23.10.2016

Фотограф прекара 7 месеца в бордеите на Бразилия, ето какво засне (СНИМКИ 18+)

Какво знаем за Бразилия? Най-вероятно, ще си спомним за знаменитите плажове, карнавалите, футбола и кафето, за големия брой диви маймуни, както и за това, че Рио де Жанейро е бил кристалната мечта на Остап Бендер. Но Бразилия далеч не е толкова прекрасна, колкото може да ви се стори на пръв поглед.

Още

Викнаха контузен от Реал (Мадрид) в националния на Бразилия

Тите обяви избраниците си за мачовете с Аржентина и Перу

От Бразилия до София: Nomade Orquestra

Десет от най-талантливите бразилски инструменталисти идват в България за неповторимо музикално шоу, което ще се състои на 1 ноември в столичен клуб. Nomade Orquestra е мястото, където различните музикални изразни средства и направления се срещат и взаимодействат помежду си по неповторим начин. Стилът им представлява интригуваща смесица от funk, jazz, dub, rock, afrobeat, hip-hop и soul, която забавлява и зарежда със своята бразилска жизненост и достъпност. Nomade Orquestra трудно може да бъде побрана в рамки, но получава топъл прием, както от страна на публиката, така и от страна на професионалната критика. На концерта в София музикантите от Сао Пауло ще представят парчетата от еднoименния си дебютен албум, който им отваря вратите към най-големите джаз фестивали и сцени, както и към сърцата на всички влюбени в безграничните музикални експерименти и пътешествия. В него освен обичайните кирата, барабани, перкусии, клавирни и контрабас, в композициите ще чуем арабски уд, рог, маримба и различни разновидности на флейтата и саксофона. А музиката ще преминава от мелодичност и гореща динамика към изненадващи и силно въздействащи звукови картини. Концертът на Nomade Orquestra в България е част от първото им европейско турне, организирано от българо-германската компания Elen Music, което ще премине през най-добрите музикални клубове в Испания, Португалия, Великобритания и Франция.      ...

Бразилия понижава лихвите за пръв път от 4 години

Централната банка на Бразилия намали късно лихвите за пръв път от 2012 г. Решението основната лихва Selic да бъде понижена от 14.25% на 14% се изтълкува като сигнал за започване на програма за разхлабване на паричната политика. Досега банката нямаше възможност да тръгне в тази посока заради лошата комбинация на растяща инфлация и свиваща се икономика. През последните месеци обаче натискът върху потребителските цени отслабна, а по-голямото доверие в новото пропазарно правителство на Бразилия...

Бунт в Бразилия заради образователни реформи

Стотици ученици и студенти излязоха на протест по улиците на Рио де Жанейро във вторник вечер. Младежите се бунтуват срещу предложените от правителството реформи в сферата на образованието, съобщава Нова телевизия. Те предвиждат физическото възпитание, изкуствата, философията и социологията да влизат в учебните програми само по желание на ученика. Право на избор ще имат учениците на възраст между 14 и 17 години. Според критиците на предложенията за промени те ще доведат до увеличаване на таксите за обучение, което ще затрудни семействата на по-бедните деца. Идеята е реформите да влязат в сила от 2017 г. Студентите са възмутени от предложенията и казват, че те ще върнат образованието в страната с 20 години назад.

Световен шампион с Бразилия търси футболисти за Левски

Алдаир се появи на Герена, разговаря с Люпко Петрович

От началото на годината над 2 000 бебета се родили с микроцефалия в Бразилия

  Над 2 000 деца с диагнозата микроцефалия, свързана най-вероятно с треската зика при майките, са се родили в Бразилия от началото на 2016 година. Това съобщи бразилското здравно ведомство, пише БГНЕС. Случаите на раждане на деца с подобна малформация са регистрирани във всички 26 щата на страната и в столичния федерален окръг. Най-много случаи са в щата Пернамбуко. Треската зика е остра инфекциозна болест при маймуните, която понякога се предава на човек от комари. Вирусът е най-опасен за бременни, защото може да предизвика микроцефалия с потенциални тежки поражения върху мозъка на плода.