  Според говорителя на УНИЦЕФ Киърън Дуайър липсата на питейна вода е катастрофа, тъй като съществува риск от разпространение на болести. По думите му водоснабдяването се използва като оръжие от всички страни в конфликта.

САЩ: Руски самолети са обстреляли конвоя в Сирия

  Руски самолети вероятно стоят зад обстрела на хуманитарен конвой в Сирия, съобщи във вторник неназован американски служител, предаде БГНЕС. Обстрелът в понеделник предизвика международен протест. "Оценката ни, с най-голяма вероятност е, че руснаците са извършили тези удари”, каза служителят, като отбеляза, че два руски бомбардировача Су-24 са били в района по време на обстрела. Около 20 души, включително служител от „Червения полумесец” бяха убити при атаката. Москва и Дамаск отричат участие, а представител на руското Министерство на отбраната дори посочи вероятността ударът да не е извършен от въздуха. След това Кремъл заяви, че руската армия "разследва" случилото се в близост до Алепо. Конвоят съдържаше медицински средства и храна от УНИЦЕФ за 50 хиляди души. Камионите пренасяха и девет тона медицински материали, включително антибиотици и хирургически консумативи. В същото време САЩ обявиха, че разследват въздушен удар, извършен от силите на коалицията, водена от САЩ по части на сирийската правителствена армия, обкръжени от ИД в Дейр Ез Зор в източната част на страната. Там загинаха 62 сирийски войници.