27.10.2016

Статистика: Държавата харчи средно по 15 млн. лв. на ден

Близо по 15 милиона средно на ден харчи държавата, което е истински срив в сравнение с предходните години, когато сумата е достигала 23 милиона. Това показва статистиката на Агенцията по обществените поръчки. Най-голям спад на процедурите има в сектора на строителството като от бранша определят годината като почти нулева за еврофондовете, предаде БНТ.  Държавата и общините харчат около една четвърт от парите на данъкоплатците за обществени поръчки. Счита се, че тези средства са онази част от бюджета, която се връща директно при хората, чрез бизнеса, който е и техен изпълнител. "2015 г. беше уникална, защото тогава се застъпваха два програмни периода - старият, годината с най-големи плащания и вече започналия нов програмен период. През 2016 г. се изпълнява само новият програмен период 2014 - 2020 г. и е напълно нормално обществените поръчки да са по-малко", коментира вицепремиерът по еврофондовете и икономиката Томислав Дончев. Вицепремиерът уточни, че предстои засилване на поръчките до края на годината, а цифрите до момента са следните. От началото на тази година до 7 октомври държавата е успяла да договори над 4,250 млн. лева. Така сметката показва, че на ден местната и централна власт са харчили по 15 250 000 лева. Най-много пари са отделени за доставки 1 млрд. и 700 млн. лева, за строителство са отишли 1 милиард и 400 млн. лева, а за услуги 777 млн. лева. Това е изненадващо, тъй като през последните пет години най-много пари бяха насочвани към строителството заради европейските програми. От строителния бранш, където е и най-големият спад, обясняват тенденцията с еврофондовете и факта, че единственият проект, който в момента върви е строителството на столичното метро. "През последните години над 80% от обществените поръчки са от европейските програми. Вижда се, че тази година все още програмите не са стартирали в това число и обществените поръчки", обясни Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България. Плюс е, че няма проблем с разплащането на поръчките, както е имало в предишни години, просто защото ги няма. Хората са се примирили с ролята си на странични наблюдатели как се разпределят парите им. Също така настояват обаче да има повече социални харчове - за пенсии, образование, здравеопазване.

Още

Докато политическият елит търси майка на нацията, държавата се държи като мащеха с хората

„Докато политическият елит се опитва да намери майка на нацията или зъл стражар, се оказва, че държавата се държи като мащеха с хората си. Разбира се, има и изключения и това са стотина души, които смятат, че са взели държавата под аренда през съдебната система, през властта, през органите за управление на държавата“, каза кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков на среща с граждани в Търговище. „Държавата се обсебва от една върхушка и една партия. Ако имаше държава на място, това нямаше да се случи. Ако си член на ГЕРБ има едни правила, ако не си – има други. Тук е ролята на президента да гарантира, че в държавата ще има система, пред която, ако има такава несправедливост и се обърнеш към съдебната система, виновните ще бъдат ударени през ръцете“, каза още Трайков. „На президента му омръзна да стои да му раздават шамари. За пет години мандат не почувства подкрепа от издигналата го партия в нито един момент и накрая се стигна до унижението да не бъде подкрепен за нов мандат. От друга страна видяхме от министър-председателя, че е доста нервен. Сменя версиите си не както обикновено на два дена, а сутрин и вечер“, каза  Трайков в отговор на въпрос за размяната на реплики между президента и премиера. „В една европейска държава това не само, че не трябва да е възможно, а трябва да е немислимо дори“, категоричен бе Трайков в отговор на въпрос дали очаква манипулации на изборите. По време на срещат...

Ако сте в друг град: Държавата дава по 200 лв. на безработен

Безработните, които започнат работа в друг град, ще получават пари за наем и детска градина, както и такса за интернет, но за не повече от една година. Това предвиждат окончателно приетите промени в Закона за насърчаване на заетостта, пише Труд.

Румен Радев: Държавата се е отдръпнала от цели региони. Време е за промяна

Лесно е да си българин, там където държавата полага грижи. Трудно е да продължаваш да си истински българин в онази част, където държавата ни се е отдръпнала и отдавна е спряла да създава условия за трудова заетост. Ето, заради това състояние, в което се намира и град Лом, е време за промяна. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев в крайдунавския град, където се срещна с обществеността.

Радев: Държавата се е отдръпнала от цели региони. Време е за промяна

„Лесно е да си българин, там където държавата полага грижи. Трудно е да продължаваш да си истински българин в онази част, където държавата ни се е отдръпнала и отдавна е спряла да създава условия за трудова заетост. Ето, заради това състояние, в което се намира и град Лом, е време за промяна.“ Това заяви кандидатът за президент,